25 Απριλίου 2024
18.2 C
Athens

Ενδομητρίωση και μύθοι


Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση, κατά την οποία ιστός παρόμοιος με αυτόν, που συνήθως καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, της σεξουαλικής επαφής και της ούρησης ή των κενώσεων. Μπορεί, επίσης, να ευθύνεται για άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, κόπωση και προβλήματα ψυχικής υγείας. Μερικές φορές, ανάλογα με τη θέση του ιστού, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί μέσα ή γύρω από άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Παγκοσμίως, περίπου το 10% των γυναικών έχουν ενδομητρίωση. Αν και εξαιρετικά σπάνια, η ενδομητρίωση στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί. Επιπλέον, επειδή τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι τόσο ποικίλα, τα άτομα με την πάθηση συχνά αργούν να διαγνωστούν με αυτήν.

Οι παράγοντες κινδύνου για ενδομητρίωση περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, περιόδους που ξεκίνησαν πριν από την ηλικία των 11 ετών ή περιόδους με μεγάλη ροή, που διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες. Η ύπαρξη ιστορικού σύντομων μηνιαίων κύκλων λιγότερων από 27 ημερών μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης σε ορισμένα άτομα.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης της ενδομητρίωσης συχνά περιλαμβάνει λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, μια κοινή χειρουργική επέμβαση που γίνεται υπό αναισθησία. Μόλις ο γιατρός επιβεβαιώσει τη διάγνωση, οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων με ορμονοθεραπεία ή αναλγητικά φάρμακα. Εάν ο πόνος που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι σοβαρός ή εάν έχει επηρεαστεί η γονιμότητα, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την πάθηση.

Παρά αυτά τα γνωστά γεγονότα, πολλοί μύθοι περιβάλλουν την ενδομητρίωση, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους σε σύγχυση σχετικά με το τι να πιστέψουν.

  1. Η εγκυμοσύνη μπορεί να θεραπεύσει την ενδομητρίωση

Η εγκυμοσύνη δεν θεραπεύει την ενδομητρίωση. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν βελτίωση και άλλες επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Αυτή η αντίληψη εδράζετε στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Αυτή η διακύμανση στις ορμόνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να βιώνουν διαφορετικά επίπεδα πόνου μετά την απόκτηση μωρού.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να προσφέρει οφέλη για τις γυναίκες με ενδομητρίωση. Επιπλέον, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι παρόλο που ορισμένες αλλοιώσεις της ενδομητρίωσης παρουσιάζουν υποχώρηση, άλλες παραμένουν σταθερές ή αυξάνονται.

2. Η υστερεκτομή μπορεί να θεραπεύσει την ενδομητρίωση

Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 137 γυναίκες με ενδομητρίωση, που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή, το 84% των συμμετεχόντων ήταν ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση. Ωστόσο, η ενδομητρίωση ανταποκρίνεται στα οιστρογόνα, τα οποία παράγονται από τις ωοθήκες. Μια υστερεκτομή συνήθως αφαιρεί τη μήτρα έναντι των ωοθηκών και επομένως δεν θα θεράπευε την ενδομητρίωση. Για αυτό, αν και η υστερεκτομή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, η πάθηση μπορεί να υποτροπιάσει μετά την επέμβαση. 

Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορούν να συνεχιστούν, εάν υπάρχουν ενδομήτριες αλλοιώσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν εκτός της μήτρας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ενδομητρίωσης, που προκαλούν διαφορετικές αλλοιώσεις. που είναι μόνο στην επιφάνεια μέχρι εκείνες που εισβάλλουν. Η εν τω βάθει διηθητική ενδομητρίωση ή DIE, που διεισδύει στο έντερο και σε άλλα όργανα, προκαλεί αλλοιώσεις, που πιθανότατα δεν θα βελτιωθούν ακόμη και αν αφαιρέσετε τις ωοθήκες σας.

3.Η ενδομητρίωση επηρεάζει μόνο τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι τύπου ενδομητρίωσης δεν επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα, αλλά εμφυτεύονται στο εσωτερικό της κοιλιάς σας σε μια επιφάνεια που ονομάζεται περιτόναιο. Αυτό είναι που προκαλεί πόνο. Μπορεί να προκαλεί τις περισσότερες αλλοιώσεις στη λεκάνη και την κατω κοιλιακή χώρα, αλλά έχει εντοπιστεί ακόμη στην επένδυση του πνεύμονα και στον εγκέφαλο (σπάνια), όπου προκαλεί επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. 

4.Η ενδομητρίωση προκαλεί πάντα πόνο

Τα δεδομένα των ερευνών υποδηλώνουν ότι πάνω από το 60% των γυναικών με διάγνωση ενδομητρίωσης αναφέρουν χρόνιο πυελικό πόνο. Επιπλέον, τα άτομα με ενδομητρίωση έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κοιλιακό άλγος σε σχέση με εκείνους, που δεν έχουν την πάθηση. Ωστόσο, είναι δυνατό να λάβετε διάγνωση ενδομητρίωσης ακόμα κι αν ένα άτομο δεν αισθάνεται πόνο.

Μερικοί άνθρωποι με ήπιες μορφές ενδομητρίωσης αντιμετωπίζουν βασανιστικό πόνο και μερικά άτομα με DIE έχουν ελάχιστο ή καθόλου πόνο. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το εάν το εμφύτευμα απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο, καθώς και με το πού εμφανίζεται το εμφύτευμα. 

5.Η εμμηνόπαυση σταματά την ενδομητρίωση

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2-5% των γυναικών έχουν μετεμμηνοπαυσιακή ενδομητρίωση. Για τον ίδιο λόγο που η υστερεκτομή δεν θεραπεύει πάντα την ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα την θεραπεύσει η εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, η πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί χρόνια μετά τη διακοπή της περιόδου σας.

6.Η ενδομητρίωση οδηγεί αναπόφευκτα στην υπογονιμότητα

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το 30-50% των γυναικών με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν δυσκολία να μείνουν έγκυες. Παρά τις στατιστικές, όμως, η ενδομητρίωση δεν σημαίνει αυτόματα διάγνωση υπογονιμότητας. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις γυναικών με ενοδμητρίωση, που κατάφεραν να μείνουν έγκυες. Ο μόνος τρόπος, για να μάθετε, εάν θα έχετε προβλήμα με την εγκυμοσύνη είναι να προσπαθήσετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με τον γιατρό σας, καθώς πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης εμποδίζουν την εγκυμοσύνη και θα πρέπει να διακοπούν, για να έχετε επιτυχία.

7.Η άμβλωση προκαλεί ενδομητρίωση

Ο μύθος ότι η άμβλωση προκαλεί ενδομητρίωση μπορεί να έχει εμφανιστεί λόγω της πολιτικής συζήτησης, που σχετίζεται με την άμβλωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένας ισχυρισμός, που βασίζεται σε γεγονότα. Ενώ η ακριβής αιτία της ενδομητρίωσης είναι ακόμα άγνωστη, φαίνεται να υπάρχει μια γενετική σύνδεση.

8.Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να θεραπεύσουν την ενδομητρίωση

Αν και τα αντισυλληπτικά χάπια δεν θεραπεύουν την ενδομητρίωση, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων λόγω της καταστολής της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks