26 Απριλίου 2024
21.4 C
Athens

Αντικαταθλιπτικά : Ladose και Zoloft


Το LADOSE και το ZOLOFT είναι και τα δύο αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Συγκεκριμένα ανήκουν στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών, δηλαδή στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας από τους κύριους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και συνδέεται με την καλή διάθεση και την κατάθλιψη. Το Ladose (“λαντόζ”) όπως και το Zoloft (“ζολόφτ”) δρουν επηρεάζοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, και με αυτό τον τρόπο θεραπεύουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Και τα δύο είναι τα πρωτότυπα φαρμακα, ενώ υπάρχουν και πολλά γενόσημα πλέον.

Εκτός από την αντικαταθλιπτική δράση, και το Ladose (φλουοξετίνη) και το Zoloft (σερτραλίνη) μειώνουν επίσης τα επίπεδα άγχους, το φόβο, τις εμμονές. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον ύπνο και την όρεξη για φαγητό, όταν έχουν επηρεαστεί στο πλαίσιο της κατάθλιψης.

Το Ladose και το Zoloft είναι παρόμοια φάρμακα (SSRI αντικαταθλιπτικά), έχουν όμως κάποιες διαφορές οι οποίες περιλαμβάνουν τις δράσεις και τις παρενέργειές τους.

 

Πληροφορίες συνοπτικά: Ladose και Zoloft

Φάρμακο: LADOSE ZOLOFT
Δραστική ουσία: ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ / Fluoxetine ΣΕΡΤΡΑΛΙΝΗ / Sertraline
Συνήθης δόση: 20-40 mg/ημέρα 50-200 mg/ημέρα
Διάρκεια θεραπείας: Μήνες ή μακροχρόνια, αναλόγως της παθολογίας και του υποβάθρου Μήνες ή μακροχρόνια, αναλόγως της παθολογίας και του υποβάθρου
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό SSRI αντικαταθλιπτικό
Κύρια χρήση σε: Κατάθλιψη Κατάθλιψη
Γενόσημα φάρμακα: Fluoxetine, Fokeston, κα Serolux, Zolotrin, Sertraline, κα
Τιμή: Η τιμή του Ladose αρχίζει από τα 10,93 € Η τιμή του Zoloft αρχίζει από τα 6,41 €
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Ladose Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Zoloft

Παρακάτω μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος των δισκίων Ladose και Zoloft (μέτρο εκατοστών και 1 cent ευρώ, πραγματικό μέγεθος).

 

zoloft ladose μεγεθος χαπια δισκια

 

Είναι το Zoloft ή το Ladose πιο αποτελεσματικό;

Το Zoloft και το Ladose έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα στην κατάθλιψη. Σε μελέτες και τα δύο βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και τον ύπνο. Και τα δύο είναι από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η σωστή ερώτηση είναι: “ποιο είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό για μένα“, και αυτή είναι μία ερώτηση που έχει μία σύνθετη απάντηση, δηλαδή αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Και άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως το Cipralex, Seropram, Seroxat, Efexor) έχουν και αυτά παρόμοια αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος. Επειδή ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, για κάθε ασθενή το ένα φάρμακο μπορεί να είναι προτιμότερο από το άλλο. Η απόφαση χρειάζεται συζήτηση με ένα ειδικό ψυχίατρο.

 

Ενδείξεις για το Zoloft και το Ladose

Παθήσεις: LADOSE ZOLOFT
Κατάθλιψη Ναι Ναι
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) Ναι Ναι
Κρίσεις Πανικού Ναι Ναι
Μετατραυματική διαταραχή (PTSD) * Ναι
Κοινωνική φοβία * Ναι
Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή * *
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD * *
Βουλιμία Ναι *

* χρησιμοποιείται μεν, αλλά είναι εκτός επισήμων ενδείξεων

Παρενέργειες Zoloft και Ladose

Καθώς και τα δύο φάρμακα ανήκουν στην ίδια κατηγορία αντικαταθλιπτικών (SSRI), έχουν και παρόμοιες παρενέργειες. Συχνές παρενέργειες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: ναυτία και εμετό, διάρροια, νευρικότητα και ανησυχία, σεξουαλικές διαταραχές (όπως διαταραχές στύσης και οργασμού), αϋπνία και διαταραχές ύπνου, αύξηση βάρους (ή λιγότερο συχνά, μείωση βάρους), πονοκέφαλος, ξηροστομία.

Πιο ειδικά, το Zoloft προκαλεί συχνά ναυτία, διάρροια, δυσπεψία και τρόμο, ενώ το Ladose προκαλεί συχνά ναυτία, νευρικότητα & ανησυχία, ξηροστομία και δυσπεψία. Τα αντικαταθλιπτικά αυτά γενικά δεν προκαλούν καταστολή (κόπωση) και επίσης έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους συγκριτικά με παλιότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ιδίως για το Ladose, σε μελέτες αναφέρεται ακόμα και απώλεια βάρους και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της βουλιμίας και το αδυνάτισμα.

Πίνακας παρενεργειών για Zoloft και Ladose

Πιθανές παρενέργειες ZOLOFT LADOSE
Ναυτία 25% 23%
Διάρροια 20% 11%
Δυσπεψία 8% 8%
Ξηροστομία 15% 10%
Δυσκοιλιότητα 6% 5%
Εμετός 4% 3%
Κόπωση 12%  –
Ιλιγγος 12% 9%
Υπνηλία 11% 12%
Τρέμουλο 9% 9%
Αύπνία 20% 19%
Μειωμένη libido 6% 4%
Νευρικότητα 8% 2%
Αίσθημα παλμών 4% 1%
Υπεριδρωσία 7% 8%

Στον πίνακα φαίνονται ορισμένες παρενέργειες του Zoloft και Ladose, και τα ποσοστά εμφάνισής τους. Συχνά αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και αποδράμουν τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Ωστόσο, εάν δεν εξαφανιστούν ή αν επιδεινωθούν, μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της δόσης ή κάποιο άλλο αντικαταθλιπτικό.

 

 

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης iceberg cause symptoms

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και τα πραγματικά της αίτια αποτελεσματικά, όπως το αδιέξοδο που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος και άλλα ψυχολογικά τραύματα (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα).

Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση, χωρίς παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Ladose ή το Zoloft όπου αυτό είναι αναγκαίο.

ΠΗΓΗ




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks