25 Απριλίου 2024
18.2 C
Athens

Συνήθεις τραυματισμοί και πώς να τους αντιμετωπίσετε


Οι τραυματισμοί είναι μέρος της ζωής μας και πολύ συχνά αναπόφευκτοι. Είτε είστε στο γυμναστήριο, είτε κάνετε δουλειές στο σπίτι είναι αρκετά εύκολο να τραυματιστείτε. Ποιοι είναι, όμως, οι συνήθεις τύποι τραυματισμών και πως μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να επουλωθεί μετά από αυτούς; 

Τραυματισμοί στο χώρο εργασίας

Οι τραυματισμοί στο χώρο εργασίας είναι μία από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα, μπορεί να περιλαμβάνουν ένα απλό κόψιμο από χαρτί ή τραυματισμό από ένα κατσαβίδι. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλοντα, όπως εργοτάξια, εργοστάσια ή ορυχεία αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους τραυματισμών στο χώρο εργασίας. Αλλά ακόμη και εκείνοι που κάνουν πιο καθιστική δουλειά, όπως η εργασία σε γραφείο, δύναται, αντίστοιχα, να τραυματιστούν στο χώρο εργασίας. 

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, στην περίπτωση τραυματισμού; Αρχικά, να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας και να υποβάλετε αίτηση για αποζημίωση εργαζομένου. Εάν καθυστερήσετε, ενδέχεται να μην καλύπτεστε χρονικά και ο εργοδότης σας μπορεί να κάνει εξαίρεση, εάν τραυματιστείτε ξανά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για την υποβολή αίτησης προστασίας του εργαζομένου, όπως εάν ο τραυματισμός είναι μικρός ή προκλήθηκε από αμέλειά σας. Η εύρεση συνήγορου, που ειδικεύεται σε αυτά τα ζητήματα δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά εάν ο τραυματισμός δεν ήταν δικό σας λάθος. Εν πάση περιπτώση, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν δικηγόρο, προτού λάβετε οποιεσδήποτε βιαστικές αποφάσεις.

Τραυματισμοί από την άσκηση και τον αθλητισμό

Οι τραυματισμοί από την άσκηση και τον αθλητισμό είναι, επίσης, συχνοί. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υποστείτε τραυματισμό, όταν πιέζετε τον εαυτό σας και το σώμα σας στα όριά του! Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, εάν έχετε υποστεί έναν τραυματισμό κατά την άθλησή σας; Εάν ο πόνος είναι μικρός και δεν διαρκεί πολύ, ενδεχομένως να είναι κάτι που θα επουλωθεί από μόνο του. Γενικά η ξεκούραση, ειδικότερα της τραυματισμένης περιοχής επιταχύνει την επούλωση. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν γιατρό προτού τα πράγματα χειροτερέψουν! Η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης. Εάν, όμως, ο πόνος επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς καμία βελτίωση, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Τραυματισμοί από οικιακά ατυχήματα

Είμαστε πολύ ευάλωτοι όταν βρισκόμαστε στα σπίτια μας. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να χτυπήσουμε όντας στην ασφάλεια του σπιτιού μας. Ακόμα κι αν ο τραυματισμός οδηγεί μόνο σε μικρή ζημιά ή πόνο, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πολύ χειρότερο από αυτό εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά από έναν τραυματισμό στο σπίτι είναι να ξεκουραστείτε και να ανακάμψετε! Όπως και με άλλους τύπους τραυματισμών, η ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει στη επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Μετά από αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό ή να πάτε στα επείγοντα. Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός και είστε μόνοι σας εκείνοι τη στιγμή, τότε το καλύτερο θα ήταν να καλέσετε την άμεση βοήθεια! 

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι τραυματισμοί που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, είτε είναι σοβαροί, είτε όχι. Παραδείγματα αυτού είναι εάν έχετε υποστεί οποιοδήποτε τραύμα από μαχαίρι, δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού, έγκαυμα κ.λπ. Αυτοί οι τραυματισμοί, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα προκαλέσουν περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη ζημιά.

Οι τραυματισμοί μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και για διάφορους λόγους. Μερικά τραύματα επουλώνονται μόνα τους, άλλα ορισμένα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και φροντίδα. Ελπίζουμε το άρθρο να σας έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τους πιο συνηθισμένους τύπους τραυματισμών, ώστε να γνωρίζετε πως να τους αντιμετωπίσετε καλύτερα τόσο στο σπίτι, όσο και στη δουλειά!

Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks