25 Σεπτεμβρίου 2023

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΠΥΥ σε παρόχους: Παράβαση η αντικατάσταση συνταγογραφημένου ιατροτεχνολογικού προϊόντος – Έλεγχοι και πρόστιμαΠαράβαση των συμβατικών όρων αποτελεί η μη ορθή εκτέλεση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους παρόχους υγείας. Ο Οργανισμός στην ανακοίνωση σημειώνει πως «με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών για λήψη υπηρεσιών υγείας με όρους ποιότητας και ασφάλειας», υπενθυμίζοντας στους συμβεβλημένους παρόχους υγείας τις υποχεώσεις τους, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 2 – «Υποχρεώσεις Προμηθευτή» της Σύμβασης Παροχής Υγειονομικού Υλικού και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και ειδικότερα την ενότητα «Απαγορεύσεις» παρ.3. και παρ.4 όπου αναφέρεται ρητά ότι:

«Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των Προϊόντων, που αναγράφονται στη γνωμάτευση, με διαφορετικά Προϊόντα, καθώς και η εξαργύρωση της γνωμάτευσης» και ότι:

«Σε περίπτωση εκτέλεσης γνωμάτευσης κατά παράβαση των απαγορεύσεων που τίθενται ανωτέρω, ο Προμηθευτής δεν δικαιούται οποιοδήποτε ποσό από τον ΕΟΠΥΥ, για τις εκτελέσεις αυτές, τούτο δε με την επιφύλαξη κάθε άλλης που προβλέπεται από τη σύμβαση αυτή ή τη νομοθεσία».

Συνεπώς – υπογραμμίζει ο ΕΟΠΥΥ- η αντικατάσταση συνταγογραφημένου ιατροτεχνολογικού προϊόντος (όπως προϊόντα κατακλίσεων, προϊόντα διαβήτη, αναλγησίας κα) με άλλο είδος αποτελεί κατά τεκμήριο παράβαση συμβατικών όρων.

Οι διοικητικές και ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα προβούν σε εντατικούς ελέγχους, θα εξετάσουν περιπτώσεις παραβίασης των συμβατικών όρων, εφαρμόζοντας αυστηρές κυρώσεις σε αστικό και ποινικό επίπεδο και παραπέμποντας αυτές στις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές.

Ο Οργανισμός διατηρεί ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους δικαιούχους περίθαλψης, τις ενώσεις και συλλόγους ασθενών με στόχο να απομονωθούν οι κακές και παραπλανητικές πρακτικές ορισμένων προμηθευτών.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας