18 Μαΐου 2024
17.4 C
Athens

Μωρά: Γιατί δεν είναι όλα το ίδιο όμορφα όταν γεννιούνται;


Όταν τα μωρά έρχονται στην ζωή, ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε είναι σε ποιον μοιάζει. Και όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, δεν είναι όλα τα νεογέννητα το ίδιο όμορφα. Γιατί όμως;

Συχνά, οι γονείς νιώθουν και έκπληξη όταν αντικρίζουν το μωρό τους. Δεν είναι όπως το περίμεναν: το κεφαλάκι του είναι πιεσμένο, έχει πεταχτά αυτιά ή τα ρουθούνια είναι δυσανάλογα μεγάλα με το μέγεθός του.

Είναι τα νεογέννητα μωρά άσχημα;

Φυσικά και όχι! Απλά, πολλά μωρά έχουν σημάδια λόγω της γέννας, είναι μοβ, ζαρωμένα, με ελαφρώς μακρόστενο κεφάλι και χλωμά, κρύα χέρια.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες ζωής μέσα στη μήτρα (όπου, για παράδειγμα, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα ήταν χαμηλότερο) αλλά και τον τρόπο γέννησης ( συνήθως τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική δεν έχουν αυτή την εμφάνιση).

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αυτά τα σημάδια θα εξαφανιστούν και το μωρό σας θα είναι όμορφο και ροδαλό.

Σημάδια στα νεογέννητα μωρά

Lanugo στα νεογνά

Πολλά νεογέννητα όταν γεννιούνται είναι αρκετά τριχωτά και οι τριχούλες δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου.Όταν ακόμη το μωρό είναι στη μήτρα και περνάει από όλα τα αναπτυξιακά στάδια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου εμφανίζονται οι πρώτες τρίχες οι οποίες καλύπτουν όλο το σώμα. Οι τρίχες αυτές είναι πολύ λεπτές, άχρωμες και είναι το πρώτο προϊόν των τριχοθυλακίων. Αυτό είναι και το λεγόμενο lanugo. Το lanugo προστατεύει το έμβρυο από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την 28η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, κάποια μωρά μόλις το 3%, γεννιούνται με αυτό χωρίς ωστόσο να συνεπάγεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Vernix caseosa

Η Vernix Caseosa που προκαλεί θαυμασμό ή απέχθεια, ανάλογα με τις γνώσεις που έχει κανείς για αυτή την ουσία, είναι η μυστηριώδης κρεμώδης ουσία που πολλά μωρά έχουν τουλάχιστον μία μικρή στρώση, σαν βούτυρο θα λέγαμε, πίσω από τα αυτάκι τους κατά τη γέννησή τους.

Η ουσία αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος και του φυσικού λίπους του εμβρύου, η οποία μοιάζει σαν χνούδι στα νεογνά που έχουν σε όλο το σώμα τους ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωσή του παρουσιάζεται στις 38 με 40 εβδομάδες και μετά εξαφανίζεται από μόνη της.

Πρόσωπο νεογνών

Το πρόσωπο ενός νεογέννητου φαίνεται συχνά πρησμένο ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρών και του κολπικού τοκετού. Επίσης, μπορεί να έχει πεταχτά αυτιά, περίεργη μυτούλα ή κατακόκκινα μάτια.

Συμπερασματικά, τα αρχικά χαρακτηριστικά του νεογέννητου δεν πρέπει να σας ανησυχούν καθώς είναι προσωρινά. Το μωρό σας θα αλλάζει μέρα με τη μέρα και εσείς δεν θα χορταίνετε να το βλέπετε και να το φροντίζετε.

Πηγή: youaremom.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks