18 Απριλίου 2024
22.4 C
Athens

Σε τι διαφέρει το Lexotanil απο το Xanax


Τι είναι το Lexotanil και το Xanax;

Το Lexotanil και το Xanax είναι δύο αγχολυτικά (ηρεμιστικά) και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους. Η βρωμαζεπάμη είναι η δραστική ουσία του Lexotanil. Το Xanax είναι το εμπορικό όνομα της δραστικής ουσίας αλπραζολάμη. Και τα δύο φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και ως εκ τούτου έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης, όμως έχουν διαφορές στη χημική δομή τους που επηρεάζουν την δράση τους στο ανθρώπινο σώμα.

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται;

Οι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται κυρίως για:

Επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας και προνάρκωση πριν την αναισθησία

Πως λειτουργεί το Lexotanil και το Xanax;

Και τα δύο δρουν όπως όλες οι βενζοδιαζεπίνες (Xanax, Lexotanil, Tavor, κα), ενισχύοντας τη δράση ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Αυτός ο νευροδιαβιβαστής μειώνει την δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, ενισχύει την χαλάρωση και έτσι βελτιώνει τα συμπτώματα του άγχους, την μυϊκή ένταση, σταματά τις επιληπτικές κρίσεις και προάγει τον ύπνο. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι επίσης γνωστό ότι παρεμβαίνουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, και αυτό τις κάνει χρήσιμες, για παράδειγμα πριν από ένα χειρουργείο. Λόγω των διαφορών στη χημική δομή τους, κάποιες βενζοδιαζεπίνες είναι πιο πιθανό να προάγουν τον ύπνο σε σύγκριση με άλλες, να ανακουφίζουν από το στρες, να χαλαρώνουν τους μύες ή να σταματούν τις επιληπτικές κρίσεις.

Το Lexotanil και το Xanax είναι φάρμακα εγκεκριμένα για την ανακούφιση του άγχους. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες του Lexotanil (βρωμαζεπάμη) έχουν λίγο πιο αργή έναρξη αλλά διαρκούν περισσότερο από το Xanax (αλπραζολάμη). To Lexotanil χρησιμοποιείται επίσης για τη αντιμετώπιση της επιληψίας.

Πληροφορίες συνοπτικά: Xanax και Lexotanil

Φάρμακο: XANAX LEXOTANIL
Δραστική ουσία: ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ / Alprazolam ΒΡΩΜΑΖΕΠΑΜΗ / Bromazepam
Συνήθης δόση: 0.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα 1.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα
Έναρξη δράσης: 20-30 λεπτά 20-30 λεπτά
Διάρκεια δράσης: 6-8 ώρες 8-12 ώρες
Διάρκεια θεραπείας: Για 3 μήνες
(6 μήνες για κρίσεις πανικού)
Για 3 μήνες
Κατηγορία: Βενζοδιαζεπίνη Βενζοδιαζεπίνη
Κύρια χρήση σε: Βραχυχρόνια αντιμετώπιση άγχους, Κρίσεις πανικού Βραχυχρόνια αντιμετώπιση άγχους
Γενόσημα φάρμακα: Alprazolam, Saturnil, κα Lexotanil, Notorium, Pascalium
Τιμή: Η τιμή του Xanax αρχίζει από τα 1,20 € Η τιμή του Lexotanil αρχίζει από τα 1,78 €
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Xanax Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Lexotanil

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στο Lexotanil και στο Xanax είναι:

  • Το Xanax συνήθως απορροφάται πιο γρήγορα από το Lexotanil, με την μέγιστη συγκέντρωση να επιτυγχάνεται μέσα σε 1-2 ώρες μετά τη χορήγηση, συγκριτικά με τις 1-4 ώρες που χρειάζεται το Lexotanil.
  • Το Xanax δρα πιο γρήγορα αλλά η διάρκεια της δράσης του είναι μικρότερη. Η δράση του Xanax διαρκεί περίπου 6-8 ώρες αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η επίδραση του Lexotanil διαρκεί περίπου 8-12 ώρες, αν και μπορεί να δρα περισσότερο σε κάποιους ανθρώπους.
  • Η δράση του Xanax μπορεί να επηρεάζεται από παθήσεις του ήπατος ή των νεφρών, προβλήματα αλκοολισμού και παχυσαρκίας, ενώ το Lexotanil είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάζεται από την ηλικία.

Πόσο Xanax αντιστοιχεί σε Lexotanil;

Στους πίνακες ισοδυναμίας των βενζοδιαζεπινών τα 0,5 mg αλπραζολάμης (Xanax) αντιστοιχούν σε 1 mg βρωμαζεπάμης (Lexotanil). Ωστόσο διάφοροι παράγοντες (όπως η φυλή, νοσήματα όπως ο αλκοολισμός, οι παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, η παχυσαρκία και η μεγάλη ηλικία) επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το Xanax μεταβολίζεται στο σώμα. Το Lexotanil και το Xanax συνιστάται να χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα (για ένα διάστημα 1-2 μηνών).

Παρακάτω μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος δισκίων γνωστών αγχολυτικών φαρμάκων: Xanax, Bespar, Lexotanil και Tavor.

xanax ζαναξ lexotanil tavor bespar

Ποιο φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό για το άγχος;

Οι δοκιμές που έχουν γίνει ανάμεσα στο Lexotanil και στο Xanax για τη θεραπεία του άγχους δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στη δράση τους και παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές στις παρενέργειες ( αν και το Xanax μάλλον προκαλεί λιγότερη σύγχυση).

Ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλούν;

Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αρκετές παρενέργειες, με την πιο σοβαρή να είναι η εξάρτηση (όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, στις περιπτώσεις κατάχρησης ή αν η λήψη τους δεν συμπληρώνεται από ψυχοθεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες). Οι πιο συχνές παρενέργειες των βενζοδιαζεπινών περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση
  • Κόπωση
  • Προβλήματα μνήμης
  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αυξημένη όρεξη
  • Αδυναμία
  • Προβλήματα στο συντονισμό και στην ισορροπία

Ποιο φάρμακο προκαλεί πιο σοβαρή εξάρτηση;

Και τα δύο (όπως και το Tavor) προτιμούνται να χορηγούνται για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του άγχους, εξαιτίας του κινδύνου εθισμού και εξάρτησης. Γενικά μιλώντας, οι βενζοδιαζεπίνες με μικρότερο χρόνο ημίσειας ζωής (όπως το Lexotanil και το Xanax) είναι πιο δύσκολο να διακοπούν από ότι εκείνες που έχουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής (όπως το Stedon, διαζεπάμη). Το Lexotanil και το Xanax δρουν άμεσα στον εγκέφαλο και αυτό οδηγεί στην συμπεριφορική ενίσχυση της λήψης του φαρμάκου (δηλαδή ο ασθενής μαθαίνει να καταφεύγει στα φάρμακα με τα πρώτα συμπτώματα άγχους). Το Lexotanil και το Xanax μπορούν να προκαλέσουν εθισμό σε περίπτωση κατάχρησης, για αυτό πρέπει η χρήση τους να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

ΠΗΓΗ




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks