19 Απριλίου 2024
20.4 C
Athens

Τα 5 σημάδια της στυτικής δυσλειτουργίας


Μπορεί να μην είχατε ποτέ πρόβλημα να αποκτήσετε στύση ή να την διατηρήσετε μέχρι να ικανοποιήσετε εσάς και τον σύντροφό σας. Αλλά ακόμα κι αν έχετε στύση χωρίς κανένα πρόβλημα τώρα, μπορεί στο μέλλον να εμφανίσετε στυτική δυσλειτουργία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι και είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε.

«Οι περισσότεροι άνδρες θα εμφανίσουν ΣΔ κάποια στιγμή», λέει ο ουρολόγος Δρ. Jamin Brahmbhatt. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το 70% των ανδρών θα επηρεαστούν μετά τα 70. Ωστόσο, τα ανδρολογικά προβλήματα δεν εμφανίζονται έτσι απλά. Σε πολλές περιπτώσεις –ειδικά αν μιλάμε για μια φυσική και όχι ψυχική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας- υπάρχουν ορισμένα σημάδια, που σας προειδοποιούν και δεν πρέπει να τα αγνοήσετε!

Συμπτώματα ΣΔ, που πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι περιλαμβάνουν προβλήματα απόκτησης και/ή διατήρησης στύσης, καθώς και μειωμένης λίμπιντο. Εάν τα αντιμετωπίζετε τακτικά (ή ακόμα και περιστασιακά), μη διστάσετε να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Ακολουθούν πέντε σημάδια, που δύναται να υποδεικνύουν στυτική δυσλειτουργία στο μέλλον και τι πρέπει να κάνετε, αν τα παρατηρήσετε.

  1. Δεν έχετε πρωινή στύση εδώ και καιρό

Οι πρωινές στύσεις δεν έχουν καμία σχέση με το αίσθημα διέγερσης. Συμβαίνουν, επειδή ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει λιγότερη νοραδρεναλίνη –μια ορμόνη που εμποδίζει τις στύσεις να συμβούν ασταμάτητα- κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το να έχετε συχνά πρωινή στύση είναι καλό, καθώς υποδηλώνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία, που επιτρέπουν τη ροή του αίματος στο πέος σας, είναι υγιή, λέει ο Δρ. Adam Ramin, ιατρικός διευθυντής των ειδικών ουρολόγων για τον καρκίνο στο Λος Άντζελες.

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ξυπνάτε με στύση λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτά τα αιμοφόρα αγγεία δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, καθιστώντας δυσκολότερη τη ροή του αίματος στο πέος σας, προκειμένου να έρθει σε στύση. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο πρόβλημα, που εμποδίζει την πρωινή στύση μπορεί τελικά να εμφανιστεί και στην κρεβατοκάμαρα, όταν στην πραγματικότητα προσπαθείτε να διεγερθείτε σεξουαλικά.

2. Δεν έχετε όσο έντονη επιθυμία για σεξ, είχατε παλαιότερα

Εάν τα ερεθίσματα, που πυροδοτούσαν την σεξουαλική σας διέγερση στο παρελθόν, δεν λειτουργούν πια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα επίπεδα τεστοστερόνης σας, να είναι χαμηλότερα από το κανονικό. Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη, που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική σας ορμή. Επιπλέον συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης είναι η κόπωση, οι αλλαγές στη διάθεση ή δυσκολία να χτίσετε τους μύς σας. Η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν είναι πάντα η απάντηση. Μερικές φορές ο τρόπος ζωής σας είναι αυτός που επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας!

3. Η χοληστερόλη ή η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή

Τα αποτελέσματα από το ετήσιο τσεκ-απ σας μπορεί να υπονοούν ότι η στύση σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δύο συνήθης ενόχοι είναι η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή ολική χοληστερόλη είναι οτιδήποτε 240 mg/dL ή υψηλότερη, και οι πρόσφατες οδηγίες μόλις μείωσαν το όριο για υψηλή αρτηριακή πίεση στα 130/80 mm Hg ή παραπάνω. Μια ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης πιθανότατα δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο, περισσότερες από δύο έως τρεις αυξημένες μετρήσεις με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα δείχνουν ότι έχετε υπέρταση.

Τόσο η υψηλή χοληστερόλη όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελαστικότητά τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα αγγεία να διαστέλλονται, ώστε περισσότερο αίμα να μπορεί να ρέει στο πέος σας. Αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει τη στύση, διότι «αν τα αγγεία δεν μπορούν να διασταλούν, δεν θα υπάρχει αρκετή ροή αίματος, για να προκαλέσει στύση», εξηγεί ο Δρ. Ramin.

4. Ξεκινήσατε ένα νέο συνταγογραφούμενο φάρμακο

Τα αντικαταθλιπτικά δυσκολεύουν τις ορμόνες και τα χημικά σήματα, που σας κάνουν να αισθάνεστε διεγερμένοι, όπως η νορεπινεφρίνη, να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτή η μειωμένη λίμπιντο μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη στύσης. Συνήθως, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα μέσα σε μερικές εβδομάδες από την έναρξη των φαρμάκων.

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φυσικά, λειτουργούν για να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό είναι καλό για τη γενική υγεία σας, αλλά μπορεί να είναι κακό για τη σεξουαλική σας ζωή. Χαμηλότερη ΑΠ σημαίνει λιγότερη ροή αίματος προς τις αρτηρίες στο πέος σας, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να αποκτήσε στύση.

5. Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τη στύση σας ή δεν έχετε καλή στύση

Ακόμα και αν δεν έχετε εμφανείς δυσκολίες κατά τη διάρκεια του σεξ, το πέος σας εξακολουθεί να προειδοποιεί για ένα δυνητικό πρόβλημα, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη στύση σας. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι το πρώιμο στάδιο της ΣΔ. «Αρχικά, ένας ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ότι οι στύσεις του δεν είναι τόσο σταθερές ή ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τις στύσεις του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο πριν». Ωστόσο, δεν υπάρχει όριο για το πόσο μαλακή ή σύντομη πρέπει να είναι μια στύση, ώστε να καταδεικνύει σε πρόβλημα. Πρόκειται απλώς για αλλαγές από τη δική σας προσωπική νόρμα. Μάλλον δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο, αν συμβεί μόνο μία φορά. Εντούτοις, αν υπάρχει συνέχεια και δεν μπορείτε να το αποδώσετε σε αίτια, όπως το άγχος ή η εξάντληση, μπορεί να υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε προβλήματα στύσης

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας τη στιγμή, που οι στύσεις σας αρχίζουν να φαίνονται ασυνήθιστες. Μερικές φορές η διόρθωση μπορεί να είναι απλή, όπως η προσαρμογή των φαρμάκων σας, εάν παίρνετε φάρμακα, που δυσκολεύουν τη στύση σας. Εάν αποδειχθεί ότι το πρόβλημα προέρχεται από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, η διάγνωση και η αντιμετώπισή του θα μπορούσε να είναι το κλειδί, για να επαναφέρετε τις στύσεις σας στο φυσιολογικό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξετάσεις για τη μέτρηση πραγμάτων, όπως η αρτηριακή σας πίεση, η χοληστερόλη ή τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks