23 Απριλίου 2024
20.2 C
Athens

Ανδρική υπογονιμότητα: αίτια και επαρκής ενημέρωση


Το πρόβλημα με την υπογονιμότητα στους άνδρες είναι ότι δεν γίνεται ποτέ καμία συζήτηση για αυτήν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση και απαραίτητη υποστήριξη. Οι περισσότεροι άνδρες απλώς υποθέτουν, ότι είναι κάτι απλό και μια μέρα θα κάνουν παιδιά.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αφορά στη βιολογία της αναπαραγωγής, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί στο μισό παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια. Σήμερα, ένας στους 20 άνδρες πάσχει από χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Για αυτό, ευθύνονται, εν μέρει, επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ.

Μια έρευνα του 2017 για το Fertility Network UK αποκάλυψε ότι το 93% των ανδρών, που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας με τις συντρόφους τους, διαπίστωσαν ότι η εμπειρία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αυτοεκτίμηση τους κλονίστηκε από τη συνειδητοποίηση ότι το σπέρμα τους μπορεί να είναι η αιτία της αδυναμίας τους να συλλάβουν. Ένα εντυπωσιακό 39% δήλωσε ότι δεν ζήτησε ή δεν του προσφέρθηκε ψυχολογική υποστήριξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ψυχολογική στήριξη απευθύνεται ως επί το πλείστον στις γυναίκες.

«Η γονιμότητα θεωρείται πολύ συχνά ως αποκλειστικά γυναικείο ζήτημα», λέει η καθηγήτρια Geeta Nargund, Ιατρική Διευθύντρια στο Create Fertility. «Αλλά στην πραγματικότητα, η ανδρική υπογονιμότητα συμβάλλει στο ήμισυ περίπου των δυσκολιών των ζευγαριών να συλλάβουν». «Η έρευνά μας έδειξε πόσο αποδυναμωμένοι νιώθουν οι άνδρες, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας», εξηγεί η Δρ Catherine Hill από το Fertility Network UK. «Πραγματικά ένιωθαν λιγότερο άντρες, επειδή είχαν προβλήματα γονιμότητας. Αυτό επηρέασε την ψυχική τους υγεία, την δουλειά, την προσωπική και την κοινωνική τους ζωή. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού και να μην συζητιέται αρκετά».

Περιορισμοί στον τρόπο ζωής

Ιατρικά, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρξει δράση με σκοπό την εκπαίδευση των ανδρών και των αγοριών σχετικά με τη δική τους γονιμότητα. Σαφώς αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι διδάσκεται στα σχολεία, οπού η σεξουαλική αγωγή είναι τουλάχισοτν ανεπαρκής, όχι μόνο στο θέμα της υπογονιμότητας, αλλά και στο θέμα της αντισύλληψης.

Είναι ελάχιστοι οι νέοι άνδρες, που γνωρίζουν, ποιοι παράγοντες και με ποιον τρόπο δύναται να επηρεάσουν τη μελλοντική τους γονιμότητα. Οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει βιολογικό ρολόι και για τους άνδρες, το οποίο, ωστόσο, λειτουργεί διαφορετικά από αυτό των γυναικών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Nargund η εκπαίδευση των νέων σχετικά με τη γονιμότητα θα μπορούσε να τους βοηθήσει, να κατανοήσουν, τι μπορούν να κάνουν, για να προστατεύσουν τη φυσική τους γονιμότητα, όντας παράλληλα καθοριστική για την κατάρριψη του στίγματος, που βιώνουν πολλοί άνδρες, όταν αντιμετωπίζουν ζητήματα γονιμότητας.

Παράγοντες, που επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητας

Ο τρόπος ζωής είναι ο κυριότερος παράγοντας αναφορικά με τη γονιμότητα των ανδρών. Παρακάτω, θα βρείτε τους ειδικότερους παράγοντες, που επηρεάζουν την γονιμότητα:

  • Παχυσαρκία: Η μεγαλύτερη αιτία χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παχυσαρκία. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων οιστρογόνων στο σπέρμα σας και την μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης σας.
  • Αλκοόλ: Όσοι κάνουν χρόνια χρήση αλκοόλ ενδέχεται να έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Δεν είναι απαραίτητο να θεωρείται κανείς αλκοολικός ή να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες, για να επηρεαστεί. Στην πραγματικότητα, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και δύο-τρία ποτήρια κρασί κάθε βράδυ, είναι αρκετά, για να μειώσουν την τεστοστερόνη με την πάροδο του χρόνου.
  • Στεροειδή: Τα αναβολικά στεροειδή, ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, αποδεικνύονται μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με ειδικούς, σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός στη χρήση στεροειδών από τους άνδρες.
  • Ηλικία: Η μεγαλύτερη παρανόηση στη σύγχρονη κοινωνία, έγκειται στην άποψη ότι οι άνδρες μπορούν να αναπαραχθούν ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ οι γυναίκες είναι αυτές, που αντιμετωπίζουν χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς. Η πραγματικότητα, όμως, διαφέρει κατά πολύ! Όπως με τις γυναίκες, έτσι και με τους άνδρες η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία. Απλώς, στην περίπτωση των ανδρών, αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι αλλοιώνεται σταδιακά η ποιότητα του σπέρματός τους.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks