20 Απριλίου 2024
19.4 C
Athens

Τροφική δηλητηρίαση ή «στομαχική γρίπη» (ιογενής γαστρεντερίτιδα);


Όταν υποφέρετε από μια κακή περίπτωση διάρροιας, ξαφνικού εμετού ή και τα δύο ταυτόχρονα, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση ή στομαχική γρίπη. Ενώ η γρίπη του στομάχου και η τροφική δηλητηρίαση μοιάζουν αρκετά, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές διαφορές μεταξύ των δύο. 

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση των συμπτωμάτων της γρίπης του στομάχου έναντι των συμπτωμάτων τροφικής δηλητηρίασης, οι ξεχωριστές αιτίες καθενός και οι παράγοντες που μπορεί να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιος κρύβεται πίσω από την ξαφνική αδιαθεσία σας.

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφική δηλητηρίαση (γνωστή και ως τροφιμογενής ασθένεια) είναι μια λοίμωξη ή ερεθισμός του πεπτικού σας συστήματος και προκαλείται από την κατανάλωση τροφών και ποτών, τα οποία περιέχουν παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας επαναστατεί ενάντια σε ιούς, βακτήρια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες, που προέρχονται από κάτι που φάγατε. Αυτά τα παθογόνα μπορεί να κρύβονται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Ωστόσο, μπορείτε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, όταν ξαναζεσταίνετε παλιά τρόφιμα ή καταναλώνετε κάποιο ληγμένο προϊόν (ειδικά γαλακτοκομικά).

Τι είναι η στομαχική γρίπη;

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γρίπη του στομάχου δεν έχει καμία σχέση με την «κανονική» γρίπη. Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, κόπωση και αναπνευστικά προβλήματα. Η γρίπη του στομάχου, από την άλλη πλευρά, είναι αυτό που είναι γνωστό ως ιογενής γαστρεντερίτιδα και συμβαίνει, όταν ένας ιός προκαλεί μόλυνση στο έντερο σας.

Τι προκαλεί τη γρίπη του στομάχου έναντι της τροφικής δηλητηρίασης;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όταν πρόκειται για ιούς, ο νοροϊός είναι η πιο κοινή αιτία τροφιμογενών ασθενειών στις ΗΠΑ. Συνήθως βρίσκεται σε είδη όπως ωμά τρόφιμα, έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, οστρακόδερμα και μολυσμένο νερό. Όσον αφορά τα βακτήρια, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από σαλμονέλα, λιστέρια, σιγκέλλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και μεταξύ άλλων, το E. coli. Αυτά μπορούν να εμφανιστούν σε οτιδήποτε, από χοτ ντογκ, γάλα, κρόκους αυγών, μέχρι κρέας και πουλερικά.

Η μόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο, είτε μέσω του εδάφους καθώς αναπτύσσεται, είτε σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης, είτε στον πάγκο σας, όταν αφήνετε τα τρόφιμα έξω για πάρα πολύ καιρό. Μπορεί, επίσης, να πάθετε τροφική δηλητηρίαση εάν κάποιος, που φέρει έναν από αυτούς τους μικροοργανισμούς στο σύστημά του, έρθει σε επαφή με το φαγητό ή τα σκεύη σας.

Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

  • Διάρροια ή αιματηρή διάρροια
  • Εμετός
  • Πόνος στην κοιλιά 
  • Πυρετός ή ρίγη
  • Πονοκέφαλος

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο, ορισμένοι τύποι τροφικής δηλητηρίασης, όπως η αλλαντίαση και η δηλητηρίαση από ψάρια και οστρακοειδή μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα όπως θολή όραση, παράλυση, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα του δέρματός σας και αδυναμία.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετά γρήγορα, αλλά το ακριβές χρονικό πλαίσιο θα εξαρτηθεί από το φαγητό που καταναλώσατε και τον τύπο του παθογόνου, το οποίο αντιμετωπίζετε. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα του τι μπορείτε να περιμένετε όσον αφορά την εμφάνιση συμπτωμάτων: 

  • Σαλμονέλα: Από έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά την έκθεση
  • Νοροϊός: Μεταξύ 12 και 48 ωρών μετά την έκθεση
  • E.coli: Τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση
  • Λιστέρια: Μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έκθεση

Συμπτώματα γρίπης στομάχου

Τα συμπτώματα της γρίπης του στομάχου συνήθως δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Εμφανίζονται μία έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:

  • Συνήθως μη αιματηρή διάρροια
  • Κοιλιακές κράμπες και πόνο
  • Ναυτία, έμετο ή και τα δύο
  • Περιστασιακούς μυϊκούς πόνους ή πονοκεφάλους
  • Χαμηλό πυρετό ή ρίγη

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα;

Υπάρχει μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων της τροφικής δηλητηρίασης και της γρίπης του στομάχου, επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά τους. Εδώ είναι μερικοί βασικοί τομείς, που πρέπει να προσέξετε:

  • Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας και πόσο διαρκούν;

Θυμηθείτε, η γρίπη του στομάχου εμφανίζεται συνήθως μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά την έκθεση σας. Έτσι, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αρχίσετε να συνέρχεστε. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μία ή δύο ημέρες, μπορεί να έχετε τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εμφανιστούν μόλις λίγες ώρες μετά τη μόλυνση, ή ακόμα και μέρες ή εβδομάδες αργότερα, και συνήθως μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.

  • Τι είδους διάρροια έχετε;

Αν δείτε αίμα, θα μπορούσε να είναι σημάδι τροφικής δηλητηρίασης. Η αιματηρή διάρροια είναι πιο πιθανό να είναι σύμπτωμα ορισμένων τύπων τροφικής δηλητηρίασης, επειδή ορισμένα βακτήρια, όπως η σιγκέλλα, μπορεί να προκαλούν φλεγμονώδεις αλλαγές στα έντερα και οδηγούν σε αιμορραγία. Αντιθέτως, οι ιοί είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν.

  • Κάνετε εμετό;

Ο νοροϊός φαίνεται πιο πιθανό να προκαλέσει εμετό και κράμπες στο στομάχι από τα περισσότερα άλλα παθογόνα, που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση ή γρίπη του στομάχου. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τον επαγόμενο από νοροϊό εμετό και τις κράμπες στο στομάχι είναι άγνωστος, αλλά είναι πιθανόν μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το συμπέρασμα

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιο από τα σοβαρά συμπτώματα, που αναφέρονται παραπάνω, μη διστάσετε να καλέσετε το γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ότι η ταλαιπωρία σας θα τελειώσει μέσα σε 48 ώρες.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks