25 Απριλίου 2024
22.8 C
Athens

Διαφέρουν τα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον;


Την 1η Δεκεμβρίου 2021 το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Omicron επιβεβαιώθηκε στις ΗΠΑ. Τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί σύντομα να ξεπεράσει την Delta ως το κυρίαρχο στέλεχος COVID στη ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η νέα παραλλαγή έχει 30 μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας – το τμήμα του ιού που του επιτρέπει να διεισδύσει στα κύτταρά και να τα μολύνει – και είναι πιθανώς πιο μεταδοτικό από το αρχικό SARS -CoV-2.

Με την δήλωση μια νέας παραλλαγής τίθονται πολλά ερωτήματα σχετικά με την διαφοροποίηση της από τις  προηγούμενες. Ειδικά εαν διαφέρει ως προ τα συμπτώματα που εμφανίζει, καθώς και εάν είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παραλλαγής Omicron;

Τα συμπτώματα της κυρίαρχης παραλλαγής Delta είναι συχνά σαν εκείνα ενός πολύ άσχημου κρυολογήματος. Με βάση μια ανάλυση των συμπτωμάτων του COVID-19 μεταξύ των μολυσμένων ατόμων στο Λονδίνο, τα συμπτώματα της παραλλαγής Omicron μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετικά. Αυτή η μελέτη συνέκρινε τα συμπτώματα του COVID που καταγράφηκαν τον Οκτώβιο -πριν επιβεβαιωθεί ότι η παραλλαγή Omicron ήταν στο Λονδίνο- καιτον Δεκέμβριο- αφού επιβεβαιώθηκε ότι η παραλλαγή ήταν στο Λονδίνο. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πέντε κορυφαία συμπτώματα που ανέφεραν οι άνθρωποι ήταν καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος. «Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα που φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Omicron», δήλωσε ο Tim Spector, επικεφαλής επιστήμονας της εφαρμογής ZOE COVID Study, σε δελτίο τύπου. «Όπως δείχνουν τα τελευταία μας δεδομένα, τα συμπτώματα του Omicron είναι κυρίως συμπτώματα κρυολογήματος, καταρροή, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και φτάρνισμα, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν στο σπίτι καθώς μπορεί να είναι COVID».

Έρευνα από μια μεγάλη μελέτη από τη Νότια Αφρική έδειξε επίσης ότι η παραλλαγή Omicron είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια συγκριτικά με τις  προηγούμενες παραλλαγές, αναφέρει η Washington Post. Με επικεφαλής την Discovery Health, τη μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις περιγράφονται ως ήπιες, με το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα να είναι η ενόχληση στο λαιμό. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, ξηρό βήχα και πόνους (ιδιαίτερα πόνο στη μέση). Στο τεύχος της 17ης Δεκεμβρίου της εβδομαδιαίας αναφοράς Morbidity and Mortality Weekly Report, το CDC δημοσίευσε μια νέα ανάλυση των πρώτων 43 περιπτώσεων της παραλλαγής Omicron που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ αυτών των ασθενών ήταν βήχας, κόπωση και συμφόρηση ή καταρροή.Όλα τα συμπτώματα  φαίνεται να ελέγχονται στη Νότια Αφρική από την πρώτη στιγμή που αναγνωρίστηκε ο Omicron. Εκείνη την εποχή, η Δρ Angelique Coetzee, γιατρός στη Νότια Αφρική και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, είπε ότι οι ασθενείς με την παραλλαγή Omicron φαίνεται να έχουν “πολύ ήπια συμπτώματα”, όπως “κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους  το σώμα και περιστασιακούς πονόλαιμους και βήχα». Ωστόσο, αυτοί οι ασθενείς ήταν νεότεροι και όπως ανέφερε η Susan Kline, MD, MPH, λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, αναμένεται ότι οι νεότερες ηλικίες να έχουν πιο ήπια συμπτώματα.

Άρα η παραλλαγή Omicron προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα;

Ενώ τα πρώτα  στοιχεία  φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι τα κύρια της παραλλαγής, η Maria Van Kerkhove,  επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, λέει ότι τα συμπτώματα της Omicron μπορεί να είναι και πολύ χειρότερα. «Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την Omicron μπορεί να έχουν όλο το φάσμα της νόσου:από ασυμπτωματική λοίμωξη και ήπια ασθένεια, μέχρι σοβαρή ασθένεια και θάνατο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με το CNBC. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Omicron προκαλεί πραγματικά «ηπιότερα» συμπτώματα από άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με τον Mohammad Sobhanie, MD, ιατρό λοιμωξιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είναι πιθανό η Omicron να έχει διαφορετικά ή πιο ήπια συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές. Αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με την κατάσταση εμβολιασμού των ανθρώπων παρά με τον ίδιο τον ιό .Ο πλήρης εμβολιασμός, και ιδιαίτερα με την τρίτη δόση, μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος συμπτώματα COVID-19, αλλά όπως έχουμε μάθει μέχρι τώρα, είναι πιθανό να πάθει κανείς μια πρωτογενή λοίμωξη. Όταν τα πλήρως εμβολιασμένα  άτομα εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19, ο Δρ Sobhanie λέει ότι μπορεί να είναι πιο ήπια και μικρότερα σε διάρκεια. «Γνωρίζουμε ότι ακόμη και με μια αρχική λοίμωξη, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και αν αρρωστήσουν, έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και να πεθάνουν». “Επίσης,  κρούσματα της Omicron εμφανίστηκαν σε νεαρούς  ενήλικες γεγονός που ενισχύει την ηπιότερη λοίμωξη  ούτως ή άλλως, καθώς και σε ανρώπους εμβολιασμένου ή νοσήσαντες που έχουν προστασία από  αντισώματα “,αναφέρει η Anne Liu, MD, ιατρός λοιμώξεων στο Stanford Health. «Μέχρι να δούμε τι συμβαίνει όταν η Omicron εξαπλωθεί στην υπόλοιπη κοινότητα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα εμβολιασμένα παιδιά, δεν θα καταλάβουμε ακριβώς πώς συμπεριφέρεται αυτή η νέα παραλλαγή», λέει ο Δρ Liu.”Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι με κάθε νέα παραλλαγή, υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και των νοσηλειών, επομένως μια παραλλαγή μπορεί αρχικά να φαίνεται λιγότερο ανησυχητική από ό,τι στην πραγματικότητα. Όποτε υπάρχει μια νέα παραλλαγή, οι άνθρωποι λένε ότι αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά όχι οι νοσηλείες, αλλά φαίνεται ότι ξεχνάμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων προτού μάθουμε εάν αυτές οι περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους”, λέει ο Δρ. Liu.

Πραγματικά, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού δοθούν πιο οριστικές απαντήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της Omicron και τη σοβαρότητά τους. Σε μια παρουσίαση στις 16 Δεκεμβρίου, η συμβουλευτική επιτροπή του CDC ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να γνωρίζουμε εάν οι λοιμώξεις από την Omicron προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε σύγκριση με τη μόλυνση από άλλες παραλλαγές και εαν τα εμβόλια αναμένεται να προστατεύσουν  από σοβαρές ασθένεια, νοσηλεία και θάνατο.

Πώς μπορώ να προστατευτώ από το Omicron;

Με την πάροδο του χρόνου και με την συλλογή και επεξεργασία των νεών δεδομένων οι ειδικοί θα γνωρίζουν περισσότερα για την παραλλαγή Omicron και τους  κινδύνους που ενέχει (συμπεριλαμβανομένων τυχόν νέων συμπτωμάτων, ειδικά σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους, και πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια)  Προς το παρόν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα υπάρχοντα συμπτώματα του COVID-19 και να μένετε σπίτι εάν αισθάνεστε άρρωστοι (ακόμα κι αν φαίνεται απλώς ότι έχετε κρυώσει). Εάν χρειάζεστε μια υπενθύμιση, το CDC παραθέτει τα ακόλουθα ως πιθανά συμπτώματα COVID-19:

Πυρετός ή ρίγη

Βήχας

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Κούραση

Πόνοι στους μύες ή στο σώμα

Πονοκέφαλο

Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Πονόλαιμος

Συμφόρηση ή καταρροή

Ναυτία ή έμετος

Διάρροια

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από σοβαρή ασθένεια από οποιοδήποτε στέλεχος COVID-19, ο Δρ. Liu λέει ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εμβολιαστείτε πλήρως. Και αν έχετε ήδη εμβολιαστεί πλήρως κάντε την αναμνηστική σας δόση. Εάν έχετε παιδιά  δώστε προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους.

Ακόμα κι αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, συνεχίστε να φοράτε τη μάσκα σας σε εσωτερικούς χώρους όταν συγκεντρώνεστε με μέλη εκτός του νοικοκυριού σας ή όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους. Εάν συναναστρέφεστε με άτομα με τα οποία δεν συγκατοικείτε, τότε ο Δρ. Liu προτείνει σε όλους να κάνουν ένα self τεστ COVID-19 στο σπίτι για να αποτρέψουν την ασυμπτωματική εξάπλωση .

Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks