29 Μαρτίου 2024
16.1 C
Athens

4 μύθοι για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού


Οι μύθοι σχετικά με τα εμβόλια κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο αφορούν κατά βάση τα εμβόλια κατά του COVID-19. Αρκετοί είναι απρόθυμοι να εμπιστευτούν το εμβόλιο λόγω του αριθμού των ταχέως διαδεδομένων θεωριών συνωμοσίας. Παρακάτω, καταρρίπτουμε τους πιο επικίνδυνους μύθους σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μύθος #1: Το εμβόλιο κατά του COVID-19 θα σας μεταδώσει τον ιό

Όχι, το εμβόλιο δεν θα σας μεταδώσει τον ιό. Κανένα από τα εμβόλια που αναπτύσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρησιμοποιεί τον ζωντανό ιό, που προκαλεί τον COVID-19. Αντίθετα, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, περιέχουν αγγελιοφόρο RNA (mRNA). Από αυτό αποτελείται το γενετικό υλικό του κορωνοϊού. Το mRNA ουσιαστικά διδάσκει στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό, πριν τον κολλήσετε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πυρετό, τα οποία συνιστούν σημάδι, ότι το σώμα χτίζει ανοσία στον ιό. 

Μύθος #2: Το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει εάν είχατε κολλήσει COVID-19

Όσοι είχαν COVID-19 στο παρελθόν θα επωφεληθούν από τον εμβολιασμό, καθώς τα αντισώματα στον οργανισμό τους μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.  Μετά από οποιαδήποτε ασθένεια, το σώμα σας αναπτύσσει αντισώματα, που μπορούν να καταπολεμήσουν τη μελλοντική μόλυνση του ιού. Αυτό ονομάζεται φυσική ανοσία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς σε αυτή τη φυσική ανοσία. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν κολλήσει το COVID-19 δύο και τρεις φορές, επομένως μπορείτε να νοσήσετε μία φορά και το σώμα σας θα δημιουργήσει κάποια αντισώματα, αλλά επειδή υπάρχουν διαφορετικά στελέχη και μεταλλάξεις, μπορείτε να νοσήσετε και δεύτερη και τρίτη φορά», εξηγεί ο Robert Hawkes, διευθυντής του προγράμματος Βοηθού Γιατρού στο Πανεπιστήμιο Florida Gulf Coast. «Έτσι η φυσική ανοσία δεν σας προσφέρει επιπλέον προστασία», αντιθέτως συνιστάται εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου.

Μύθος #3: Το εμβόλιο της γρίπης προφυλάσσει τον COVID-19

Αν και οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία, που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου θα χρησιμεύσει ως προστασία από τον COVID-19. Ωστόσο, είναι πιθανό να αρρωστήσετε με γρίπη και κορονωϊό ταυτόχρονα, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια πίεση στο σώμα και τη γενική υγεία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υγειονομικοί υπάλληλοι τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης –ειδικότερα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Μύθος #4: Το εμβόλιο για τον COVID γίνεται βιαστικά

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19 έγκαιρα. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της παγκόσμιας πανδημίας επέτρεψαν την αύξηση της χρηματοδότησης και την ιεράρχηση των προσπαθειών σε βαθμό, που δεν έχει παρατηρηθεί για τους προηγούμενους εμβολιασμούς, καθώς χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες για ανάπτυξη του εμβολίου σε σύγκριση με τα τυπικά πέντε έως 10 χρόνια. Ο σύντομος χρόνος διάθεσης στην αγορά δεν έχει επιτευχθεί μέσω της παράκαμψης των πρωτοκόλλων ή της εξάλειψης των ενδελεχών δοκιμών. Ο FDA δεν ενέκρινε τη χρήση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χωρίς να ολοκληρώσει μια αυστηρή ανεξάρτητη αναθεώρηση με πολλαπλά στάδια κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με τον FDA, ένας κατασκευαστής βιοφαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να έχει παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες στη μελέτη για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της σειράς εμβολιασμού και να βρει το εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό, προκειμένου να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks