18 Μαρτίου 2024
16.8 C
Athens

Ο σκύλος μπορεί να νιώσει μέσω της όσφρησης το ανθρώπινο άγχος!


Ο σκύλος μπορεί να νιώσει, μέσω της όσφρησης, το άγχος από τον ανθρώπινο ιδρώτα και την αναπνοή, σύμφωνα με  μελέτη του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ. Στη μελέτη συμμετείχαν 36 άτομα και τέσσερα σκυλιά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από συμμετέχοντες πριν και αφού προσπάθησαν να επιλύσουν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα άγχους τους πριν και μετά την εργασία αυτή, και  χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα δείγματα όπου η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός του ατόμου είχαν αυξηθεί.

Τα σκυλιά διδάχτηκαν πώς να αναζητούν μια σειρά αρωμάτων και να ειδοποιούν τους ερευνητές για το σωστό δείγμα. Στη συνέχεια εισήχθησαν τα δείγματα του στρες και της χαλάρωσης, αλλά σε αυτό το στάδιο οι ερευνητές δεν ήξεραν αν υπήρχε διαφορά οσμών που μπορούσαν να ανιχνεύσουν οι σκύλοι.

Σε κάθε συνεδρία δοκιμής, κάθε σκύλος λάμβανε δείγματα ενός ατόμου που είτε ήταν χαλαρός είτε είχε άγχος, με διαφορά μόνο τεσσάρων λεπτών. Όλοι οι σκύλοι μπόρεσαν να ειδοποιήσουν σωστά τους ερευνητές για το δείγμα άγχους κάθε ατόμου.

queens university dogs

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  ως άνθρωποι, παράγουμε διαφορετικές μυρωδιές μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής μας όταν είμαστε αγχωμένοι και οι σκύλοι μπορούν να τις ξεχωρίσουν. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις για να αντιληφθούν το ανθρώπινο άγχος.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και παρέχει στοιχεία ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το άγχος από την αναπνοή και τον ιδρώτα, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο κατά την εκπαίδευση των σκύλων θεραπείας. Βοηθά επίσης στη διερεύνηση της σχέσης ανθρώπου-σκύλου στο πώς οι σκύλοι μπορούν να ερμηνεύουν και να αλληλοεπιδράσουν με τις ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις.

Πηγές:

Belfast Telegraph

Queens University Belfast

Photos : Queens University Belfast

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks