19 Απριλίου 2024
17.4 C
Athens

Ξηροφθαλμία και COVID-19. Τι απαντούν οι ειδικοί για την σύνδεση τους


Πώς συνδέεται η ξηροφθαλμία με τον COVID-19;

Είναι απίθανο ο SARS-CoV-2 —ο ιός που προκαλεί το COVID-19— να προκαλέσει άμεσα ξηροφθαλμία.  Η ξηροφθαλμία συγκεκριμένα δεν έχει αναγνωριστεί ως σύμπτωμα του ιού και εάν έχετε ξηροφθαλμία χωρίς άλλα συμπτώματα, πιθανότατα δεν προκαλείται από τον COVID-19. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του COVID-19:

Πυρετός ή ρίγη

Βήχας

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Κούραση

Πόνοι στους μύες ή στο σώμα

Πονοκέφαλος

Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Πονόλαιμος

Συμφόρηση ή καταρροή

Ναυτία ή έμετος

Διάρροια

Ωστόσο, ορισμένες από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνέβησαν λόγω της πανδημίας (χρήση μάσκας, εργασία από το σπίτι, αυξημένος χρόνος οθόνης) μπορεί να συνέβαλαν στην ξηροφθαλμία.

Βλέπετε, οι οφθαλμίατροι είχαν καταλάβει πολύ πριν από την πανδημία ότι περισσότερος χρόνος οθόνης ισοδυναμεί με υψηλότερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας, αλλά η αύξηση των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι και μένουν σπίτι γενικά μπορεί να εξηγήσει την αύξηση των περιπτώσεων ξηροφθαλμίας,  αναφέρει ο Michelle K. Ο Rhee, MD, αναπληρωτής διευθυντής οφθαλμολογίας  στο Νοσοκομείο Elmhurst, λέει στο Health.

Ο Δρ. Rhee πρόσφατα συνέγραψε μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eye & Contact Lens, η οποία εξέτασε όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τον COVID-19 και την ξηροφθαλμία, καθώς και μια έρευνα με ειδικούς στον κερατοειδή και την ξηροφθαλμία σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απομακρυσμένη εργασία/σχολείο και η καθημερινή χρήση μάσκας, φαίνεται να επηρεάζουν την ξηροφθαλμία.

«Όταν κάνουμε πράγματα χρησιμοποιώντας τα μάτια μας εντατικά , τείνουμε να μην ανοιγοκλείνουμε τα μάτια», εξηγεί ο Δρ Rhee. Όταν εργάζεστε μπροστά σε έναν υπολογιστή όλη την ημέρα και συμμετέχετε σε συναθροίσεις Zoom για κοινωνικές εκδηλώσεις  το πιθανότερο είναι ότι ανοιγοκλείνετε τα μάτια  πολύ λιγότερο και αυτό μπορεί να τα κάνει να στεγνώσουν και να νιώθετε άβολα.

Η άλλη αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορεί να κάνει τα μάτια σας πιο στεγνά : η χρήση μάσκας.. “Όταν εκπνέετε, η μάσκα μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αέρα – ειδικά εάν υπάρχει διαρροή γύρω από το πάνω μέρος – γύρω ή πάνω από την περιοχή των ματιών”, δήλωσε η Annie Nguyen, MD, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής οφθαλμολογίας στο Roski Eye Institute στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.  «Όπως όταν κάθεσαι σε ένα δωμάτιο με κλιματισμό, αυτή η αυξημένη ροή αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στην επιφάνεια του ματιού». Είναι ενδιαφέρον ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί πραγματικά να διαπιστώσουν ότι αυτή η ροή αέρα βοηθά στη μείωση της ξηροφθαλμίας, λέει ο Δρ Rhee, αλλά για άλλους, κάνει τα πράγματα χειρότερα. “Ένα άλλο πράγμα με τις μάσκες είναι ότι μερικές φορές μπορούν να ανέβουν προς την οφθαλμική επιφάνεια και ενδεχομένως να χαράξουν την επιφάνεια, ανάλογα με την ανατομία του προσώπου”, προσθέτει ο Δρ Rhee. Έτσι, εάν εξακολουθείτε να φοράτε μια μάσκα που είναι πολύ μεγάλη για το πρόσωπό σας και ανεβαίνει συνεχώς, σε σημείο που μπορεί να σας καλύπτει μέρος των ματιών, μπορεί στην πραγματικότητα να ερεθίζει το μάτι σας αρκετά ώστε να προκαλεί ξηρότητα. Οι μάσκες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ξηροφθαλμία εάν πιέζουν κοντά στο κάτω βλέφαρο, λέει ο Δρ Nguyen. Μέρος του τρόπου με τον οποίο τα μάτια σας παραμένουν υγρά είναι ότι κάθε φορά που τα ανοιγοκλείνετε, εκκρίνετε μια ουσία που βοηθάει στην εφύγρανση της επιφάνεια του ματιού. Μια θεωρία σχετικά με το πώς οι μάσκες συμβάλλουν στην ξηρότητα είναι ότι εάν η μάσκα ασκεί μηχανική πίεση κοντά στο περιθώριο των βλεφάρων, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία αυτών των αδένων  και να εμποδίσει τη σωστή απελευθέρωση του υγρού, εξηγεί. Οι μάσκες μπορεί επίσης να διαταράξουν τον μηχανισμό που τα ανοιγοκλείνει. “Το να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα είναι πολύ σημαντικό για το σχηματισμό των δακρύων , επομένως εάν η μάσκα σηκωθεί πολύ ψηλά στο κάτω βλέφαρό σας, μπορεί να καταλήξετε με ένα ατελές βλεφάρισμα, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή έκκριση δακρύων”, λέει ο Δρ Nguyen.

Πώς αλλιώς μπορεί ο COVID-19 να επηρεάσει την υγεία των ματιών;

Ο COVID μεταδίδεται ως επί το πλείστον μέσω του αναπνευστικού συστήματος – εισπνέοντας σταγονίδια του ιού από τη μύτη ή το στόμα – αλλά και τα μάτια πιστεύεται ότι αποτελούν πιθανή είσοδο για τον ιό, αν και ασυνήθιστο, λέει ο Δρ Rhee. “Δεν είναι τόσο συχνό, αλλά μπορεί να συμβεί αν όλα ευθυγραμμιστούν: εκτίθεσαι στον ιό και είναι στο χέρι σου, μετά πιάνεις το χέρι σου και αγγίζεις το μάτι σου. Είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά μπορεί να συμβεί.” Ο Δρ Rhee λέει. Η επιφάνεια του ματιού καλύπτεται από μια βλεννογόνο μεμβράνη, που ονομάζεται επιπεφυκότας, η οποία τεχνικά μπορεί να είναι ευαίσθητη στον ιό. Όταν ο ιός εισέρχεται μέσω των ματιών, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που ονομάζεται επιπεφυκίτιδα. Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κνησμό, αίσθημα γρίπης στο μάτι και εκκρίσεις. Ο ερεθισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροφθαλμία, λέει ο Δρ Rhee.

Ωστόσο, η επιπεφυκίτιδα δεν είναι ένα μοναδικό σύμπτωμα του COVID-19.

Πολλοί ιοί -κυρίως οι αδενοϊοί, οι οποίοι είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα, ο ιός του έρπητα και άλλοι – μπορούν να επηρεάσουν τον επιπεφυκότα, λέει ο Δρ. Nguyen. Διάφορα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Τυπικά, η επιπεφυκίτιδα από τον COVID (και από οποιονδήποτε ιό ή βακτήριο, για αυτό το θέμα) είναι πιο συχνή στα παιδιά, προσθέτει ο Δρ Nguyen. Αυτό το είδος επιφανειακής φλεγμονής είναι δύσκολο και είναι εξαιρετικά μεταδοτικό – αλλά συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο Δρ Nguyen λέει ότι ο COVID έχει συνδεθεί με φλεγμονή που επηρεάζει το οπτικό νεύρο, το νεύρο πίσω από το μάτι που στέλνει σήματα από τον αμφιβληστροειδή (φακό του ματιού) στον εγκέφαλο. «Εάν η φλεγμονή επηρεάζει το νεύρο, κάτι που είναι σπάνιο, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την όραση», προσθέτει ο Δρ Nguyen.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας που σχετίζεται με τον COVID;«Η χρήση μάσκας δεν μπορεί να αποφευχθεί» , σημειώνει ο Δρ Rhee. Η απομακρυσμένη εργασία είναι επίσης εδώ για να μείνει. Έτσι, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε πώς να μετριάζουμε τις επιπτώσεις της ξήρανσης αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για την πρόληψη και τη βελτίωση της ξηροφθαλμίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

·         Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα ή λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή.

·         Βρείτε μια μάσκα που εφαρμόζει σωστά στο πάνω μέρος της μύτης σας και δεν εφάπτεται με τα κάτω βλέφαρά σας. Ο Δρ Nguyen προτείνει επίσης να στερεώσετε την μάσκα με ταινία στη μύτη σας για να διορθώσετε το πρόβλημα της διαρροής αέρα.

·         Εφαρμόστε τον κανόνα 20-20-20 κατά τη διάρκεια της οθόνης, λέει ο Δρ Nguyen. “Κάθε 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων. Ανοιγοκλείστε για να βεβαιωθείτε ότι τα δάκρυα έχουν  κατανεμηθεί σωστά στην οφθαλμική επιφάνεια.

“Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας σας;”

Εάν δοκιμάσετε όλες τις παραπάνω θεραπείες για την ξηροφθαλμία και δεν παρατηρήσετε βελτίωση μέσα σε λίγες μέρες, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σοβαρό που προκαλεί την ξηροφθαλμία σας, λέει ο Δρ Nguyen. Αξίζει επίσης να σημειωθεί: Εάν έχετε άλλα συμπτώματα του COVID-19 μαζί με ξηροφθαλμία (ειδικά αν γνωρίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί) θα πρέπει να τεθείτε σε καραντίνα και να καλέσετε το γιατρό σας. Τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να ποικίλλουν, να κυμαίνονται από πολύ ήπια έως σοβαρά και μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση.

www.health.com




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks