3 Οκτωβρίου 2023

Επιστολή απόγνωσης των ΑΜΕΑ στον Γκ. ΧαρδούβεληΣε οικονομική απόγνωση βρίσκονται τα  άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους λόγω  ΕΝΦΙΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά από τον  υπουργόΟικονομικών,  Γκίκα Χαρδούβελη αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές που ζητά με την επιστολή απόγνωσης της η ομοσπονδία είναι:

• Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 να ισχύσουν για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος με αναπηρία να οριστεί στα 250 τετραγωνικά μέτρα.

• Το εισοδηματικό κριτήριο της παρ. 2 του άρθρου 7 να αυξηθεί από τις 12.000 € στις 20.000€ για πλήρη απαλλαγή από το φόρο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 – 40.000€ να καθορισθεί έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50%.

• Ο υπολογισμός του εισοδηματικού κριτηρίου να βασιστεί στο καθαρό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό οποιαδήποτε επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος (εξωϊδρυματικό – προνοιακά επιδόματα αναπηρίας).

• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που κατέχουν οι αναγνωρισμένες οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά

-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου

-Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

-Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη

-Γεν. Γραμματέα Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου

-Πρόεδρο ΟΚΕ

-Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καταθέτει τις προτάσεις της για τον ΕΝΦΙΑ – Σε οικονομική απόγνωση τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους

Κύριε Υπουργέ,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είχε ζητήσει διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά στην απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από το φόρο. Οι προτάσεις μας, παρόλο που ήταν απόλυτα αιτιολογημένες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση.

Στην παρούσα κρίσιμη περίοδο οι διορθωτικές κινήσεις επί της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 που προτείνει η Ε.Σ.ΑμεΑ. είναι οι εξής:

•Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 να ισχύσουν για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

•Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος με αναπηρία να οριστεί στα 250 τετραγωνικά μέτρα.

•Το εισοδηματικό κριτήριο της παρ. 2 του άρθρου 7 να αυξηθεί από τις 12.000 € στις 20.000€ για πλήρη απαλλαγή από το φόρο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 – 40.000€ να καθορισθεί έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50%.

•Ο υπολογισμός του εισοδηματικού κριτηρίου να βασιστεί στο καθαρό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό οποιαδήποτε επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος (εξωϊδρυματικό – προνοιακά επιδόματα αναπηρίας).

•Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που κατέχουν οι αναγνωρισμένες οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος.

Βάσει των ανωτέρω η παρ. 2 του άρθρου 7 ζητούμε να τροποποιηθεί ως εξής:

«2. Η έκπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό καθαρό πραγματικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 20.000 (20.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250μ),

γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξηνταεπτά (67%), σύμφωνα με Γνωμάτευση Αναπηρίας εκδιδόμενη από ΚΕΠΑ ή άλλη δημόσια αρχή εφόσον είναι σε ισχύ και κατά τα ισχύοντα για τη φορολογία του εισοδήματος.

δ) Η έκπτωση ανέρχεται σε ποσοστό 50%, σε περίπτωση που το συνολικό καθαρό πραγματικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους κυμαίνεται μεταξύ τις 20.000 € – 40.000 €, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις β. και γ. και ε της παρούσας παραγράφου.

ε) Κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 11 του Κ.Φ.Ε (4172/2013) κατά τον υπολογισμό του καθαρού πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν περιλαμβάνονται το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

ζ) Από το φόρο απαλλάσσεται το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που ανήκουν κατά ψιλή κυριότητα ή επικαρπία στους αναγνωρισμένους κοινωνικοσυνδικαλιστικούς φορείς του αναπηρικού κινήματος, δηλαδή στην Ε.Σ.Α.μεΑ. στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις φορείς μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. και στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις φορείς μέλη των φορέων μελών της τελευταίας.»

Κύριε Υπουργέ,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. αναμένει τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας