9 Ιουνίου 2023

Έρευνα Caliber: Προσγείωση για τη φήμη των Big Pharma

Σε μια νέα κανονικότητα, μετά την ειδική συνθήκη που δημιούργησε η COVID-19, φαίνεται να επιστρέφει, σε παγκόσμια κλίμακα, η φήμη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, αυτών που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Big Pharma.

Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι φτάνει σε ένα τέλος η έξαρση της φήμης που γνώρισαν οι μεγάλες εταιρείες καινοτομίας, κατά το 2021-2022, σε μια εποχή δηλαδή που ο πλανήτης –ελέω COVID– αφηνόταν «στα χέρια τους» και στα εμβόλιά τους.

Σήμερα, η ένταση στο μέτωπο του SARS-CoV-2 αποκλιμακώνεται και ο φόβος αλλάζει πεδίο δράσης, μετατοπιζόμενος σε πιο συνηθισμένα, αλλά εξίσου –αν όχι περισσότερο– επικίνδυνα μονοπάτια: πόλεμος, γεωπολιτικές αλλαγές, ενεργειακή κρίση, ανεξέλεγκτος πληθωρισμός.

Τα ευρήματα αυτά φέρνει στο φως η εταιρεία ερευνών Caliber, η οποία σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι «στη μετα-πανδημική εποχή, η φήμη των φαρμακευτικών εταιρειών είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η κλιματική κρίση και ο πληθωρισμός, αλλά και η τιμολόγηση και ασφάλεια των φαρμάκων, παρά από την COVID-19».

Ακούγεται λογικό, καθώς η αντίληψη του κοινού για τη φαρμακοβιομηχανία επηρεάστηκε καθοριστικά από τις απαντήσεις που η τελευταία κλήθηκε να δώσει έναντι μιας παγκόσμιας κατάστασης υγειονομικής πολιορκίας. Με τη λήξη του συναγερμού, δε, φαίνεται πως όλο και περισσότερο η φαρμακευτική καινοτομία δεν αποτελεί το μοναδικό ισχυρό κριτήριο φήμης.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό… Η μελέτη της Caliber καταγράφει και άλλα ευρήματα, αποτυπώνοντας σοβαρή υποχώρηση στη φήμη κάποιων από τους μέχρι χθες πρωταγωνιστές, ως αποτέλεσμα αποκαλύψεων ή «αποκαλύψεων»: αλληλομηνύσεις, αδιευκρίνιστες συμφωνίες με την Κομισιόν, συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι, ακόμη και κατευθυνόμενα fake news των τελευταίων εβδομάδων έχουν παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή την… αποκαθήλωση.

Ανακατατάξεις και εκπλήξεις

Δημιουργείται λοιπόν πιθανώς ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου η φήμη των Big Pharma υποχωρεί. Το healthview.gr παρουσιάζει σήμερα την κατάταξη φήμης των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως αποτυπώνεται ενδεικτικά στο Global Reputation Ranking of Pharma Companies της Caliber.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας