21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Εγκυμοσύνη: Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο αποβολής


Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά πριν από τη σύλληψη αλλά και στην εγκυμοσύνη, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής. Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ανέλυσαν 20 μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες γυναικών πριν και λίγο μετά τη σύλληψη για να διαπιστώσουν συσχέτιση με χαμηλότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής.

Η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Αποβολής Tommy με άρθρο της στο περιοδικό περιοδικό Fertility and Sterility ανάφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.

Φρούτα και λαχανικά στην εγκυμοσύνη

Η ανασκόπηση της έρευνας διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση, η υψηλή πρόσληψη φρούτων σχετίζεται με 61% μείωση του κινδύνου αποβολής, λαχανικών με 41% μείωση του κινδύνου αποβολής, γαλακτοκομικών με 37%, δημητριακών με 33% , θαλασσινών και αυγών με 19%.

Με επικεφαλής την Δρ Yealin Chung, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και το ρόλο ενός προκαθορισμένου τύπου διατροφής, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή. Δεν μπόρεσαν όμως να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση ανάλογης δίαιτας μείωσε ή αύξησε τον κίνδυνο αποβολής.

Ωστόσο, μια πλήρης δίαιτα που περιέχει υγιεινές τροφές ή τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής για τις γυναίκες.

Αποβολή και αίτια

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από συνολικά 63.838 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με πληροφορίες για τη διατροφή τους να συγκεντρώνονται συνήθως μέσω ερωτηματολογίων. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, επικεντρώθηκαν καθαρά στην περίοδο πριν από τη σύλληψη και κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης.

Όπως εξηγεί η Δρ Chung «η αποβολή είναι συχνή, με εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι 1 στις 6 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή και υπάρχουν πολλές γνωστές αιτίες, από προβλήματα με τα χρωμοσώματα του μωρού έως λοιμώξεις στη μήτρα.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής -συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή, της διακοπής του καπνίσματος και της μη κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τη σύλληψη και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης – μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά. Γνωρίζοντας ότι οι θετικές επιλογές τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου αποβολής, τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές πριν από τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης».

Πηγή: sciencedaily.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks