9 Δεκεμβρίου 2024
17.8 C
Athens

4 Τροφές που πρέπει να τρώτε και 9 που πρέπει να αποφεύγετε για υγιή δόντια



Ορισμένες τροφές “λεκιάζουν” και διαβρώνουν τα δόντια – ενώ άλλες μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν τη βλάβη. 

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για το χαμόγελό σας. 

Παρόλο που τα σφραγίσματα, οι κορώνες και η επαγγελματική λεύκανση μπορούν να κάνουν τα δόντια σας πιο δυνατά και λευκά, είναι καλύτερο (και φθηνότερο) να αποφεύγετε τις κουφάλες και τους λεκέδες. Και μπορείτε να το κάνετε αυτό με το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και -τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- τη σωστή διατροφή. Και ευτυχώς, ακόμη και τροφές όπως τα γλυκά είναι γενικά ακίνδυνες με μέτρο. 

«Όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά ένα πράγμα, μπορεί να γίνει πρόβλημα», δήλωσε στο Health ο Matthew Messina, DDS, διευθυντής κλινικής της οδοντιατρικής του Ohio State Upper Arlington.

Όπως εξηγεί ο παρακάτω οδηγός, η τροφή που τρώμε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα δόντια μας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αποφύγετε: Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί -μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών- σας κάνουν καλό με πολλούς τρόπους. Αλλά όχι όταν πρόκειται για τα δόντια σας. 

Το σμάλτο, το σκληρό, εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας, είναι ευαίσθητο στη φθορά και τη διάβρωση. Ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμονιού, ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα όξινοι και μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Η Dr. Messina επεσήμανε ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι λιγότερο όξινος και πολλές ποικιλίες που αγοράζονται στο κατάστημα είναι εμπλουτισμένες με φιλικό προς τα δόντια ασβέστιο και βιταμίνη D. «Ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού είναι καλός για εσάς σε πολλά επίπεδα», εξήγησε η Dr. Messina. 

Έτσι, μπορείτε να το πιείτε, αλλά βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα όπως συνιστάται.

Αποφύγετε: Μαστιχωτές Καραμέλες

Όσο πιο κολλώδης είναι η καραμέλα, τόσο χειρότερη τείνει να είναι για τα δόντια σας. 

Οι ιδιαίτερα μαστιχωτές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια (και ανάμεσα στα δόντια) για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα βακτήρια στο στόμα μας να γευματίζουν με άνεση με την εναποτιθέμενη ζάχαρη.

«Τα βακτήρια καίνε τη ζάχαρη για να παράγουν οξύ, το οποίο διαλύει το προστατευτικό στρώμα του σμάλτου των δοντιών και προκαλεί κοιλότητες», εξηγεί η Dr. Messina.

Η Dr. Messina πρόσθεσε ότι τα μαστιχωτά, ζαχαρούχα και όξινα -μια κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές «ξινές» ποικιλίες- γλυκά προσφέρουν ένα «τριπλό χτύπημα αρνητικών». Μεταφέρουν το δικό τους φορτίο διαβρωτικού οξέος, εκτός από αυτό που παράγεται από την αλληλεπίδραση ζάχαρης και βακτηρίων.

Αποφύγετε: Σκληρές καραμέλες

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις σκληρές καραμέλες. Δεν προσκολλώνται στα δόντια σας τόσο εύκολα όσο οι μαστιχωτές καραμέλες. Παρόλα αυτά, διαλύονται αργά και διαποτίζουν το στόμα σας για αρκετά λεπτά κάθε φορά, δίνοντας στα βακτήρια περισσότερο χρόνο για να παράγουν επιβλαβή οξέα.

Εκτός αυτού, αν δαγκώσετε με λάθος τρόπο κάποιες σκληρές καραμέλες, μπορεί να σπάσουν τα δόντια σας – κάτι που δεν μπορεί να διορθώσει κανένα βούρτσισμα ή οδοντικό νήμα. Δεν τις αποκαλούν άδικα «σπαστήρες σαγονιών».

4 τροφές που πρέπει να τρώτε και 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για υγιή δόντια

Αποφύγετε: Πίκλες

Το οξύ (που συνήθως παρέχεται από το ξύδι) είναι απαραίτητο για τη διαδικασία του παστώματος. Είναι αυτό που δίνει στα τουρσιά την ξινή, αλμυρή γεύση τους – και είναι αυτό που τα καθιστά δυνητικά επικίνδυνα για το σμάλτο των δοντιών. Μελέτες έχουν εξηγήσει ότι η τακτική κατανάλωση ξυδιού ή τουρσιών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάβρωση των δοντιών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε πίκλες τόσο συχνά και το να τις τσιμπολογάμε κάθε τόσο δεν είναι πιθανό να επηρεάσει την υγεία των δοντιών σας, δήλωσε η Dr. Messina.

Αποφύγετε: Σόδες

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τερηδόνας. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό όμως είναι ότι τα ανθρακούχα ζαχαρούχα ποτά  ειναι πιο οξινα και διαβρωνουν τα δόντια περισσότερο από τα μη ανθρακούχα ζαχαρούχα ποτά με χυμό.

Αν δεν μπορείτε να στερηθείτε τα αναψυκτικά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα πίνετε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και όχι να τα πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φαγητό θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος. 

«Ο χρόνος έκθεσης στο οξύ είναι πολύ μικρότερος», πρόσθεσε ο Δρ Μεσίνα.

Αποφύγετε: Αθλητικά ποτά

Τα αθλητικά και ενεργειακά ποτά μπορεί να φαίνονται σαν μια καλή εναλλακτική λύση αντί για σόδα, αν έχετε διάθεση για κάτι γλυκό ή ανθρακούχο. Αλλά ούτε αυτά θα κάνουν καλό στα δόντια σας. Αυτά τα ποτά είναι όξινα και δυνητικά ακόμη πιο επιβλαβή για τα δόντια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση Gatorade οδηγεί σε μεγάλη διάβρωση των δοντιών, ακολουθούμενη από το Powerade. Και το αθλητικό ποτό που προκαλεί τη λιγότερη διάβρωση των δοντιών είναι το Isotar.

Αποφύγετε: Κράκερ

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα αλμυρά και σε πολλά άλλα κράκερ μετατρέπονται πολύ γρήγορα σε ζάχαρη στο στόμα, παρέχοντας τροφή στα βακτήρια που δημιουργούν κοιλότητες. Επίσης, τα κράκερς γίνονται πολτώδη όταν μασιούνται, μετατρέπονται σε μια πάστα σαν γλίτσα που συσσωρεύεται στους γομφίους σας και κατακάθεται ανάμεσα στα δόντια.

Εάν τρώτε συχνά κρακεράκια ίσως έχετε λόγο ανησυχίας. Αλλά σύμφωνα με τη Δρ Messina, η κατανάλωσή τους με μέτρο δεν πρόκειται να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα – εφόσον βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε νήμα.

«Η καλή στοματική υγιεινή θα αντισταθμίσει σχεδόν τα πάντα», πρόσθεσε η Δρ Messina.

Αποφύγετε: Καφέ

Γνωρίζετε εκείνους τους επίμονους καφέ λεκέδες που συσσωρεύονται μέσα σε μια κούπα καφέ; 

Αυτές σας δίνουν μια ιδέα για το πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να λεκιάσει τα δόντια σας. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση μαύρου ή αραβικού καφέ οδηγεί σε λεκέδες στα δόντια.

Εκτός του ότι είναι αντιαισθητικά, τα δόντια με βαριές κηλίδες καφέ τείνουν να είναι κολλώδη και ικανά να προσελκύουν σωματίδια τροφής και βακτήρια, δήλωσε η Dr. Messina.

4 τροφές που πρέπει να τρώτε και 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για υγιή δόντια

Αποφύγετε: Τσάι

Το τσάι θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή εναλλακτική του καφέ, ιδίως επειδή πολλοί τύποι τσαγιού προωθούνται στην αγορά για να ενισχύσουν την υγεία. Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς μπορεί να είναι αληθινοί, το τσάι δεν είναι καλό για τα δόντια σας. 

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στα δόντια και να τα διαβρώσει.

Καλό: Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών διεγείροντας την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο είναι ο τρόπος της φύσης να ξεπλένει τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα σας.

Επίσης, “λούζει” τα δόντια με ασβέστιο και φωσφορικά άλατα που ενισχύουν τα οστά. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι γλυκαντικές με ξυλιτόλη, μια αλκοόλη που μειώνει τα βακτήρια.

Ωστόσο, ίσως να θέλετε να προτιμήσετε τις γεύσεις μέντας. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το οξύ που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ορισμένων γεύσεων από φρούτα μπορεί να βλάψει τα δόντια, αν και μόνο ελαφρώς.

«Οτιδήποτε γευόμαστε ως ξινό είναι πιο όξινο, αλλά παίρνουμε τόσα πολλά καλά από τη ροή του σάλιου, που η γεύση δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Δρ Μεσίνα.

Καλό: Νερό

Το νερό, όπως και το σάλιο, βοηθά στην απομάκρυνση των σακχάρων και των οξέων από τα δόντια. Επίσης, περιέχει φθόριο, ένα μέταλλο που προστατεύει από τη διάβρωση των δοντιών και βρίσκεται στην οδοντόκρεμα και σε ορισμένα στοματικά διαλύματα.

Το φθόριο εμφανίζεται φυσικά στο νερό (συμπεριλαμβανομένου και μερικών εμφιαλωμένων πηγών) και το περισσότερο νερό της βρύσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμπλουτισμένο με αυτό.

Καλό: Γαλακτοκομικά

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πρωταρχικές διατροφικές πηγές ασβεστίου που είναι απαραίτητα για υγιή δόντια. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό ενός ορυκτού, γνωστού ως υδροξυαπατίτης, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και τα οστά. Τα δόντια δεν είναι οστά, αλλά μοιράζονται κάποιες από τις ίδιες ιδιότητες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα -ιδιαίτερα το τυρί- περιλαμβάνουν, επίσης, καζεΐνη, έναν τύπο πρωτεΐνης. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι καζεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την επιδιόρθωση του σμάλτου των δοντιών.

Καλό: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε ίνες προάγουν την καλή πέψη και τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Κάνουν επίσης θαύματα για τα δόντια σας – κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα.

Τρώγοντας ένα μπολ με σπανάκι ή φασόλια είναι σαν να περνάτε τα δόντια σας από πλυντήριο αυτοκινήτων. Όλη αυτή η μάσηση παράγει σάλιο και η τροφή τρίβει τα δόντια σας καθώς πολτοποιείται σε μικρά κομμάτια. 

4 τροφές που πρέπει να τρώτε και 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για υγιή δόντια

Μια γρήγορη επισκόπηση

Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά και υγιή. Η αποφυγή εσπεριδοειδών, μαστιχωτων καραμέλων και σόδας, καθώς και η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τσίχλας χωρίς ζάχαρη και νερού, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της καλής υγείας των δοντιών. 

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο φροντίδας των δοντιών σας, απευθυνθείτε στον οδοντίατρο ή τον πάροχο υγείας σας,

Άρθρα Διατροφής

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks