25 Σεπτεμβρίου 2023

Κορωνοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή Έρις που εξαπλώνεταιΜπορεί η πανδημία να τελείωσε, όμως ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Και δημιουργεί ακόμα παραλλαγές. Μετά τις υποπαραλλαγές Κράκεν, Όρθρος και Ακτούρος, που εμφανίστηκαν φέτος και στη χώρα μας, τώρα η Έριδα απασχολήσει τους ειδικούς.

Η Έρις (ή υποπαραλλαγή EG.5.1.) πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε όμως εξαπλώθηκε αθόρυβα και πριν από δύο εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) την ενέταξε στις υποπαραλλαγές που διατηρεί υπό παρακολούθηση.

Και αυτή, όπως οι τρεις προαναφερθείσες, είναι μία παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. Δεν περιορίζεται πια στην Ασία όμως. Έχει περάσει προ πολλού στην Ευρώπη. Μάλιστα στη Βρετανία αποτελεί πλέον τη δεύτερη συχνότερη αιτία της COVID, πίσω από τον Αρκτούρο (ή υποπαραλλαγή XBB.1.16).

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), η υποπαραλλαγή Έρις πρωτοανιχνεύθηκε στη Βρετανία τον Ιούλιο. Πλέον, ευθύνεται για ένα στα επτά νέα κρούσματα.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της δείχνουν πως το 14,6% των κρουσμάτων της COVID-19 στη Βρετανία οφείλονται στην Έριδα. Ως φαίνεται εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και δεν αποκλείεται να ευθύνεται για την αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διότι δεν φαίνεται να αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται εντατική.

Τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός αυξάνονται στη Βρετανία (το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Η αναλογία των εισαγωγών στη Βρετανία αυξήθηκε από 1,17 ανά 100.000 πληθυσμού σε 1,97 ανά 100.000 πληθυσμού.

«Βλέπουμε μικρή αύξηση στις εισαγωγές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδίως στους ηλικιωμένους», δήλωσε η Dr. Mary Ramsay, επικεφαλής Ανοσοποίησης στην UKHSA.

Ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει πολύ χαμηλός, πρόσθεσε. Επιπλέον, δεν έχει φανεί ανάλογη αύξηση στις εισαγωγές στην εντατική.

Η υποπαραλλαγή Αρκτούρος που είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία, προκαλεί το 39,4% των κρουσμάτων της COVID.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας