19 Μαρτίου 2024
13.1 C
Athens

Είναι τα μανιτάρια πιο χορταστικά από το κρέας?


Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite εκτίμησε τις διαφορές στον κορεσμό της πείνας συγκρίνοντας τα μανιτάρια με το κρέας για μια διάρκεια 10 ημερών. Σύμφωνα με αυτή, όταν το πρωινό γεύμα περιέχει μανιτάρια το άτομο αισθάνεται πιο χορτάτο και πεινάει λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επειδή οι πρωτεΐνες έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι είναι χορταστικές, οι ερευνητές θέλησαν να συσχετίσουν την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν τα μανιτάρια με αυτή του κρέατος προκειμένου να εκτιμήσουν τον κορεσμό της πείνας.

Η Δρ Joanne Slavin και οι συνεργάτες σχεδίασαν ένα 10ήμερο πρόγραμμα διατροφής που περιλάμβανε λευκά μανιτάρια Agaricus bisporus (226 γραμμάρια) και κρέας (28 γραμμάρια). Οι συμμετέχοντες, 17 γυναίκες και 15 άνδρες, κατανάλωναν δυο φορές την ημέρα είτε ψιλοκομμένα μανιτάρια είτε μοσχαρίσιο κρέας με μόλις 7% λιπαρά. Οι μερίδες είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Την πρώτη μέρα, τρεις ώρες μετά το πρωινό, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όση ποσότητα ήθελαν στο μεσημεριανό τους. Τις επόμενες εννιά μέρες έτρωγαν τα μανιτάρια ή το κρέας που τους δόθηκε στο σπίτι τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορά στα ποσοστά κορεσμού μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και κρέατος. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερη πείνα, μεγαλύτερη πληρότητα και μειωμένη προοπτική κατανάλωσης μετά από ένα πρωινό γεύμα με τα μανιτάρια.

Μια άλλη μελέτη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, έχει δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης μανιταριών, αντί κρέατος, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του συνολικών ημερήσιων. Στη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει μια διατροφή πλούσια σε μανιτάρια είχαν χάσει 3,1 κιλά.

Επίσης, μια μελέτη που είχε γίνει από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, έδειξε ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μανιτάρια συντελούσε στη μείωση των θερμίδων, των κορεσμένων λιπαρών και του αλατιού, ενώ προσέθετε βιταμίνες B, βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και κάλιο – τα μανιτάρια είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Ορισμένα είδη περιέχουν β-γλυκάνες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης.

Μια μερίδα λευκών ωμών μανιταριών (84 γραμμάρια) περιέχει 20 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 3 γραμμάρια πρωτεΐνες και ελάχιστο νάτριο (15 mg). Τα μανιτάρια είναι υγιεινά διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενώ παρέχουν βιταμίνες Β1, Β2, Β12, C, D, Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μια ισπανική μελέτη έχει βρει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων και το γκριλ, διατηρούν αναλλοίωτα τα επίπεδα των βασικών αμινοξέων και των βιταμινών που περιέχουν τα μανιτάρια. Το τηγάνισμα και το βράσιμο προκαλούν μεγάλη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά αυτό δεν αφορά τις β-γλυκάνες.

Το πλεονέκτημα των μανιταριών έναντι του κρέατος είναι ίσως ότι περιέχουν, εκτός από πρωτεΐνες, και φυτικές ίνες. Στην παρούσα μελέτη, η  κατανάλωση μανιταριών παρατηρήθηκε ότι αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών στις ημέρες 1, 2 και 10.




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks