31 Μαρτίου 2023

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο: Παναττική στάση προανήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ – Οι θέσεις των κομμάτων

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την ερχόμενη εβδομάδα, για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείκει Παναττική στάση εργασίας 10.00 -15.00 και συγκέντρωση στις 10.30 πμ στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία  Σοφία» με πορεία στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσκομεία κατηγορούν το υπουργείο Υγείας για ιδιωτικοποίση της Ογκολογικής Μονάδας. Όπως υποστηρίζουν, «για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα Νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Αυτό συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων».

Σημειώνεται ότι χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του. Ειδικότερα, «υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Ο εισηγητής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός ανέφερε μεταξύ άλλων πως κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή «ξεκαθαρίστηκαν σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει ερωτήματα». Αντιτάχθηκε ότι η αλλαγή του νομικού προσώπου στο Παιδοογκολογικό Κέντρο, αποτελεί την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίησή του αντιθέτως θα του δώσει ευελιξία και ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής μας. Παράλληλα, όπως είπε αναβαθμίζεται η διαδικασία μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επανέλαβε τη διαφωνία με τον χαρακτήρα του Ογκολογικού Παιδιατρικού Κέντρου σε ΝΠΔΙ, σημειώνοντας ότι εάν ισχύει αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας ότι δεν αλλάζει τίποτα στα εργασιακά των εργαζομένων και στην χρηματοδότησή του, τότε για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αλλαγή. «Για εμάς, αλλαγή νομικού καθεστώτος σημαίνει πρώτον, συγκεντρωτική διοίκηση χωρίς εκπροσώπηση γιατρών και εργαζομένων, δημιουργεί έλλειμμα διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου», είπε ο κ. Ξανθός. Και υποστήριξε πως προωθείτε το ιδιωτικοοικονομικό μάνατζμεντ, στο να έρθουν ιδιωτικά συνεργεία για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και στις πρόσθετες χρεώσεις των ασθενών.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, σε σχέση με το νέο Ογκολογικό Κέντρο ανέφερε πως «είναι άξιο απορίας τι θα επιτύχει το νέο νομικό πλαίσιο του Προσώπου Ιδιωτικού». Πρόκειται, είπε, για μια «δήθεν αυτονόμηση, γιατί το ογκολογικό κέντρο θα εξακολουθήσει να εξαρτάται λειτουργικά πλήρως από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία». Αφού η χρηματοδότησή του «προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος γιατί παραχωρείται στο ίδρυμα μεγάλο μέρος της διοίκησής του». Επίσης, «μέσα στο ίδιο Κέντρο θα υπάρχει προσωπικό δύο ταχυτήτων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Η νέα μορφή του Ογκολογικού Τμήματος ως ΝΠΙΔ τόνισε ότι έρχεται σε συνέχεια των διαχρονικών επιλογών στην Υγεία που είναι κατά του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Διαμορφώνει όπως είπε τις προϋποθέσεις για μα μετατραπούν οι δημόσιες μονάδες υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, δηλαδή υπέρ της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας των μεγάλων ομίλων της υγείας.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, από τη δική της πλευρά τόνισε ότι όλοι οι γονείς, σύλλογοι και φορείς είναι αντίθετοι στον νομικό χαρακτήρα του ΝΠΙΔ για το νέο Ογκολογικό Κέντρο.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη καταψήφισε το νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε «καταστροφικό» την μετατροπή του Παιδιατρικού Ογκολογικού Κέντρου σε ΝΠΙΔ. «Ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά ένας πάρα πολύ ευαίσθητος τομέας, που είναι η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας», υποστήριξε και προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στα ζητήματα του προσωπικού.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας