25 Απριλίου 2024
22.8 C
Athens

Γιατί ο συνδυασμός αλκοόλ και καφεΐνης είναι επιβλαβής;


Αρκετά δημοφιλή κοκτέιλ και ποτά αναμειγνύουν αλκοόλ με καφεΐνη. Θεωρητικά, ακούγεται ενδιαφέρον συνδυασμός, ωστόσο έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να νιώθετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση, ενώ το αλκοόλ έχει τόσο ηρεμιστική όσο και διεγερτική δράση. Το αλκοόλ είναι επίσης καταθλιπτικό, που σημαίνει ότι επιβραδύνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και βλάπτει την κρίση, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

5 λόγοι για να περιορίσετε την ανάμειξη αλκοόλ και καφεΐνης

  1. Κάμπτει τις αντιστάσεις σας

Η καφεΐνη έχει την ικανότητα να αποκρύπτει τις καταθλιπτικές επιδράσεις του αλκοόλ, γεγονός που σας ωθεί πιο εύκολα στο να πιείτε ένα δεύτερο, τρίτο ίσως και τέταρτο ποτό. Συνεπώς, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ θα κάμψει τις αντιστάσεις σας και δύναται να σας οδηγήσει σε επικίνδυνη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα άτομα που αναμειγνύουν αλκοόλ με ενεργειακά ποτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ανεπιθύμητη ή μη προστατευμένη σεξουαλική επαφή, οδήγηση σε κατάσταση μέθης ή οδήγηση με οδηγό που ήταν μεθυσμένος.

2. Μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό

Λόγω των διεγερτικών και καταπραϋντικών τους επιδράσεων, τα αλκοολούχα ποτά με καφεΐνη μπορεί να σας προκαλέσουν ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες, γεγονός ανησυχητικό για όσους ζουν με καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει, επειδή η κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στη Cochrane Database of Systematic Reviews τον Ιούλιο του 2020, το αλκοόλ αυξάνει την ορμόνη ρενίνη, η οποία προκαλεί συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό διεγείρει τις ορμόνες βασοπρεσίνη και αλδοστερόνη, οι οποίες προάγουν την κατακράτηση υγρών​. Έτσι, ο μεγαλύτερος όγκος αίματος προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την ίδια ανασκόπηση, το αλκοόλ διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα νοραδρεναλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση των υποδοχέων της καρδιάς, την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

3. Επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης

Επειδή η ανάμειξη αλκοόλ με ενεργειακά/καφεϊνούχα ποτά έχει τη δυνατότητα να κάνει και τα δύο πιο εύγευστα, όχι μόνο υπάρχει η ανησυχία της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, προκαλεί νευρικότητα και καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο. 

Επιπλέον, η φαινομενική ευφορία, που προκαλεί το αλκοόλ, συγκαλύπτει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, οδηγώντας και αυτή σε περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ και περαιτέρω αδυναμία. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχής χρήσης αλκοόλ, μια κατάσταση στην οποία οι πάσχοντες δεν μπορούν να σταματήσουν ή να ελέγξουν τη κατανάλωση αλκοόλ.

4. Επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Το αλκοόλ και η καφεΐνη έχουν και τα δύο διουρητικά αποτελέσματα, που σημαίνει ότι απομακρύνουν το αλάτι και το νερό από το σώμα μέσω της ούρησης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να πίνετε αλκοόλ με νερό, ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Και επειδή η καφεΐνη διεγείρει το γαστρεντερικό σωλήνα, τα άτομα με πιο ευαίσθητο πεπτικό μπορεί να εμφανίσουν στομαχικές διαταραχές ή διάρροια μετά την ανάμειξη αλκοόλ με καφεΐνη.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ​Alcohol Research Current Reviews το 2017, το αλκοόλ και οι μεταβολίτες του μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή του εντέρου και να αλλάξουν τη σύνθεση των βακτηρίων, καθιστώντας σας δυνητικά πιο ευαίσθητους σε ιούς και ασθένειες.

5. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας

Το αλκοόλ συνήθως σας βοηθά να αποκοιμηθείτε, αλλά δεν σας βοηθά να παραμείνετε κοιμισμένοι. Η καφεΐνη, από την αλλή, σας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση. Μετά από λίγες ώρες, το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα επινεφρίνης –της ορμόνης του στρες που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό- γεγονός που προκαλεί την αφύπνισή σας κατά την διάρκεια της νύχτας. Και αν συνδυάσετε το αλκοόλ με την καφεΐνη, η αρνητική του επίδραση στον ύπνο απλώς ενισχύεται από την διεγερτική δράση της καφεΐνης.

Ποια είναι η επίδραση της κατανάλωσης καφέ μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή οποιουδήποτε άλλου ροφήματος με καφεΐνη δεν σας βοηθά να ξεμεθύσετε. Το συκώτι διασπά το αλκοόλ μέσω ενζύμων και το σώμα μπορεί να μεταβολίσει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ κάθε ώρα. Αυτή η ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του ήπατος και τη μάζα του σώματός σας. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καφεΐνης δεν αλλάζει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας.

Το καλύτερο ρόφημα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι το νερό, γιατί θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, ειδικά αν έχετε αναμίξει αλκοολούχο ποτό με καφεΐνη.

Λοιπόν, είναι πραγματικά τόσο επιβλαβής η ανάμιξη αλκοόλ και καφεΐνης;

Σαφώς η περιστασιακή ανάμιξη των δύο ουσιών δεν δημιουργεί πρόβλημα. Εκτός και αν πάσχετε από καρδιακή πάθηση ή έχετε κάποια ευαισθησία στην καφεΐνη, όπως αναφέραμε παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάμιξη δεν συνίσταται. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι, αναξερτήτως της κατάστασης της υγείας σας, ένα αλκοολούχο ποτό με καφεΐνη, θα επηρεάσει τον ύπνο και την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. 

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks