31 Μαρτίου 2023

Κακοποιήση γυναικών – Το πρώτο δίμηνο του έτους η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 1.547 κλήσεις για περιστατικά βίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα περιστατικά βίας και κακοποίησης γυναικών στη χώρα μας. Μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, δέχθηκε 1.547 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.077 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα 44 συμβουλευτικά κέντρα απευθύνθηκαν 728 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 32 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Τα παράνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία επισκέφθηκε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ίλιον. Η υφυπουργός συναντήθηκε με το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα και το συνεχάρη για τη σημαντική στήριξη και βοήθεια που προσφέρει στις γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας.

Στον ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή θρησκείας. Τα στελέχη του ξενώνα προσφέρουν στις γυναίκες στέγη και προστασία και τις στηρίζουν μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. «Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις γυναίκες θύματα βίας. Τις στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα και τους προσφέρουμε μέσω του Δικτύου Δομών μας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε όσες γυναίκες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον», ανέφερε η κα Συρεγγέλα.

Και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων». Τονίζεται ότι το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο τον χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΟΠΙΦ, τους δύο πρώτους μήνες του 2023 (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 1.547 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.077 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα 44 συμβουλευτικά κέντρα απευθύνθηκαν 728 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 32 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας