9 Ιουνίου 2023

Στοματική υγιεινή: Με ποιες σοβαρές ασθένειες συνδέεται

Η καλή στοματική υγιεινή δεν εχει να κάνει μόνο με τα δόντια. Αφορά την γενικότερη υγεία μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 47% των ατόμων ηλικίας άνω των 30 έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Αυτά δείχνουν στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στα αρχικά στάδια της, που ονομάζεται ουλίτιδα, τα ούλα μπορεί να πρηστούν, να κοκκινίσουν ή να είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να αιμορραγούν εύκολα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου, όπου τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν, να χαθεί οστό και τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή ακόμη και να πέσουν.

Εάν μια φλεγμονή στο στόμα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ορισμένες από τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για αυτή μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και, ενδεχομένως, να προκαλέσουν βλάβη σε άλλα όργανα.

Σύμφωνα με τους New York Times και τη Hannah Seo, παρακάτω ακολουθούν κάποιες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την κακή στοματική υγιεινή.

Διαβήτης

Από όλες τις συσχετίσεις μεταξύ στοματικής υγείας και ασθενειών, αυτή με τα περισσότερα στοιχεία είναι μεταξύ περιοδοντικής νόσου και διαβήτη, δηλώνει η Kimberly Bray, καθηγήτρια οδοντιατρικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City. Και οι δύο παθήσεις φαίνεται να έχουν αμφίδρομη σχέση: η περιοδοντική νόσος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και το αντίστροφο.

Πνευμονία

Εάν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων από το στόμα εισπνευστούν και εγκατασταθούν στους πνεύμονες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή πνευμονία από αναρρόφηση, δήλωσε ο Dr. Frank Scannapieco, καθηγητής στοματικής βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Buffalo. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή σε ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.

Καρδιαγγειακή νόσος

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2020, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι καλύτερες πρακτικές στοματικής υγιεινής συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Ορισμένες μελέτες και ανασκοπήσεις έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ σοβαρής περιοδοντικής νόσου και πρόωρων μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης, δήλωσε η Ananda P. Dasanayake, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο New York University College of Dentistry, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση. Σε ανασκόπηση του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτίωσε το βάρος γέννησης και μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θανάτου του εμβρύου ή του νεογέννητου.

Άνοια

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το ρόλο της στοματικής υγείας στην άνοια, ιδίως στη νόσο Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο Δρ Scannapieco. «Τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα έχουν πράγματι εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με Αλτσχάιμερ», είπε, υπονοώντας έναν πιθανό ρόλο τους στη νόσο. Ωστόσο, η περιοδοντική νόσος είναι απλώς ένας «παράγοντας κινδύνου», μεταξύ πολλών, για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας