21 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

Εγκυμοσύνη: Προσοχή στην υπερφαγία


Στην εγκυμοσύνη συνηθίζουμε να λέμε πως η γυναίκα τρώει για δυο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Τα συμπτώματα της υπερφαγίας ελλοχεύουν για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο.

Η υπερφαγία περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο καταναλώνει αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από ότι το κανονικό. Μπορεί να συμβαίνει λόγω πείνας ή για συναισθηματικούς λόγους και όταν τα επεισόδια είναι συχνά, θεωρείται διατροφική διαταραχή.

Υπερφαγία στην εγκυμοσύνη

Εάν έχετε τη διατροφική διαταραχή της υπερφαγίας είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια για την υγεία τη δική σας και του μωρού

Ένα πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε τις πιθανές επιπτώσεις της υπερφαγίας στο σώμα σας και στο αγέννητο παιδί σας.

Υπερφαγία Vs Λιγούρες της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες αυξάνουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν την περίοδο της εγκυμοσύνης. Θεωρείται φυσιολογικό μίας και οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και το σώμα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να ανταπεξέλθει. Από την άλλη, τον να καταναλώνετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, είτε πεινάτε, είτε όχι, σε βαθμό που μετά νιώθετε άρρωστη, δεν είναι..

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε υπερφαγική διαταραχή και όχι απλές λιγούρες:

  • Όταν τρώτε νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο
  • Συχνά τρώτε στα κρυφά γιατί νιώθετε ενοχές

Υπερφαγία και γονιμότητα

Οι διατροφικές διαταραχές γενικότερα, μπορούν να διαταράξουν τον εμμηνορροϊακό κύκλο. Σε κάποιες γυναίκες η περίδος κόβεται τελείως ή δεν έρχεται σταθερά με αποτέλεσμα μία γυναίκα να μην έχει ωορρηξία ή να μην έχει ωορρηξία.

Υπερφαγία και εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τοκετό

Όταν τα επεισόδια υπερφαγίας δεν είναι συχνά, είναι πιθανό να μειωθούν την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, αν και έρευνες δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζονται. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν υπερφαγία το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Πολλές γυναίκες με υπερφαγία είναι υπέρβαρες. Το πολύ λίπος στην περιοχή γύρω από την κοιλιά μπορεί αν δυσκολέψει τον γιατρό να ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου με υπέρηχο.

Η παχυσαρκία την περίοδο της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους για την εγκυμοσύνη όπως:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα
  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου
  • Αναγκαία καισαρική τομή
  • Λοίμωξη μετά τον τοκετό

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η υπερφαγία αυξάνει το κίνδυνο για:

  • Αποβολή
  • Πολύωρο τοκετό
  • Προβλήματα στην υγεία του παιδιού
  • Πρόωρος τοκετός

Επίσης, τα μωρά με μαμάδες που έχουν υπερφαγική διαταραχή είναι πιο πιθανό να ζυγίζουν περισσότερο σε σχέση με άλλα μωρά.

Πηγή: webmd.com

 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks