10 Ιουνίου 2023

Εγκέφαλος: Πώς το botox επηρεάζει τον έλεγχο των συναισθημάτων

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το πιο πολύπλοκο όργανο του οργανισμού μας. Πολλά είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Τώρα, ερευνητές… εξετάζοντας τομογραφίες του εγκεφάλου βρήκαν πως τα ενέσιμα μπότοξ στο μέτωπο μεταβάλλουν τη χημεία του εγκεφάλου. Κι έτσι, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα συναισθήματα.

Το μπότοξ είναι ένα ενέσιμο προϊόν που μειώνει προσωρινά ή εξαλείφει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το 2020 4.401.536 επεμβάσεις με Botox.

Οι ενέσεις Botox έχουν αυξηθεί κατά 459% από το 2000, αποτελώντας την πιο κοινή ελάχιστα επεμβατική αισθητική επέμβαση.

Botox και εγκέφαλος

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ κλείνουν ραντεβού για να κάνουν μπότοξ, οι ερευνητές διερωτήθηκαν πώς η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκύπτει από τη θεραπεία επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να ερμηνεύει τα συναισθήματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια και της AbbVie, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που παρασκευάζει Botox, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε 10 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 33 και 40 ετών.

Οι μαγνητικές έγιναν τόσο πριν οι γυναίκες κάνουν μπότοξ στο μέτωπό τους όσο και δύο έως τρεις εβδομάδες μετά, ώστε να συγκριθούν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου σε εικόνες που προκαλούν συναισθήματα.

Κατά τη διάρκεια των μαγνητικών, στις γυναίκες παρουσιάστηκαν φωτογραφίες χαρούμενων, θυμωμένων και ουδέτερων προσώπων και τους ζητήθηκε να ερμηνεύσουν το συναίσθημα που έβλεπαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά το μπότοξ, η εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών μεταβλήθηκε στην αμυγδαλή (ένα τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη βίωση των συναισθημάτων) όταν κοίταζαν θυμωμένα και χαρούμενα πρόσωπα.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκαλείται από το μπότοξ εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να δείχνει τα συναισθήματα που εκφράζονται μπροστά του, μεταβάλλοντας έτσι τη χημεία του εγκεφάλου του.

Η πιο πρόσφατη μελέτη έρχεται εν μέσω πολλών ερευνών που δείχνουν πώς το μπότοξ επηρεάζει τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Αν και συνήθως συνδέεται με αισθητικές διαδικασίες, η ικανότητα του μπότοξ να εμποδίζει την κίνηση των μυών έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ημικρανιών, σπασμών στον αυχένα, εφίδρωσης, υπερδραστήριων κύστεων, τεμπέλικα μάτια και άλλων μυϊκών παθήσεων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενέσεις μπότοξ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης και να βοηθήσουν τους άνδρες να αποκαταστήσουν τη στυτική τους λειτουργία.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας