24 Απριλίου 2024
23.4 C
Athens

Σεξ και εγκυμοσύνη: όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς το σώμα σας θα περάσει από μερικές απίστευτες αλλαγές. Είναι λογικό να έχετε απορίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το σεξ είναι απολύτως ασφαλές στις περισσότερες εγκυμοσύνες! Σας ανακουφίζει από το άγχος της εγκυμοσύνης και είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να ενισχύσετε και να διατηρήσετε τη συναισθηματική σχέση, που έχετε με τον σύντροφό σας, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης περιόδου.

εκγυμοσύνη

Μπορεί να αλλάξει η λίμπιντο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Και αν ναι, γιατί;

Αρκετές γυναίκες έχουν αυξημένη λίμπιντο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα σας αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και μιας ορμόνης, που ονομάζεται πλακουντιακό γαλακτογόνο (hPL), αλλά ο πρωταγονιστής σε αυτό το παιχνίδι είναι η τεστοστερόνη. Καθώς, λοιπόν, τα επίπεδα τεστοστερόνης σας αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λίμπιντο σας εκτοξεύεται στα ύψη.

Το σεξ μπορεί, επίσης, να έχει καλύτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι υπάρχει τεράστια αύξηση στην παροχή αίματος στη μήτρα, τον τράχηλο και την κολπική περιοχή. Έτσι, νιώθετε μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή αυτή. Επιπλέον, χάρη σε αυτήν την αυξημένη παροχή αίματος, διευκολύνεται και η φυσική λίπανση.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη δεν περιορίζεται στην αυξημένη λίμπιντο. Ίσως δεν αισθάνεστε καλά κάνοντας αυτό, που σας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Ίσως είστε στο πρώτο τρίμηνο και αντιμετωπίζετε την πρωινή ναυτία. Ή ίσως είστε στο τρίτο τρίμηνο με μια κοιλιά, που ουσιαστικά σας καθιστά δυσκίνητη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και η επιθυμία σας για σεξ μπορεί απλώς να εξασθενίσει.

Υπάρχουν γενικοί κίνδυνοι ή παρενέργειες, που πρέπει να γνωρίζετε, όταν κάνετε σεξ κατά την εγκυμοσύνη;

Εάν δεν είστε σε μονογαμική σχέση και έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μη διστάσετε να κάνετε σεξ αρκεί να χρησιμοποιείτε προστασία, όπως προφυλακτικό, καθώς η αυξημένη παροχή αίματος στη μήτρα και τον τράχηλό σας θα μπορούσε να διευκολύνει σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η χρήση προστασίας συμβάλει στην δική σας ασφάλεια, αλλά και στην προστασία του μωρού σας, καθώς ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί.

Τέλος, υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποφύγετε: Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας δεν φυσά ποτέ αέρα απευθείας στον κόλπο σας, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί εάν κάνετε στοματικό σεξ. Ο εξαναγκασμός αέρα στον κόλπο μιας εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή αέρα, μια επικίνδυνη κατάσταση, που συμβαίνει, όταν μια φυσαλίδα αέρα εισέρχεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Βέβαια, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιες!

εγκυμοσύνη

Σε ποιο σημείο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να σταματήσετε να κάνετε σεξ;

Εφόσον έχετε μια κανονική εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου, είναι γενικά ασφαλές να συνεχίσετε να κάνετε σεξ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλό, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, οι περιπτώσεις, όπου το σεξ κατά την εγκυμοσύνη δεν θεωρείται ασφαλές, είναι οι ακόλουθες:

  • Είχατε προηγούμενο πρόωρο τοκετό: Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις. Εάν είχατε προηγουμένως πρόωρο τοκετό, τότε ο γιατρός μπορεί να σας πει ότι είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων εγκυμοσύνης.
  • Έχετε προδρομικό πλακούντα: Αυτό συμβαίνει, όταν ο πλακούντας του μωρού σας καλύπτει μέρος ή ολόκληρο τον τράχηλό σας. Σε αυτή την περίπτωση, το διεισδυτικό σεξ μπορεί να βλάψει τον πλακούντα του μωρού και να προκαλέσει μεγάλη αιμορραγία, καθώς η κατάσταση ήδη αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή σοβαρής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Που μας φέρνει στο επόμενο σημείο μας….
  • Έχετε πολλή κολπική αιμορραγία: Πολλές γυναίκες αιμορραγούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές είναι εντελώς ακίνδυνη. Μια κηλίδα αίματος μπορεί να σας τρομάξει, αλλά μπορεί να συμβεί, επειδή ο τράχηλος της μήτρας είναι γεμάτος αιμοφόρα αγγεία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πανικοβάλλεστε, όταν βλέπετε αίμα, αλλά είναι καλύτερο να καλέσετε το γιατρό σας. Και αν έχετε έντονη αιμορραγία, είναι κρίσιμο να λάβετε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό, ώστε να είστε ασφαλείς.
  • Αισθάνεστε διαρροή από τον κόλπο σας: Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τοίχωμα του αμνιακού σάκου, που περιβάλλει το μωρό σας, μπορεί να έχει σπάσει. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια βακτηριακή λοίμωξη από το σεξ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καλέστε το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε, ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό.
  • Έχετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη: Εάν κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. Να είστε προετοιμασμένοι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία μέχρι να λάβετε θεραπεία, καθώς ένα ΣΜΝ μπορεί να βλάψει το μωρό σας.
  • Αισθάνεστε πολύ πόνο: Οι προσταγλανδίνες, χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σπέρμα, μπορεί να οδηγήσουν σε φυσιολογικές συσπάσεις της μήτρας για περίπου 20 έως 30 λεπτά μετά το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν οι συσπάσεις είναι επίμονες ή πολύ επώδυνες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Pregnant woman chopping vegetables

Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει τοκετό;

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα πράγματα, όπως η διέγερση της θηλής ή ο οργασμός, μπορεί να οδηγήσουν σε συσπάσεις. Ωστόσο, αυτές οι συσπάσεις δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό εάν «το σώμα σας δεν είναι έτοιμο» να αποκτήσει ακόμη το μωρό. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες ρκίζονται ότι το σεξ προκάλεσε τον τοκετό τους, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που να υποστηρίζουν ότι αυτό ισχύει στην πραγματικότητα.

Επιμέλεια κειμένου : Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks