15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Algofren: όσα πρέπει να γνωρίζετε


Το ALGOFREN (αλγκοφρεν) ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Το Algofren (ιβουπροφαίνη) χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής σε διάφορες καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα (συμπεριλαμβανομένης της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της νόσου του Still), αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, φλεγμένουσες αρθρώσεις, παγωμένος ώμος, θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, οσφυαλγία, τραυματισμοί, κακώσεις και διαστρέμματα (υπενθυμίζουμε ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο σε πολλές από αυτές τις επώδυνες και φλεγμονώδεις καταστάσεις).

Τα δισκία Algofren μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων επώδυνων καταστάσεων, όπως πονόδοντος, πόνος μετά επεμβάσεις, πόνος περιόδου και πονοκέφαλος, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας.

 

μσαφ φαρμακα Δοσολογία Algofren

Για τους ενήλικες η συνιστώμενη δόση του Algofren είναι 1,200-1,800 mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις, για παράδειγμα ανά 6-8 ώρες.

Μερικοί ασθενείς μπορούν να παραμείνουν στα 600-1,200 mg ημερησίως. Σε σοβαρές ή οξείες καταστάσεις, μπορεί να είναι βοηθητική η αύξηση της δόσης έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η οξεία φάση, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ημερήσια δόση δεν υπερβαίνει τα 2,400 mg σε διηρημένες δόσεις. Η δόση συντήρησης είναι 600 gr – 1,200 gr ημερησίως.

Μορφές Algofren

Κυκλοφορεί σε χάπια των Algofren 200 mg, Algofren 400 mg, Algofren 600 mg, υπόθετα Algofren 500 mg, Algofren σιρόπι και κρέμα για τοπική χρήση, με τιμή 2-4 ευρώ αναλόγως της μορφής.

Μορφή ALGOFREN Περιεκτικότητα (mg) Τιμή
Χάπια F.C.TAB 200MG (BTx20) 2,47
Χάπια F.C.TAB 400MG (BTx20) 3,82
Χάπια F.C.TAB 600MG (BTx20) 1,69
Αναβράζοντα, χάπια EF.TAB 400MG (BTx20) 4,23
Αναβράζοντα, φακελάκια EFF.GRAN 400MG (BTx10) 2,75
Αναβράζοντα, φακελάκια EFF.GRAN 400MG (BTx20) 5,50
Κρέμα CREAM 10% (100G) 5,54
Σιρόπι SYR 100MG/5ML (150 ML) 4,72
Υπόθετα SUPP 500MG (BTx12) 2,38

Παρενέργειες Algofren

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις  παρενέργειες  με τη χρήση της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης.

Το σύνολο των παρενεργειών που αναφέρθηκαν με ιβουπροφαίνη είναι παρόμοιο με εκείνου των άλλων ΜΣΑΦ:
  • Αντιδράσεις υπερευαισθησίας με κνίδωση και κνησμό
  • Πολύ ισχυρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας με συμπτώματα οίδημα προσώπου, λάρυγγα και γλώσσας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση και ισχυρό shock.
  • Αντιδράσεις από το αναπνευστικό σύστημα που περιλαμβάνουν βρογχόσπασμο, άσθμα.
Το γαστρεντερικό σύστημα παρουσιάζει τις πιο συχνές  παρενέργειες  :
  • Ναυτία, έμετος διάρροια, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος, μέλαινα, αιματέμεση, ελκώδης στοματίτιδα, αιμορραγία του γαστρεντερικού και έξαρση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn μετά από χρήση με ιβουπροφαίνη.
  • Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν είναι γαστρίτιδα, δωδεκαδακτυλικό έλκος και γαστρικό έλκος και διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα.

algofren χαπια σιροπι υποθετα

Algofren και κορωνοϊός

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να απαγορεύουν τη χρήση ιβουπροφένης ή παρόμοιων φαρμάκων  (ΜΣΑΦ αντιφλεγμονώδη) σε λοίμωξη από κορωνοϊό. Μέχρι νεωτέρας, σε ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό που παρουσιάζουν πυρετό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, πχ παρακεταμόλη (Depon), ιβουπροφαίνη.

Algofren και άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη λήψη Algofren με αντικαταθλιπτικά SSRI, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών (όπως αιμορραγίας). Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μειώνεται όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ΜΣΑΦ.

Αντενδείξεις Algofren

Το Algofren δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. άσθμα, κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ρινίτιδα) μετά τη λήψη ιβουπροφαίνης, ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ. Μην λαμβάνετε το Algofren εαν είστε  ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης, που σχετίζεται με προηγούμενη θεραπεία με ΜΣΑΦ. Επίσης,  δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ενεργό ή ιστορικό υποτροπιάζοντος πεπτικού έλκους ή γαστρεντερικής αιμορραγίας. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με καταστάσεις που περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για αιμορραγία. Επίσης, αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια. Μην λαμβάνετε το Algofren κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

αντιφλεγμονωδη μσαφ

Ποια άλλα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως το Mesulid, Nurofen, Voltaren, Niflamol, η Ασπιρίνη κα.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Algofren: Brufen, Nurofen, Gopain, Unitek

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks