28 Σεπτεμβρίου 2023

Φάρμακα: Πώς θα τα διατηρούμε το καλοκαίριΤα φάρμακα είναι ευαίσθητα στην ζέστη. Και η διατήρηση τους τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντική ώστε να παραμένουν αποτελεσματικά.

Το καλοκαίρι φέρνει ζέστη και ηλιοφάνεια, αλλά φέρνει επίσης αυξημένες θερμοκρασίες που μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Η σωστή αποθήκευση των φαρμάκων κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η δραστικότητά τους και να διασφαλιστεί ότι παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση.

Συμβουλές για να διατηρηθούν τα φάρμακα το καλοκαίρι

Αποθήκευσέ τα σε δροσερό, ξηρό μέρος

Ο πιο σημαντικός κανόνας για τη φύλαξη των φαρμάκων το καλοκαίρι είναι να τα κρατάς μακριά από τη ζέστη και την υγρασία. Απόφυγε να αφήνεις τα φάρμακα σε χώρους εκτεθειμένους στο άμεσο ηλιακό φως, όπως τα περβάζια των παραθύρων ή το εσωτερικό των αυτοκινήτων. Αντ’ αυτού, βρες ένα δροσερό και στεγνό σημείο μέσα στο σπίτι σου, μακριά από συσκευές που παράγουν θερμότητα ή χώρους που είναι επιρρεπείς στην υγρασία, όπως το μπάνιο.

Εξέτασε το ενδεχόμενο ψύξης

Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια υγρά σκευάσματα ή ινσουλίνη, μπορεί να απαιτούν ψύξη για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Έλεγχε πάντα την ετικέτα ή συμβουλεύσου τον φαρμακοποιό σου για να δεις αν είναι απαραίτητη η ψύξη. Όταν αποθηκεύεις τα φάρμακα στο ψυγείο, χρησιμοποίησε ξεχωριστό δοχείο για να τα προστατέψεις από τη μόλυνση των τροφίμων.

Φορητά δοχεία ψύξης

Εάν ταξιδεύεις το καλοκαίρι ή περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, επένδυσε σε φορητό δοχείο ψύξης για τα φάρμακά σου. Αυτά τα δοχεία έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία, διατηρώντας τα φάρμακά σου ασφαλή ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει.

Διατήρησε τα φάρμακα στα αρχικά τους δοχεία

Απόφυγε να μεταφέρεις τα φάρμακα σε διαφορετικά δοχεία, καθώς η αρχική συσκευασία έχει σχεδιαστεί για να τα προστατεύει από το φως, την υγρασία και τον αέρα.

Έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης

Η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει τη διάσπαση των φαρμάκων, μειώνοντας τη δραστικότητά τους. Έλεγχε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης στα φάρμακά σου και πέτα όσα έχουν λήξει. Εάν ένα φάρμακο δεν έχει σαφή ημερομηνία λήξης ή παρουσιάζει σημάδια φθοράς, συμβουλέψου τον φαρμακοποιό σου.

Να είσαι προσεκτικός με τα ταξίδια

Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, απόφυγε να αποθηκεύεις τα φάρμακα στο χώρο αποσκευών, καθώς μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε μεγάλο υψόμετρο. Αντ’ αυτού, φύλαξε τα στη χειραποσκευή σου, όπου μπορείς να ελέγχεις καλύτερα τις συνθήκες αποθήκευσης. Και, φυσικά, λάβε υπόψη τις επιτρεπόμενες ποσότητες.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, μπορείς να διασφαλίσεις ότι τα φάρμακά σου παραμένουν αποτελεσματικά και ασφαλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη φύλαξη ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας