26 Απριλίου 2024
15.4 C
Athens

Αυτοάνοσα Νοσήματα: όλο όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λύκο


Περίπου 9 στις 10 διαγνώσεις λύκου αφορούν γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η αυτοάνοση νόσος επηρεάζει ως επί το πλείστον γυναίκες. Επιπλέον, είναι τρομερά δύσκολο να διαγνωστεί, δεδομένου ότι τα συμπτώματά του μιμούνται εκείνα πολλών άλλων καταστάσεων υγείας. Για αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια του. 

Τι είναι ακριβώς ο λύκος; 

Η πιο κοινή μορφή λύκου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται λανθασμένα και καταστρέφει υγιή κύτταρα και ιστούς. Μπορεί να βλάψει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα του να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, δηλαδή μιας χρονικής περιόδου, που τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν για λίγο και στη συνέχεια βελτιώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα. Μη ειδικά συμπτώματα, όπως πυρετός και πρήξιμο των λεμφαδένων, μπορεί να εμφανιστούν λόγω του λύκου, αλλά αποτυγχάνουν να σηματοδοτήσουν την ασθένεια στους γιατρούς απουσία άλλων ενδείξεων. Η διάγνωση του λύκου συνήθως περιλαμβάνει φυσική εξέταση, εξετάσεις αίματος και ούρων ή βιοψίες δέρματος ή νεφρού, αλλά συχνά επιβεβαιώνεται λόγω ενός συνδυασμού συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του λύκου;

Η δυσκολία διάγνωσης έγκειται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι άφθονα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 η απώλεια μαλλιών, η ευαισθησία στο φως, τα στοματικά έλκη, η αρθρίτιδα και τα δερματικά εξανθήματα ήταν πιο κοινά μεταξύ των γυναικών. Αντιθέτως, τα προβλήματα των νεφρών και η φλεγμονή στους πνεύμονες και την καρδιά ήταν περισσότερο κοινή μεταξύ των ανδρών. 

Με βάση τα παραπάνω, κάποια από τα κύρια συμπτώματα του ΣΕΛ είναι τα ακόλουθα.

  1. Πρήξιμο, πόνος και δυσκαμψία των αρθρώσεων

Ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο και η δυσκαμψία, ιδιαίτερα το πρωί, είναι όλα κλασικά σημάδια του λύκου. Εμφανίζεται συχνότερα στους καρπούς, τις αρθρώσεις και τα δάχτυλα. Αυτό καθιστά εύκολο να συγχέεται η κατάσταση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια.

Η διαφορά μεταξύ του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡA) είναι ότι ο λύκος μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις στη μία πλευρά και όχι στην άλλη, ενώ η ΡΑ συνήθως επηρεάζει και τις δύο πλευρές εξίσου. Επιπλέον, το πρήξιμο δεν επιδεινώνεται προοδευτικά, ώστε να αλλάξει την εμφάνιση των αρθρώσεων σας, όπως συμβαίνει στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

2.Εξάνθημα προσώπου σε σχήμα πεταλούδας

Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους, που διαγιγνώσκονται με λύκο καταλήγουν να εμφανίζουν αυτό το συγκεκριμένο εξάνθημα, γνωστό και ως εξάνθημα ελονοσίας. Συγκεκριμένα, αυτό έχει σχήμα πεταλούδας και εκτείνεται κατά μήκος της γέφυρας της μύτης και κάτω από τα δύο μάγουλα. Εμφανίζεται συχνά μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά ορισμένα άτομα με λύκο σημειώνουν ότι μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας έξαρσης.

3. Ασυνήθιστα υψηλή ευαισθησία στο ηλιακό φως

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με λύκο έχουν φωτοευαισθησία. Εξαιτίας αυτού, εκτός από δερματικά εξανθήματα, μπορεί να εμφανίσετε πυρετό, κόπωση ή πόνο στις αρθρώσεις, όταν εκτίθεστε στο ηλιακό φως.

4. Πυρετός

Εάν έχετε λύκο, μπορεί να εκδηλώσετε πυρετό υψηλότερο από 38℃ κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης είτε λόγω σωματικής φλεγμονής, που προκαλείται από την ίδια την ασθένεια, είτε λόγω λοίμωξης. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια (οι μαχητές της ασθένειάς σας στο σώμα) παράγουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, που ανεβαίνουν στον εγκέφαλο και προκαλούν πυρετό.

5. Πόνος στο στήθος

Ο λύκος συχνά προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς ή των εξωτερικών ή εσωτερικών επενδύσεών της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, οξύ πόνο στο στήθος, διακοπή της ροής του αίματος και τελικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει τόσο το εσωτερικό, όσο και την εξωτερική επένδυση των πνευμόνων.

6. Προβλήματα στα νεφρά

Η βλάβη των νεφρών είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του λύκου και συνήθως εμφανίζεται σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου. Η νεφρική νόσος που προκαλείται από τον λύκο, γνωστή ως νεφρίτιδα του λύκου, μπορεί να επιδεινωθεί προοδευτικά και ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα απαιτούσε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού,. Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού, με αποτέλεσμα οίδημα, πιο συχνά στα πόδια και τους αστραγάλους. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε αιματηρά ή αφρισμένα ούρα.

7. Αναιμία

Η αναιμία σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρετε οξυγόνο στο σώμα σας. Οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αναιμία!

8. Προβλήματα ψυχικής υγείας

Με τον λύκο, μπορεί να είστε καλά σήμερα και άρρωστοι αύριο. Η απρόβλεπτη φύση της υγείας κάποιου μπορεί να προκαλέσει άγχος. Το να αισθάνεστε ασταθείς και να μην ξέρετε τι θα συμβεί, όταν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα συχνά κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

9. Κόπωση

Η συνεχής κόπωση είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα του λύκου, αλλά δυστυχώς, σηματοδοτεί πολλά διαφορετικά υποκείμενα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυτοάνοσων ασθενειών. Τα αιματολογικά προβλήματα, όπως η αναιμία έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η συνολική εξάντληση μπορεί να προέλθει από οποιοδήποτε από τα πολλά πράγματα, που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας.

10. Επιληπτικές κρίσεις, απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά ζητήματα

Ο λύκος μπορεί ακόμα και να επιτεθεί στον εγκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσετε επιληπτικές κρίσεις, αποπροσανατολισμό, ψύχωση και απώλεια μνήμης.

Μπορεί ο λύκος να προκαλέσει επιπλοκές;

Οι επιπλοκές του λύκου μπορεί να εμφανιστούν εάν η πάθηση παραμείνει αδιάγνωστη ή χωρίς θεραπεία. Μπορεί να εμφανίσετε επιπλοκές, μεταξύ άλλων στα νεφρά, στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, στο αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία, στους πνεύμονες, την καρδιά και τα οστά.

Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο διάφορων λοιμώξεων, καθώς η ίδια η πάθηση και οι κοινές θεραπείες μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι δυστυχώς πιθανές, καθώς ο λύκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρόωρου τοκετού. Για αυτό η εύρεση της σωστής θεραπείας για την προσωπική σας κατάσταση θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών! 

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks