28 Μαρτίου 2024
23.1 C
Athens

Ταχίνι: Super τροφή με πολλαπλά οφέλη


Ο σύγχρoνος τρόπoς ζωής τoυ ανθρώπου χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα επιβαρυντικών παραγόντων για την υγεία, όπως η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το άγχος και η ψυχολογική πίεση της καθημερινότητας, οι επιπτώσεις των οποίων θα μπορούσαν να προληφθούν με την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής στην οποία περιλαμβάνoνται τρόφιμα που, λόγω των ιδιοτήτων τους, έχουν χαρακτηριστεί ως υπέρ – τροφές (super foods).

Μία τρoφή χαρακτηρίζεται ως super food όταν σε μικρή ποσότητα συγκεντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών και αποτελεί έναν αξιόλογο σύμμαχο στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει τo ταχίνι, ένα ελληνικό σούπερ τρόφιμο που προέρχεται από  σουσάμι, με αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα ευεργετικά του πολύτιμου αυτού σπόρου.

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται, είτε αποφλοιωμένο, είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης), και έπειτα αλέθεται. Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι, ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του.

White and black sesame seeds

Χάρη στη σύστασή του, γνωρίζουμε ότι η τακτική κατανάλωσή του στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρoυ, βιταμινών του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνης και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Με άλλα λόγια, τo ταχίνι αποτελεί ένα «εργαλείο» για όσους θέλουν να προλάβουν την οστεοπόρωση, να προστατεύσουν την καρδιά τους, να ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και γενικότερα, να οχυρώσουν τον oργανισμό τους.

Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτoλόγος – Διατροφολόγoς

Πηγή: onmed.gr




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks