25 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκύκλιος: Επικαιροποίηση των συστάσεων για τον φυσικό αερισμό, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδαςΕπικαιροποίηση των συστάσεων για τον φυσικό αερισμό, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας και κλειστών δομών κοινωνικής φροντίδας, προβλέπει εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Οι συστάσεις έχουν επικουρικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους, και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της

μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις τρέχουσες κάθε φορά συστάσεις και οδηγίες. Δεδομένου ότι οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού, η υιοθέτηση των ακόλουθων πρακτικών αποσκοπεί στην συχνή ανανέωση του αέρα και τη μείωση του ενδεχόμενου ιικού φορτίου στο χώρο και στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού μέσω των ρευμάτων αέρα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη χρήση κλιματιστικών ή άλλων συσκευών (π.χ. ανεμιστήρες).

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι προέχει η εξασφάλιση της θερμικής άνεσης των χρηστών των ανωτέρω δομών, ιδιαίτερα σε συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών (υψηλών ή χαμηλών), ενώ η εφαρμογή των συστάσεων περιορίζεται σε αυτές που είναι τεχνικά εφικτό να υλοποιηθούν με την υφιστάμενη υποδομή.

Συστάσεις κατά τη χρήση κλιματισμού

α) Η ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό ενός χώρου, με αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, εκτιμάται ότι μειώνει τη συγκέντρωση των μολυσματικών παραγόντων εντός του χώρου αυτού. Η συχνή ανανέωση του αέρα βοηθάει επίσης και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων λόγω της μείωσης των αυξημένων συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό κύρια προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού των χώρων με εξωτερικό αέρα, χωρίς όμως να επηρεάζεται η θερμική άνεση των χρηστών. Επίσης, θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια φυσικού αερισμού και ανανέωσης του αέρα των εσωτερικών χώρων με την υφιστάμενη υποδομή.

β) Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών είναι η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός της κλιματιστικής μονάδας (και των άλλων συσκευών) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εργασιών αντικατάστασης των φίλτρων και εν γένει συντήρησης των κλιματιστικών εφαρμόζοντας τα συνήθη μέσα ατομικής προστασίας συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής προστασίας (μάσκες, γάντια κλπ).

Αναλυτικότερα, ανάλογα με το είδος της μονάδας συνιστώνται τα κάτωθι:

Συστάσεις για τη χρήση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων (ΚΚΜ). Αποσκοπώντας στην κατά το δυνατόν γρηγορότερη ανανέωση του αέρα σε ένα δωμάτιο, συστήνονται τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά τη χρήση του Κεντρικού Κλιματισμού σε κτίρια, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό και εξασφαλίζεται η θερμική άνεση των χρηστών του κτιρίου:

Αύξηση της παροχής του εξωτερικού αέρα σε όλες τις ΚΚΜ. Προτείνεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων να ρυθμίζεται στη μέγιστη δυνατή παροχή εξωτερικού αέρα ούτως ώστε να μεγιστοποιείται η εισροή του και να επιτυγχάνεται ο μεγαλύτερος δυνατός ρυθμός ανανέωσης του αέρα.

Στις περιπτώσεις που ο φυσικός αερισμός είναι περιορισμένος συστήνεται η συνεχόμενη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού με στόχο την ανανέωση του αέρα. Η λειτουργία μπορεί να διακόπτεται εφόσον τίθενται περιορισμοί για λόγους ασφαλείας (πχ πρόκληση φθορών λόγω βραχυκυκλώματος).

Για τα κτίρια που δεν λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, συστήνεται, εφόσον είναι εφικτό, η εκκίνηση της λειτουργίας των ΚΚΜ μία ώρα πριν την προσέλευση του κοινού.

Συστάσεις για τη χρήση μονάδων τύπου Split Unit ή fan coil και ανεμιστήρων. Από τη χρήση μονάδων οικιακού τύπου (split units) σε ιδιωτικούς χώρους (ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες κλπ) δεν αναμένονται κίνδυνοι, εφόσον είναι

κατάλληλα συντηρημένες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Η λειτουργία των ανεμιστήρων οροφής συνιστάται να ρυθμίζεται σε χαμηλή ταχύτητα με σκοπό των περιορισμό της δημιουργίας ισχυρών ρευμάτων αέρα τα οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση αιωρούμενα σταγονίδια. Όπου υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής η ροή του αέρα να ρυθμίζεται με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.

Στην περίπτωση χρήσης επιδαπέδιων, επιτραπέζιων ή άλλου τύπου ανεμιστήρων συνιστάται να ρυθμίζεται η θέση τους με τέτοιο τρόπο ώστε το ρεύμα αέρα που δημιουργούν να μην κατευθύνεται άμεσα προς τα άτομα που χρησιμοποιούν το χώρο, αλλά προς κάποιο άλλο σημείο (πχ τοίχο) ώστε να μειώνεται η ταχύτητά του.

Σε χώρους συνάθροισης κοινού (π.χ. αίθουσες αναμονής κ.λπ.) θα πρέπει να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες όπου δυσχεραίνεται ο φυσικός αερισμός εξαιτίας ακραίων θερμοκρασιών.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας