20 Απριλίου 2024
13 C
Athens

Γιατί η περίοδος ξεκινάει τόσο νωρίς στα κορίτσια;


Η γυναικεία εφηβεία ξεκινά νωρίτερα και νωρίτερα, με ανησυχητικές συνέπειες για την υγεία των γυναικών.

Τρεις εβδομάδες πριν από τα όγδοα γενέθλιά της, η Josie είχε περίοδο στο σχολείο. Η Μάγκεν, η μητέρα της, σταμάτησε σε ένα φαρμακείο για προμήθειες πριν πάρει την κόρη της. Στο διάδρομο ταμπόν, βρήκε ένα ράφι με επιθέματα εμμήνου ρύσεως «tween» που υπόσχονταν να «ταιριάζουν σε μικρότερα σώματα». Θυμάται να σκέφτεται, «Πώς υπάρχει αυτό ως προϊόν;»

Η Magen ήταν προβληματισμένη  που το επτάχρονο παιδί της είχε έμμηνο ρύση, αλλά δεν ξαφνιάστηκε εντελώς. Είχε αρχίσει να παρατηρεί τη μυρωδιά του σώματος της κόρης της όταν η Josie ήταν έξι. Όταν η Josie έκλεισε τα επτά της, είχε μαύρα στίγματα στη μύτη της, χτυπούσε τις πόρτες και κοιμόταν αργά. Το στήθος της αναπτύχθηκε ελφαρά το καλοκαίρι πριν από τη δευτέρα δημοτικού. «Αυτό ήταν τραυματικό και για τους δυο μας», λέει ο Magen.Ο Magen έδειξε στην Josie πώς να βάζει ένα επίθεμα στο εσώρουχό της και στη συνέχεια κάλεσε τον παιδίατρο, περιμένοντας να παραπεμφθεί για κάποιο είδος ορμονικού ελέγχου. Αντίθετα, θυμάται ο Magen, «είπε, «Ναι, αυτό συμβαίνει. Πιθανότατα δεν θα είναι σταθερός ο κύκλος για λίγο διάστημα, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρα τα συμπτώματα που έχει».

Ηλικία έναρξης εμμήνου ρύσεως

Η μέση ηλικία ενάρξεως της έμμηνης ρύσης ή η πρώτη περίοδος ενός κοριτσιού, είναι περίπου στα 12 έτη,. Πρίν από έναν αιώνα ήταν 14 ετών. Αλλά η εφηβεία δεν ξεκινά με την έμμηνο ρύση.

Η έναρξη της ανάπτυξης του στήθους τείνει να έρχεται πρώτη, ακριβώς όπως βίωσε η Josie. «Βλέπουμε τώρα την ανάπτυξη του στήθους να εμφανίζεται 18 μήνες έως δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες», λέει ο Frank Biro, ο οποίος μελετά προβλήματα που σχετίζονται με την εφηβική ωρίμανση στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Cincinnati Children’s Hospital. Η έρευνά του, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Pediatrics, όρισε τη μέση ηλικία ανάπτυξης του μαστού στα 8,8 έτη για τα κορίτσια Αφροαμερικανών. Αντίστοιχα,  για τα κορίτσια Ισπανόφωνων 9,3 , για τις Καυκάσιες 9,7 και 9,7 για τις Ασιάτες-Αμερικανές.

«Η ηλικία ανάπτυξης του μαστού έχει σαφώς πέσει, ενώ η ηλικία της ενάρξεως της εμμήνου ρύσεως  έχει παρασυρθεί προς τα κάτω. Είναι και τα δύο ανησυχητικά», λέει.

puberty issue bladder health 1024x427 1

Έναρξη ωορηξίας

Μια δημοφιλής παρανόηση σχετικά με την αρχή της εμμήνου ρύσεως  είναι ότι αντιπροσωπεύει την έναρξη της ωορρηξίας. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κορίτσια δεν αρχίζουν να έχουν τακτική ωορρηξία έως και δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο, γι’ αυτό και οι πρώτες εμφανίσεις της περιόδου  μπορεί να είναι ελαφριές και ακανόνιστες. Αντίθετα, η αρχή της εμμήνου ρύσεως  πυροδοτείται από αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων ενός κοριτσιού.

Αιτίες της πρώιμης εφηβείας

Η πιο πιθανή εξήγηση για το γιατί οι περίοδοι και η ανάπτυξη του μαστού μπορεί να συμβαίνουν νωρίτερα είναι ότι τα κορίτσια τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν από μια γενιά – και αυτό το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους οδηγεί σε πρώιμη ενεργοποίηση της υπόφυσης, η οποία παράγει τις υπεύθυνες ορμόνες για την εφηβεία.

Στη μελέτη του Biro, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της πρώιμης ανάπτυξης του μαστού σε όλες τις φυλετικές ομάδες, αν και η σχέση ήταν συσχετιστική και όχι αιτιολογική. «Αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε είναι, γιατί έχει αυξηθεί ο ΔΜΣ;» αυτος λεει. «Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και μια πιο υψηλά θερμιδική διατροφή είναι πιθανώς μέρος του παζλ.

stages of puberty in girls

Αλλά νομίζω ότι ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι είναι η πανταχού παρούσα περιβαλλοντική μας έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», ή EDC. Αυτή η κατηγορία χημικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων, της δισφαινόλης Α και άλλων) χρησιμοποιείται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα (κουρτίνες μπάνιου, πλαστικά μπουκάλια, μαξιλάρια καναπέδων) και έχει αποδειχθεί ότι μιμείται τα οιστρογόνα και άλλες φυσικές ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Ο Biro θεωρεί ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προάγουν την αύξηση βάρους ή να συμβάλλουν στην πρώιμη εφηβεία επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα και το σώμα ρυθμίζουν το μεταβολισμό, ο οποίος στη συνέχεια επηρεάζει την παραγωγή οιστρογόνων. Επί του παρόντος ηγείται μιας μελέτης που παρακολουθεί την ανάπτυξη 379 κοριτσιών από την ηλικία των έξι ετών και μετά, η οποία εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ της εφηβικής τους ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής έκθεσης.

Το ψυχικό τραύμα θα μπορούσε να είναι μια άλλη εξήγηση: «Το άγχος μπορεί επίσης να αλλάξει τα επίπεδα των οιστρογόνων σας», λέει ο Biro.

Συνέπειες

Για τον Magen, το πιο πιεστικό ερώτημα δεν είναι γιατί η Josie ξεκίνησε την εφηβεία τόσο νωρίς, αλλά τι σημαίνει αυτό για την άμεση και μακροπρόθεσμη υγεία της κόρης της. Τα δεδομένα που συλλέγει τώρα η Biro δείχνουν ότι τα κορίτσια που ξεκινούν νωρίς την εφηβεία τείνουν να μένουν στο στάδιο περισσότερο, που σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο σε ένα «παράθυρο ευαισθησίας» – μια περίοδο που το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, π.χ ότι οι περιβαλλοντικές εκθέσεις και άλλες εμπειρίες είναι πιο πιθανό να έχουν αντίκτυπο στη μετέπειτα υγεία τους.

Όταν πρόκειται για μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, για παράδειγμα, η εμβρυϊκή ανάπτυξη και η βρεφική ηλικία είναι το ένα παράθυρο και η εφηβεία είναι το άλλο. «Γνωρίζουμε ότι για κάθε χρόνο που καθυστερείτε την αρχή της εμμήνου ρύσεως  , μειώνετε τον κίνδυνο προεμμηνοπαυσιακού και μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού κατά 4 έως 8 τοις εκατό», λέει ο Biro. «Σε πληθυσμιακή βάση, αυτό είναι πραγματικά σημαντικό».

Άλλοι ερευνητές εξετάζουν πώς η πρώιμη εφηβεία επηρεάζει τα κορίτσια κοινωνικά και συναισθηματικά. «Γνωρίζουμε ότι η πρώιμη αναπαραγωγική ανάπτυξη δεν συνδυάζεται με την πρώιμη γνωστική ανάπτυξη», λέει η Marcia Herman-Giddens, επίκουρη καθηγήτρια υγείας μητέρας και παιδιού στο Gillings School of Global Public Health του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.  «Λοιπόν, πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τις σεξουαλικές ορμές και άλλες πραγματικότητες της εφηβείας; Και φυσικά, αυτά τα κορίτσια πρέπει να αντιμετωπίσουν τις σεξουαλικές προκλήσεις  από μεγαλύτερα αγόρια και ακόμη και από άνδρες πολύ πριν είναι έτοιμα να το κάνουν».

Η Magen προσπαθεί να βρει πώς να παρουσιάσει αυτά τα θέματα στην Josie με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά την ήδη αγχωμένη κόρη της. «Έπρεπε να της πω: «Κάποια στιγμή, θα νιώσεις ότι σε ενδιαφέρουν οι σχέσεις και το σεξ, και όταν το νοιώσεις αυτό , πρέπει να μου το πεις αμέσως», λέει…..

https://www.scientificamerican.com/article/why-are-girls-getting-their-periods-so-young/




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks