10 Ιουνίου 2023

Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη – Σύστημα Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων

Έως την 31η Ιουλίου 2023 παρατείνεται η δυνατότητας έκδοσης και εκτέλεσης χειρόγραφων συνταγών αντιρετροϊκής αγωγής. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών αντιρετροϊκής αγωγής είναι υποχρεωτική από 6/4/2023, στο πλαίσιο έναρξης της Παραγωγικής Λειτουργίας Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη – Συστήματος Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης.

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτή δεν είναι εφικτή για τον οποιονδήποτε λόγο, έως την 31η Ιουλίου 2023 οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής δύνανται να εκδίδονται και να εκτελούνται χειρόγραφα. Κάθε Κέντρο Αναφοράς / Εξειδικευμένο Εργαστήριο για την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης τηρεί σε κάθε περίπτωση λεπτομερές αρχείο των εξετάσεων που διενεργούνται, ως διακριτός υπεύθυνος επεξεργασίας.

Έως την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη και της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ασθενών με HIV λοίμωξη μέσω του ΣΗΣ, το Κέντρο Αναφοράς / Εξειδικευμένο Εργαστήριο αποστέλλει στον ΕΟΔΥ μηνιαία έκθεση με τα εργαστηριακά αποτελέσματα (ανά εξέταση) που έχει διενεργήσει τον προηγούμενο μήνα.

Από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη και της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ασθενών με HIV λοίμωξη μέσω του ΣΗΣ, το Κέντρο Αναφοράς / Εξειδικευμένο Εργαστήριο προβαίνει στην καταχώριση των κρίσιμων δεδομένων και αποστέλλει στον ΕΟΔΥ ανωνυμοποιημένη μηνιαία έκθεση με τα εργαστηριακά αποτελέσματα (ανά εξέταση) που έχει διενεργήσει τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, και η ΗΔΙΚΑ ΑΕ αποστέλλει στον ΕΟΔΥ μηνιαία αναφορά πλήθους εξετάσεων Παραπεμπτικών Επιβεβαιωτικού Ελέγχου για HIV λοίμωξη και Παραπεμπτικών Παρακολούθησης Ασθενών με HIV λοίμωξη που έχουν διενεργηθεί ανά Κέντρο Αναφοράς και εξέταση.

Για τη βέλτιστη ροή της πληροφορίας και της λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη και της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα παρέχει API για τη διαλειτουργία των πληροφοριακών της συστημάτων με τα αντίστοιχα των Κέντρων Αναφοράς / Εξειδικευμένων Εργαστηρίων και των Μονάδων Λοιμώξεων (ΜΛ) ή Εξωτερικών Ιατρείων (ΕΙ) παρακολούθησης Ατόμων με HIV λοίμωξη που λειτουργούν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές / θεραπευτήρια / ιατρεία ή στο «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας