11 Ιουνίου 2023

Άνοια: Πώς το σερφάρισμα στο ίντερνετ προλαμβάνει τη νόσο

Το διαδίκτυο πολλές φορές το δαιμονοποιούμε και το κατηγορούμε για όλα τα δεινά του κόσμου. Κι όμως! Σε αρκετές περιπτώσεις… κι αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και την υγεία μας. Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society» δείχνει τώρα πως ότι η συστηματική χρήση του ίντερνετ μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

Άνοια και ίντερνετ

Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρακολουθήθηκαν 18.154 άτομα ηλικίας 50 ως 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της παρακολούθησης. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί περίπου οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο – σε κάποιους από αυτούς η παρακολούθηση ξεπέρασε τα 17 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ποσοστό της τάξεως του 4,68% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με άνοια.

Μείωση του κινδύνου άνοιας στο μισό

Οπως είδαν οι ερευνητές, η συστηματική χρήση του Ιντερνετ συνδεόταν με μείωση κατά σχεδόν 50% του κινδύνου άνοιας σε σχέση με τη μη συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να υπεισέλθουν στην «εξίσωση» όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η γενεά στην οποία ανήκε ο κάθε εθελοντής.

Διατήρηση γνωστικών «αποθεμάτων»

«Η ενασχόληση με το Ιντερνετ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση γνωστικών ‘αποθεμάτων’ τα οποία με τη σειρά τους είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» σημείωσε η Βιρτζίνια Τσανγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας