9 Ιουνίου 2023

Έμφραγμα: Πώς συνδέεται με την απώλεια εισοδήματος

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ακόμα κι αν δεν είναι μοιραία, μπορούν να αφήσουν μόνιμα προβλήματα στην υγεία των ασθενών. Τώρα νεα έρευνα έδειξε πόσο μεγάλες είναι οι επιπτώσεις από καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικό ακόμα και στην τσέπη τους.

Ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις έχουν μικρότερο εισόδημα κατά  13.500 δολ. περίπου το χρόνο σε σχέση με τους συνομήλικους τους στην ίδια ειδικότητα, ενώ αυτοί που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, έχουν μειωμένο εισόδημα που ξεπερνά τις 18.700 δολ. το χρόνο σε σχέση με τους υγιείς ομολόγους τους.

Έμφραγμα και οικονομία

Συνολικά, το 2018 στις ΗΠΑ, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η συνολική απώλεια εισοδήματος έφτασε τα 203,3 δισ. δολ. εξαιτίας των καρδιολογικών παθήσεων και τα 63,6 δισ. δολ. εξαιτίας των εγκεφαλικών επεισοδίων, ποσά πολύ μεγαλύτερα από τις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της πρόωρης θνησιμότητας.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, μετείχαν 12.166 άτομα ηλικίας 18-64 ετών, με μέσο ετήσιο εισόδημα 48.299 δολ. (με εύρος από 45.712 – 50.885 δολ. το χρόνο).  Η μελέτη εκπονήθηκε από το τμήμα πρόληψης καρδιολογικών νοσημάτων και εγκεφαλικού, του Εθνικού Κέντρου Χρονίων Παθήσεων των ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα, του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης και του τμήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο

Οι ερευνητές προσάρμοσαν το εισόδημα με σειρά κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και άλλων χρονίων παθήσεων που ενδεχομένως να συνυπάρχουν και διαπίστωσαν ότι οι καρδιοπαθείς εισέπρατταν 6.993 – 19.933 δολ. (13.463 δολ. κατά μέσο όρο) λιγότερα από άτομα χωρίς καρδιολογικές παθήσεις και αυτοί που είχαν υποστεί εγκεφαλικό εισέπρατταν 18.716 δολ. λιγότερα κατ΄ έτος (από 10.356 – 27.077 δολ.) σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας