20 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

COVID-19: πως να φροντίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι


Με την άφιξη των εξαιρετικά μολυσματικών παραλλαγών του COVID-19, οι πιθανότητες μόλυνσης έχουν αυξηθεί, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους. Τα εμβόλια εξακολουθούν να εμποδίζουν τους περισσότερους ανθρώπους να νοσήσουν σοβαρά. Ωστόσο, ακόμη και τα συμπτώματά σας είναι ήπια, θα χρειαστεί να τεθείτε σε καραντίνα, για να αποτρέψετε τη μετάδοση του ιού σε φίλους, οικογένεια και άλλους στην κοινότητά σας. Έχετε σκεφτεί, άραγε, τι θα χρειαστεί να έχετε στο σπίτι, αν κολλήσετε τον ιό και μπείτε σε καραντίνα μόνοι σας;

Δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης

Είναι αρκετοί αυτοί, που δεν έχουν βοήθεια από κάποιον κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους. Αυτό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται, καθώς υπάρχουν απλοί τρόποι, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει από τον ιό, εφόσον έχετε ήπια έως μέτρια συμπτώματα. 

Σημαντικές προμήθειες, που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πολλά υγρά

Το νερό θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας. Ο COVID-19 είναι μια ιογενής λοίμωξη και όπως οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, απαιτούν ξεκούραση, αναζωογόνηση και διατήρηση της καλής κατάστασης, όσο το σώμα σας θεραπεύεται. Επομένως, είναι καθοριστικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν έχετε υψηλό πυρετό.

Επιπλέον, τα υγιή επίπεδα ενυδάτωσης βοηθούν τη μύτη σας εξασφαλίζοντας ότι η βλεννογόνος μεμβράνη θα παραμείνει ανέπαφη. Αυτό, αντίστοιχα συμβάλλει στη μείωση του ρινικού ερεθισμού κατά το βήχα, το φτέρνισμα και ακόμη και την αναπνοή. Η υγρασία βοηθά, τέλος, στην επούλωση των σπασμένων μεμβρανών, ώστε να μην εισχωρήσουν στο σώμα πρόσθετα βακτήρια.

Παυσίπονα

Το πιο χρήσιμο φάρμακο είναι αυτό, που μειώνει τους πονοκεφάλους, τους πόνους στο σώμα και τον πυρετό, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Παρόλο που υπήρξε κάποια ανησυχία, ειδικά από την Ευρώπη, ότι η ιβουπροφαίνη είναι λιγότερο ασφαλής, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις, που την επιβεβαιώνουν. Βέβαια, για να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να επιλέτε την παρακεταμόλη. Σε κάθε περίπτωση, η ξεκούραση, η αποκατάσταση και η ψυχραιμία είναι πολύ σημαντικά.

Φάρμακο για τον βήχα

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μόλυνσης με την μετάλλαξη Όμικρον είναι ο βήχας, η κόπωση και η συμφόρηση ή η καταρροή. Εάν έχετε άσθμα ή οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική πάθηση, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τα συνήθη αναπνευστικά φάρμακα και να ακολουθείτε το σχέδιο δράσης ή οποιεσδήποτε παρόμοιες οδηγίες από το γιατρό σας.

Τα φάρμακα για τον βήχα, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, αλλά μπορείτε να τα δοκιμάσετε. Το μέλι — ή οι σταγόνες για τον βήχα, που περιέχουν μέλι — λειτουργούν, επίσης, καταπραϋντικά.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν έχετε άσθμα ή άλλη ασθένεια του αναπνευστικού, φροντίστε να έχετε απόθεμα συσκευών εισπνοής. Το ίδιο ισχύει και για οποιεσδήποτε άλλες χρόνιες ασθένειες μπορεί να έχετε, καθώς παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον COVID-19. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε ένα απόθεμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας, ώστε να μην χρειαστεί να επισκεφθείτε το φαρμακείο, κατά την διάρκεια της καραντίνας σας. 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις αυτή τη στιγμή, που να υποδηλώνουν ότι η χρήση παστίλιων ψευδαργύρου μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον COVID-19, ο ψευδάργυρος έχει αντιικές ιδιότητες και αποδείχθηκε σε εργαστηριακή μελέτη ότι αναστέλλει την αναπαραγωγή του COVID-19 στα κύτταρα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας, ειδικά όταν λειτουργούν περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε κατά τη διάρκεια επιδημιών. Οι ειδικοί συνιστούν 1 έως 3 γραμμάρια την ημέρα, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Προϊόντα οικιακής καθαριότητας και απολύμανσης

Γάντια, σαπούνι, απολυμαντικό χεριών, προϊόντα καθαρισμού επιφανειών, σφουγγαρίστρες και σφουγγάρια θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 στο νοικοκυριό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, σε περίπτωση που η οικογένεια ή οι συγκάτοικοί σας παραμένουν υγιείς.

Επιπλέον σεντόνια, πετσέτες και πιτζάμες

Όταν είμαστε άρρωστοι, μπορεί να μολύνουμε όλες τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή. Οι σκληρές επιφάνειες μπορούν να απολυμανθούν, αλλά τα ρούχα, τα σεντόνια και οι πετσέτες θα πρέπει να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να πλυθούν σε κύκλο ζεστού πλυσίματος, πριν ξαναχρησιμοποιηθούν.

Ένα μέρος για να απομονωθείτε

Εάν είστε άρρωστοι, πρέπει να μείνετε απομονωμένοι σε ξεχωριστό δωμάτιο μακριά από την οικογένεια ή τους συγκατοίκους σας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην ιδανική περίπτωση, επιλέξτε ένα δωμάτιο με ξεχωριστό μπάνιο.

Παιχνίδια, ταινίες, βιβλία και άλλες επιλογές ψυχαγωγίας

Είναι σημαντικό να φροντίζετε και την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της απομόνωσης. Πλέον, οι επιλογές είναι άπειρες. Μπορείτε να ξαναδείτε την αγαπημένη σας σειρά ή να αρχίσετε μια καινούργια. Αν νιώθετε ότι η οθόνη επιδεινώνει τον πυρετό σας, τότε επιλέξτε ένα βιβλίο ή ένα επιτραπέζιο με την οικογένειά σας (εφόσον αυτό είναι δυνατό).

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν ο πυρετός παραμένει πολύ υψηλός και τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για περαιτέρω συμβουλές σχετικά με το επόμενο βήμα.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks