9 Ιουνίου 2023

Ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ ζητούν να ληφθούν κεντρικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η έλλειψη ορισμένων φαρμάκων απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση, συμπληρωματική των εθνικών πολιτικών, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον, απαιτώντας «περισσότερη διαφάνεια» από τα φαρμακευτικά εργαστήρια, τα οποία υποστηρίζουν πως η τιμολογιακή πολιτική είναι ανεπαρκής για να εγγυηθούν την παραγωγή τους.

Η Γαλλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει εδώ και μήνες ελλείψεις σε φάρμακα. «Ανά πάσα στιγμή, πρέπει να έχουμε μια κυρίαρχη γαλλική πολιτική (…), αλλά και μια ευρωπαϊκή πολιτική», για να απαντήσουμε στην έλλειψη ορισμένων φαρμάκων, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο δίκτυο CNews.

Ερωτηθείς σχετικά με το επιχείρημα ότι οι τιμές είναι ανεπαρκείς, απάντησε: «Δυστυχώς αυτή είναι η εξήγηση που δίνουν συστηματικά τα εργαστήρια».

Ο υπουργός εξήγησε πως εργάσθηκε μαζί με τους ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με την ανάγκη για «περισσότερη διαφάνεια από τα φαρμακευτικά εργαστήρια αναφορικά με την παραγωγή τους, για μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν κάποιος έχει αποθέματα και μπορεί να βοηθήσει αυτούς που δεν έχουν, και για την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού καταλόγου αυτών των ουσιαστικής σημασίας φαρμάκων ώστε να υπάρξει εγγύηση για την παραγωγή τους για εμάς στη Γαλλία αλλά επίσης στην Ευρώπη».

Παιδίατροι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, έκρουσαν την περασμένη εβδομάδα τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη φαρμάκων για παιδιά, μια κατάσταση που θέτει «σε κίνδυνο» την υγεία τους, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στους υπουργούς Υγείας των χωρών τους.

Η Γαλλία και άλλες 18 χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν μια πρόταση του Βελγίου για έναν ευρωπαϊκό νόμο για τις ελλείψεις φαρμάκων, πρόσθεσε ο Μπρον, με πρότυπο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο νόμου για τις κρίσιμης σημασίας πρώτες ύλες με στόχο την εξασφάλιση της προμήθειάς τους.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας