9 Ιουνίου 2023

Εγκαινιάστηκε το πρώτο πανελλαδικά Οικοτροφείο για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, στα Κάτω Πατήσια

Το πρώτο στην Ελλάδα Οικοτροφείο για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και διεγερτική συμπεριφορά, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας εγκαινίασε στα Κάτω Πατήσια, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Το οικοτροφείο «Άγιος Μάρκος» (Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης τύπου Α7) δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ και λειτουργεί στην 1η και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ).

Η λειτουργία του στην πολυπολιτισμική γειτονιά των Κάτω Πατησίων, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο όραμα για το κλείσιμο των ψυχιατρείων, προσφέροντας ένα νέο, αληθινό σπίτι σε 15 ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν αυξημένης φροντίδας και μέχρι τώρα φιλοξενούνταν επ’ αόριστον σε ψυχιατρικές κλίνες.

Το Οικοτροφείο «Άγιος Μάρκος» περιλαμβάνεται στις 106 νέες δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται στην πρωτοποριακή και μοναδική στο είδος της δομή αφορούν την ασφαλή και ευχάριστη διαμονή, σίτιση και ιατρονοσηλευτική περίθαλψη των φιλοξενουμένων, τη διενέργεια θεραπευτικών προγραμμάτων, καθώς και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, με γνώμονα τις επιθυμίες και τις δυνατότητες κάθε ατόμου.

Το Οικοτροφείο στοχεύει, επίσης, στη δημιουργία ομάδων προσωπικής ανάπτυξης, τη διενέργεια εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για την ευεξία και την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην περιοχή για τη μείωση του στίγματος, κάτι που διευκολύνεται από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα στης συγκεκριμένης γειτονιάς του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η νέα δομή στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτή, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχίατρο, νοσηλευτές και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Η μετάβαση των ασθενών για τη φιλοξενία τους στο Οικοτροφείο «Αγ. Μάρκος» θα πραγματοποιείται κατόπιν αποφάσεων της Επιτροπής Μετάβασης Ψυχικά Ασθενών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων. Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες στο τηλ. 2114188635 ή με αποστολή email στo [email protected]

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας