11 Ιουνίου 2023

Έντερο: Πώς το οφελεί το μπρόκολο

Μπορεί με την πρώτη σκέψη, το μπρόκολο να φέρνει φούσκωμα στο έντερο. Κι όμως. Αυτό το λαχανικό μπορεί να οφελήσει το γαστεντερικό μας σύστημα. Πώς; Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μόριο στο μπρόκολο που συνδέεται με τα εσωτερικά τοιχώματα του λεπτού εντέρου, αναστέλλει την εξέλιξη των παθήσεων του εντέρου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, κάποια μόρια στο μπρόκολο βοήθησαν στην προστασία του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου στα ποντίκια.

«Η έρευνά μας βοηθά να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία των ποντικών και ενδεχομένως των ανθρώπων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Gary Perdew από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Laboratory Investigation.

Μπρόκολο και έντερο

Η επένδυση του λεπτού εντέρου επιτρέπει σε ευεργετικές ουσίες όπως είναι το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να κινούνται μέσα στο σώμα, ενώ συγκρατεί τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που μπορούν να το βλάψουν.

Σύμφωνα με τον Δρα Perdew, ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, συμβάλλουν στη ρύθμιση αυτής της δραστηριότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.

Το μόριο στο μπρόκολο –το οποίο λέγεται συνδέτης υποδοχέα υδρογονάνθρακα αρυλίου– συνδέεται με έναν τύπο πρωτεΐνης στο σώμα που ονομάζεται AHR, η οποία ευθύνεται για μια σειρά δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη λειτουργία των εντερικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες τάισαν μια ομάδα ποντικών με διατροφή που αποτελούνταν κατά 15% από μπρόκολο. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με την κατανάλωση 3,5 φλιτζανιών μπρόκολου την ημέρα για τον άνθρωπο. Τα ποντίκια που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου ακολουθούσαν διατροφή χωρίς μπρόκολο.

Τα ποντίκια που δεν τρέφονταν με μπρόκολο δεν είχαν δραστηριότητα AHR, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μια μεταβολή της λειτουργίας του εντερικού φραγμού, μειωμένο χρόνο διέλευσης της τροφής στο λεπτό έντερο, λιγότερο αριθμό καλυκοειδών κυττάρων, μειωμένη προστατευτική βλέννα, λιγότερα κύτταρα Paneth και παραγωγή λυσοσώματος και λιγότερο αριθμό εντεροκυττάρων.

«Η υγεία του εντέρου των ποντικών που δεν τρέφονταν με μπρόκολο απειλούνταν με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με πολλές ασθένειες», είπε ο Δρ. Perdew.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι το μπρόκολο και πιθανώς άλλα τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικές πηγές πρόσδεσης υποδοχέα υδρογονάνθρακα αρυλίου (AhR) και ότι μια διατροφή που το περιλαμβάνει συμβάλλει στην υγεία του εντέρου».

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας