16 Απριλίου 2024
18.9 C
Athens

Το πρώτο φυτικό εμβόλιο κατά του COVID19 είναι έτοιμο. Πότε θα ξεκινήσει η διανομή του


Ένα νέο εμβόλιο για τον COVID έχει δημιουργηθεί από φυτά και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Οι δοκιμές βρήκαν ότι το εμβόλιο, το οποίο παράγεται με τη βοήθεια φυτών, είναι 71% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον κορονοϊό και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών ή θανάτου.

Αν και υπάρχουν ήδη πολλά εμβόλια για τον κορονοϊό στην αγορά, υπάρχει  ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της καναδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, της Medicago και της φαρμακευτικής εταιρείας, GlaxoSmithKline –

Έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό : είναι φυτικής προέλευσης.

Εάν εγκριθεί, το εμβόλιο δύο δόσεων για τον COVID-19 θα γίνει το πρώτο φυτικό εμβόλιο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Medicago στις 7 Δεκεμβρίου, μια ιδιωτική εταιρεία που κατέχει η ιαπωνική Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation και η Big που είναι θυγατρική της  Philip Morris International. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3 είναι πολλά υποσχόμενα: ήταν 71% αποτελεσματικό στην προστασία από τον COVID-19.

 Τι σημαίνει για ένα εμβόλιο να είναι φυτικό

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια φυτικής προέλευσης και τα πιθανά οφέλη αυτής της νέας τεχνολογίας; Τα φυτικά εμβόλια μπορεί να ακούγονται σαν μια προώθηση του βιγκανισμού, Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τον εμβολιασμό «βασισμένο σε φυτά» σημαίνει απλώς ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα φυτά για να παράγουν μέρος του εμβολίου, λέει ο Brian Ward, MD, ιατρός στο Medicago. Το ακριβές φυτό που χρησιμοποιούν οι ερευνητές είναι η Nicotiana Benthmiana, στενός συγγενής του καπνού.

Αυτό που κάνει αυτό το φυτό τόσο ελκυστικό είναι η ευαισθησία του στη μόλυνση από μια ποικιλία παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον φυλλώδη οργανισμό ως υλικό για την παραγωγή αντιγόνων, βασικό συστατικό των εμβολίων. Τα αντιγόνα είναι το μέρος των ιών (και των εμβολίων) που διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα , σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Στην περίπτωση του COVID, η πρωτεΐνη ακίδας δρα ως αντιγόνο. Επομένως, αυτή είναι η περιοχή όπου τα εμβόλια του ιού προσπαθούν να αντιγραψούν, λέει η Amesh Adalja, MD, ιατρός λοιμωξιολογος και μελετητής στο John’s Hopkins School of Medicine. Ωστόσο,αναφέρει ότι κάθε εμβόλιο έχει τη δική του μοναδική προσέγγιση για να το κάνει. Για παράδειγμα, μερικά—όπως το εμβόλιο Johnson και Johnson/Janssen—χρησιμοποιούν έναν τροποποιημένο ιό για να εισάγουν την πρωτεΐνη ακίδας στα κύτταρά μας. Άλλα, όπως τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna, φέρουν έναν γενετικό κώδικα για την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία το σώμα μας στη συνέχεια φτιάχνει και καταστρέφει, σαν μια πρακτική άσκηση.

Η μέθοδος εμβολίου της Medicago είναι διαφορετική. Ξεκινά με την εισαγωγή του γενετικού κώδικα για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας στα φυτά, όχι στους ανθρώπους. Αυτός ο κώδικας λειτουργεί σαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών: τα φυτικά κύτταρα τον διαβάζουν και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να αρχίσουν να αντλούν περισσότερες πρωτεΐνες ακίδας, λέει ο Δρ. Ward.Όλες αυτές οι πρωτεΐνες ακίδας αρχίζουν στη συνέχεια να συγκεντρώνονται σε ομάδες των τριών, οι οποίες στη συνέχεια αυξάνονται σε αριθμό, σχηματίζοντας μόρια που μοιάζουν με ιούς. Αυτά τα μόρια – που ονομάζονται σωματίδια τύπου ιού (VLPs) – σχηματίζονται στα φύλλα του φυτού κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών και είναι το αντιγόνο στο εμβόλιο του Medicago. “Αυτά τα VLP είναι πολύ περίπλοκες μοριακές δομές που μοιάζουν με ιό – ίδιου μεγέθους, ίδιας οργάνωσης – εκτός από το ότι δεν έχουν γενετικές πληροφορίες μέσα τους, επομένως είναι μη μολυσματικές”, εξηγεί ο Δρ. Ward. Μόλις εγχυθούν στο σώμα, αυτοί οι «ψευδοϊοί» ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση, λέει ο Δρ Adalja. Όμως, σε αντίθεση με τους πραγματικούς ιούς, δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να μας αρρωστήσουν. Εκτός από τα VLP, το εμβόλιο της Medicago έχει ένα άλλο βασικό συστατικό: ένα ανοσοενισχυτικό παράγοντα που παράγεται από την GlaxoSmithKline. Τα ανοσοενισχυτικά είναι συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα, αλλά όχι σε όλα  τα εμβόλια, τα οποία δημιουργούν μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ενώ τα VLP είναι οι εισβολείς στους οποίους επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα, τα ανοσοενισχυτικά είναι σαν ανήσυχοι φύλακες, ειδοποιώντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ότι έχει παραβιαστεί.    «Η χρήση ενός ανοσοενισχυτικού μπορεί να είναι ιδιαίτερης σημασίας σε μια κατάσταση πανδημίας, καθώς μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση και να μειώσει την ποσότητα του αντιγόνου που απαιτείται ανά δόση», εξηγεί ο Δρ. Ward. «Αυτό επιτρέπει την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίων και, ως εκ τούτου, συμβάλλει στην προστασία περισσότερων ανθρώπων».

Πώς ανταποκρίθηκε αυτή η νέα τεχνικής στις δοκιμές;

Το φυτικό εμβόλιο της Medicago είχε συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 71% κατά τη διάρκεια των δοκιμών φάσης 3, οι οποίες περιλάμβαναν 24.000 ενήλικες συμμετέχοντες σε έξι χώρες.  Είναι αδύνατο να συγκριθεί το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτού του εμβολίου με άλλα στην αγορά, καθώς το καθένα δοκιμάστηκε σε μοναδικές συνθήκες. Ακόμα κι έτσι, ο Δρ Ward λέει ότι γνωρίζουν ότι το φυτικό εμβόλιο παράγει ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από άλλους τύπους εμβολίων, χάρη στα VLPs. Σύμφωνα με τον Δρ. Ward, τα VLP διατηρούν τη δομή τους καθώς ταξιδεύουν μέσα στο αίμα μας – σκεφτείτε τα σαν λουλούδια που παρασύρονται σε ένα ταχέως κινούμενο ρεύμα, λέει. Συγκριτικά, άλλα εμβόλια χρησιμοποιούν μοναδικές πρωτεΐνες ακίδας, οι οποίες είναι σαν μεμονωμένα πέταλα λουλουδιών που διασκορπίζονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός μας. “Επειδή τα VLP παραδίδονται ως δέσμη – και μια δέσμη μοιάζει περισσότερο με ιό στο ανοσοποιητικό σύστημα – το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πιο έντονα”, λέει ο Dr. Ward, σημειώνοντας ότι αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το εμβόλιο απέδωσε τόσο καλά στο ένα περιβάλλον 100% παραλλαγής.

Στην πραγματικότητα, το φυτικό εμβόλιο ήταν 75,3% αποτελεσματικό έναντι του κυρίαρχου πλέον στελέχους Delta και σχεδόν 89% αποτελεσματικό έναντι του στελέχους γάμα.Αυτό είναι πολύ ωραίο γιατί το γάμα είναι γνωστό ότι είναι μια  παραλλαγή, που σημαίνει ότι μπορεί να μολύνει άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί”, λέει ο Δρ. Ward. «Έτσι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα». Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν δεδομένα για το πώς λειτουργεί το φυτικό εμβόλιο κατά του Omicron, καθώς η παραλλαγή δεν κυκλοφορούσε τη στιγμή της δοκιμής φάσης 3. Ωστόσο, ο Δρ Adalja λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν μια προσέγγιση εμβολίου είναι καλύτερη από μια άλλη για την καταπολέμηση του COVID: «Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να το πούμε αυτό»

Το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες;

Μέχρι στιγμής, το φυτικό εμβόλιο έχει γίνει καλά ανεκτό από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες  σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Medicago. Ωστόσο, όπως τα περισσότερα εμβόλια, φάνηκε να προκαλεί ορισμένες παρενέργειες — κυρίως με  ήπια έως μέτρια συμπτώματα που υποχώρησαν μέσα σε 1-3 ημέρες. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο χέρι, λέει ο Δρ. Ward, και μεταξύ 40% και 50% των συμμετεχόντων ανέφεραν κάποιου είδους συστηματική αντίδραση όπως κόπωση, μυϊκούς πόνους ή πονοκεφάλους. Λιγότερο από το 10% των ατόμων παρουσίασαν ήπιο πυρετό. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες είναι απλώς αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που κάνει τη δουλειά του: «Ένα ενοχλημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σε εγρήγορση ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Δρ. Ward. «Βασικά στέλνει ένα σήμα στο υπόλοιπο σώμα ότι κάτι συμβαίνει εδώ που δεν μας αρέσει… και διεγείρει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση».

Πότε θα διατεθεί το εμβόλιο;

Αυτήν τη στιγμή, το φυτικό εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο, αλλά η Medicago σκοπεύει να ζητήσει έγκριση από την Health Canada «αμέσως», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της. Ο Dr. Ward προσθέτει ότι ελπίζουν να ξεκινήσουν την κυκλοφορία της πρώτης τους παραγωγής στις αρχές του 2022. Αν και η Medicago δεν αποκάλυψε ακριβώς πόσα εμβόλια είναι σε θέση να παράγει, ο Δρ. Ward λέει ότι κλιμακώνουν την παραγωγική τους ικανότητα και «δεσμεύονται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις». Αν και η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για το πότε θα μπορούσε να ζητήσει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το εμβόλιο έχει ήδη λάβει άδεια Fast Track στην Αμερική, σύμφωνα με αναφορά της VeryWell Health. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το Medicago υποβάλει αίτηση για εξουσιοδότηση, η διαδικασία θα επισπευσθεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο του FDA. Εν τω μεταξύ, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον COVID είναι να εμβολιαστείτε με ένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, λέει ο Δρ Adalja, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν την έγκριση του φυτικού εμβολίου. Αντ ‘αυτού, αποκτήστε το πρώτο εμβόλιο που έχετε στη διάθεσή σας, είτε πρόκειται για ένα εμβόλιο από τους Johnson και Johnson είτε οποιοδήποτε από τα σχήματα δύο δόσεων που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech ή τη Moderna. Όσοι θεωρήθηκαν πλήρως εμβολιασμένοι τουλάχιστον πριν από έξι μήνες θα πρέπει να κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο για τον COVID, σύμφωνα με τις συστάσεις του CDC

Ποια είναι τα οφέλη των φυτικών εμβολίων;

Εάν εγκριθούν, τα φυτικά εμβόλια μπορεί να έχουν πολλά οφέλη. Πρώτα και κύρια, θα παρείχαν στους ανθρώπους μια άλλη επιλογή εμβολίου κατά του COVID—και είναι πάντα καλό να υπάρχει μια ποικιλία επιλογών όταν μάχεται μια πανδημία, λέει ο Δρ. Ward. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα εμβόλια μπορεί να είναι ευκολότερα στη μεταφορά ή τη χορήγηση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, προσθέτει ο Δρ Adalja. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα εμβόλια σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες  σε πολλά μέρη του κόσμου ή σε αγροτικές περιοχές», λέει ο Δρ Adalja. Αντίθετα, το φυτικό εμβόλιο της Medicago μπορεί να αποθηκευτεί στις ίδιες θερμοκρασίες που βρίσκονται στα περισσότερα ψυγεία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Επιπλέον, τα φυτικά εμβόλια μπορούν να παραχθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό συμβαίνει επειδή άλλα εμβόλια, που χρησιμοποιούν κύτταρα ζύμης, εντόμων ή θηλαστικών, πρέπει να αποθηκευτούν σε μεγάλα γυάλινα δοχεία που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες: «Οι βιοαντιδραστήρες μας είναι, στην πραγματικότητα, απλά χαριτωμένα μικρά φυτά», λέει ο Δρ. Ward.Ένα πλεονέκτημα της χρήσης φυτών ως βιοαντιδραστήρα είναι ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα θερμοκήπιο με πολύ λίγα υλικά όπως φως, νερό και κάποιου είδους υπόστρωμα για να αναπτυχθούν, επισημαίνει ο Δρ. Ward. Τα θερμοκήπια σημαίνουν επίσης ότι τα εμβόλια μπορούν να παραχθούν τόσο σε πολύ μικρές κλίμακες  όπως για μια συγκεκριμένη περιοχή ή πολιτεία, ή σε πολύ μεγάλες κλίμακες όπως μια τεράστια  εγκατάσταση που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή η Medicago στην πόλη του Κεμπέκ, λέει ο Δρ. Ward. «Επομένως, δυνητικά μακροπρόθεσμα, αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση  της επιδημίας», λέει ο Δρ. Ward. Ο ΠΟΥ λέει επίσης ότι τα φυτικά εμβόλια είναι φθηνότερα στην παραγωγή. Η Medicago αρνήθηκε να αποκαλύψει το κόστος του προϊόντος της. Αντίθετα, η εταιρεία δήλωσε ότι η τιμή είναι δίκαιη και εναρμονίζεται με άλλα εμβόλια. Κυρίως όμως, τα εμβόλια φυτικής προέλευσης είναι ωφέλιμα απλώς επειδή είναι μια νέα τεχνολογία, που σημαίνει ότι μπορούν και άλλα εμβόλια στο μέλλον να προσαρμοστούν  σε αυτή: «Ανεξάρτητα από το αν ένα εμβόλιο COVID είναι επιτυχές χρησιμοποιώντας αυτήν την πλατφόρμα, η τεχνολογία είναι σημαντική για την πρόοδο των εμβόλίων γενικά», λέει ο Δρ Adalja.

www.health.com




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks