11 Ιουνίου 2023

Καρκίνος του στομάχου: Αυτά είναι τα 6 προειδοποιητικά σημάδια

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια αρκετά συχνή μορφή της νόσου. Κι ευτυχώς, δίνει από νωρίς τα σημάδια του. Αρκεί να ξέρει κανείς να τα ανανωρίσει εγκαίρως ώστε να ζητήσει βοήθεια αμέσως.

Η απώλεια όρεξης, το αίσθημα αδιαθεσίας και η έλλειψη ενέργειας μπορούν να είναι όλα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του στομάχου. Αλλά είναι γνωστό ότι πολλές φορές διάφορα συμπτώματα του καρκίνου είναι δύσκολα να εντοπιστούν.

Αυτή την εβδομάδα ο δημοφιλής συνθέτης Άντριου Λόιντ Βέμπερ μοιράστηκε κάποια αρκετά δυσάρεστα νέα, αποκαλύπτοντας ότι ο μεγαλύτερος του γιος, Νίκολας, είναι σοβαρά άρρωστος στο νοσοκομείο και δίνει τη μάχη του με τον καρκίνο του στομάχου.

Μετά τη δήλωση του Βέμπερ για τον 43χρονο γιο του, η Daily Mail ξεχωρίζει κάποια χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να υποδηλώνουν την ανάπτυξη καρκίνου στο στομάχι.

6 προειδοποιητικά σημάδια που έχει ο καρκίνος του στομάχου

Δυσπεψία

Η δυσπεψία συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Αλλά αν διαπιστώσουμε ότι διαρκεί επί μακρόν, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, λένε οι ειδικοί.

Συχνά προκαλείται από οξύ από το στομάχι που ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου ή το λαιμό και ονομάζεται παλινδρόμηση οξέος. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο και συνήθως δεν προκαλείται από καρκίνο, ενώ ορισμένα τρόφιμα και ποτά, το άγχος ή τα φάρμακα λειτουργούν συχνά ως παράγοντες, που μπορούν να τροφοδοτήσουν την δυσπεψία.

Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον ιστό γύρω από την κοιλιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών, λέει το Cancer Research UK.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας συμβουλεύει την επίσκεψη σε γιατρό εάν η καούρα διαρκεί τις περισσότερες ημέρες για διάστημα τριών εβδομάδων ή περισσότερο.

Έλλειψη ενέργειας

Το διαρκές αίσθημα της κούραση, το να κόβεται η ανάσα, μπορούν να είναι προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του στομάχου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κόπωση μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με τις έρευνες.

Ο πρώιμος και ο προχωρημένος καρκίνος του στομάχου μπορεί να αιμορραγεί στο στομάχι, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να αισθάνονται κουρασμένοι, αδύναμοι και χωρίς αναπνοή, επειδή το αίμα τους μεταφέρει λιγότερο οξυγόνο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην απώλεια αίματος μέσα από τα κόπρανα, τα οποία μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα και σχεδόν μαύρα.

Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να δώσει χλωμό δέρμα.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους όταν δεν προσπαθούμε να χάσουμε είναι ένα συνηθισμένο σημάδι καρκίνου. Με τον καρκίνο του στομάχου, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρών μόνο ποσοτήτων, σύμφωνα με την έρευνα για τον καρκίνο.

Αυτό μπορεί να προκαλείται από έναν όγκο μέσα ή γύρω από τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ή μπορεί να προκαλείται από καχεξία – αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και το λίπος, που οδηγούν σε απώλεια λίπους και μυών λόγω σοβαρής ασθένειας. Στους καρκινοπαθείς, οι γιατροί πιστεύουν ότι η καχεξία προκαλείται από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν οι όγκοι.

Αλλά η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου. Και μπορεί να εμφανιστεί στα προχωρημένα στάδια άλλων ασθενειών, όπως η καρδιακή και η νεφρική νόσος, καθώς και ο HIV.

Δυσκολία στην κατάποση

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.

Ένας όγκος μέσα ή γύρω από το στομάχι μπορεί να προκαλέσει πόνο και αίσθημα καύσου κατά την κατάποση.

Μπορεί επίσης να κάνει το φαγητό να κολλάει στο λαιμό ή το στήθος, σύμφωνα με το ινστιτούτο Cancer Research UK.

Αν και άλλες παθήσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί παροτρύνουν τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατάποση να εξεταστούν από έναν γιατρό.

Αίσθημα αδιαθεσίας

Το αίσθημα της αδιαθεσίας μπορεί να οφείλεται σε πολλές ασθένειες, αλλά αποτελεί επίσης προειδοποιητικό σημάδι για καρκίνο του στομάχου.

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο στομάχι, καθιστώντας δύσκολη τη συγκράτηση της τροφής, λέει το Cancer Research. Αυτό το μπλοκάρισμα εμποδίζει την τροφή να περάσει από το πεπτικό μας σύστημα, γεγονός που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άρρωστοι.

Αναφέρει δε ότι αν και σπάνια υπάρχει αίμα στον εμετό, αν είναι κόκκινος, θα μπορούσε να είναι σημάδι φρέσκιας αιμορραγίας.

Αλλά, αν είναι σκούρο καφέ «σαν κατακάθι καφέ», θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αίμα βρίσκεται στο στομάχι για αρκετό καιρό, λένε οι ειδικοί.

Εξόγκωμα στο πάνω μέρος της κοιλιάς

Ένα εξόγκωμα ή πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς είναι σημάδι καρκίνου του στομάχου, προειδοποιεί το βρετανικό σύστημα υγείας.

Αυτός ο πόνος ή το εξόγκωμα θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον ιστό που επενδύει την κοιλιά.

Η επακόλουθη συσσώρευση υγρού στην επένδυση της κοιλιάς -που ονομάζεται ασκίτης- μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε φουσκωμένοι ή τα ρούχα μας να μας σφίγγουν περισσότερο.

Το εξόγκωμα ή το πρήξιμο μπορεί να μας κάνει να μην αισθανόμαστε άνετα να κοθόμαστε να κινούμαστε και να τρώμε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρεξης.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας