10 Ιουνίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας – Θα αποζημιώνεται η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση

Μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας λαμβάνε το υπουργείο Υγείας. Ενεργοποιεί άμεσα δύο προγράμματα, το ένα αφορά τις ηλικίας έως 17 ετών και το δεύτερο από 18 και πάνω. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα αποζημιώνεται η επίσκεψη σε διατροφολόγο και πλέον θα συνταγογραφείται η άσκηση. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο Action24. Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο προγράμματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Το ένα πρόγραμμα αφορά την παχυσαρκία ενηλίκων και το δεύτερο στην παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, «δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα δύο προγράμματα για την παχυσαρκία αφορούν κατά κύριο λόγο στην πρωτογενή πρόβλεψη.  «Που η πρωτογενή πρόβλεψη είναι να ενημερώσουμε και να κατευθύνουμε και τα παιδιά και τους ενήλικους και προσέχτε, χωρίς στιγματισμό, δεν είναι αυτό το νόημα. Το νόημα είναι να κάνουν τη σωστή επιλογή, την ευχάριστη επιλογή», σημείωσε χαρκτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Το δεύτερο σκέλος – πρόσθεσε – «έχει να κάνει, να εντοπίσουμε νωρίς τα άτομα που είτε είναι υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, είτε είναι στο φάσμα για να προλάβουμε και με ειδικούς να μην παρουσιάσουν κάποια νόσο που συνδέεται με το βάρος. Οπότε εκεί πέρα θα δίνεται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ενηλίκων είναι συνολικά από 18 ετών. «Πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση, η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ της οποίας και η άθληση και η ειδική, δεύτερο επίπεδο να εντοπίσουμε πριν εμφανίσουν τις ασθένειες παχύσαρκα υπέρβαρα άτομα και να τα βοηθήσουμε.Και το τρίτο είναι πια εκεί πέρα όπως είπε και ο γιατρός που συνδέεται και έχουν εμφανιστεί οι ασθένειες να έχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία». Και πρόσθεσε: Πάμε στην πρωτογενή πρόληψη, αυτός είναι ο στόχος και είναι ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι είναι πολλοί φτάνουν μέχρι τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις. «Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία θα γίνει εξειδίκευση ειδικά στα σχολεία σε γονείς από γνωστούς σεφ. «Να μπορούν εύκολα σνακ που αρέσουν στα παιδιά, δηλαδή δεν πάμε ξαφνικά να τους πούμε θα φας μπρόκολο κα δεν θα φας μπέργκερ, με συγχωρείτε το λέω πάρα πολύ απλά, αλλά με εύκολα σνακ που θα αρέσουν στα παιδιά να το βάλουν ως τρόπο ζωής ώστε σιγά-σιγά να καταφέρουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς», ανέφερε ο υπουργός. Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία ξεκινάει από 0, από την πρώτη μέρα της γέννησης μέχρι 17 ετών. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται μαζί με τη UNICEF.

Και για να διατηρήσεις τους πολίτες υγιείς – τόνισε ο υπουργός Υγείας – «σημαίνει ότι πρέπει έλεγχος βάρους διατροφής, άθληση, κόψιμο καπνίσματος, μείωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας