Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε ζωικές πουρίνες (λιπαρά τρόφιμα, ντομάτες, εντόσθια, οστρακοειδή, θαλασσινά-μαλάκια, κυνήγι) μπορεί να προκαλέσουν οξεία ουρική αρθρίτιδα, όπως και η λήψη διαφόρων φαρμάκων (για παράδειγμα διουρητικά και κυκλοσπορίνη).

Διάφορες παθήσεις επίσης προδιαθέτουν στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, ψωρίαση, νεφρικά νοσήματα, υπέρταση, υπερπαραθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός.

Το αυξημένο ουρικό οξύ είναι συνήθως ασυμπτωματικό. Έτσι, παραμένει αδιάγνωστο μέχρι την εμφάνιση κάποιας κλινικής της εκδήλωσης.

Έχει αποδειχθεί ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διατροφή, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρικό οξύ και διατροφή

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα DASH, η οποία σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν χρησιμοποίησαν δεδομένα δοκιμών από τις βάσεις PubMed, Web of Science, Scopus και Embase. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές ακολούθησαν τις δίαιτες DASH ή keto (διατροφή με πολλές ζωικές πρωτεΐνες) για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η δίαιτα DASH μείωσε σημαντικά το ουρικό οξύ στον ορό αίματος μετά από παρεμβάσεις τουλάχιστον 28 ημερών.

Δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο για τη δίαιτα keto.

Η δίαιτα DASH, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος χωρίς να μεταβάλλει τα επίπεδα ινσουλίνης ή γλυκόζης.

Η κετογονική δίαιτα από την άλλη, είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, που χρησιμοποιείται συνήθως για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

Απαιτούνται έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας για τη σύγκριση της δίαιτας DASH με διατροφικά σχήματα, όπως η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή, ως προς την επίδρασή τους στα επίπεδα ουρικού οξέος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρησηNature.

 

Πηγή