21 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Σε κινητοποιήσεις Νοσοκομεία και Φαρμακεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη (08/03)

Με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, απεργούν την Τετάρτη (08/03) γιατροί και νοσηλευτές στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν την ίδια μέρα και οι Φαρμακοποιοί.

Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη.

“Δεν πρόκειται για ‘τραγικό ανθρώπινο λάθος’ ούτε για ‘ελληνική ιδιαιτερότητα’ η μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”, αναφέρεται από την ΟΕΝΓΕ. Επισημαίνεται, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

“Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην Παιδεία, στην Υγεία, στις μεταφορές, παντού”, τονίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί τα μέλη της να μετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

“Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων”, σημειώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της, συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Να συμμετάσχουν στην απεργία καλεί τα μέλη του και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, με κύρια αιτήματα την απόδοση των πραγματικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και τον τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών.

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, το Σωματείο εργαζομένων στον ΕΟΔΥ καταγγέλλει προσπάθεια της εργοδοσίας του Οργανισμού να μην μετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), με απειλές πως θα δηλωθούν ως αδικαιολογήτων απόντες.

“Αποτελεί τεράστιο θράσος πάνω στους 56 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, να απειλουνται οι συνάδελφοι με τέτοιο τρόπο”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

“Ο Οργανισμός που κοπτεται για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας ουδέποτε έκανε συνάντηση για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας ως οφείλει. Φροντίζει βέβαια να εφαρμόσει άλλες πλευρές της νομοθεσίας όπως το να μας σέρνει στα δικαστήρια όταν απεργούμε, να μην δέχεται καν η διοίκηση να ακούσει τα αιτήματα μας, να βάζει διμοιρίες να φιλάνε τα γραφεία του οργανισμού όταν διαμαρτυρόμαστε στην εισοδο του και να πριμοδοτεί το εργοδοτικό σωματεία των μονίμων υπαλλήλων που ψευδεπίγραφα χρησιμοποιεί σε ανακοινώσεις το όνομα μας.

Παράλληλα, ξέρει να καλεί σε απολογίες συναδέλφους για μια ημέρα απουσίας και να επιβάλει σκληρές πειθαρχικές ποινές οχυρωμένος πίσω από τον εσωτερικό κανονισμό του που τον καθιστά μειτε δημόσιο μείτε ιδιωτικό φορέα, αλλά ένα υβριδικό κατασκεύασμα κατά το δοκούν της κάθε κυβέρνησης”.

Σε κινητοποιήσεις και οι Φαρμακοποιοί

 Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία του Πειραιά, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης (ΦΣΠ) ανακοίνωσε “απεργία συνείδησης” και συμμετοχή των φαρμακοποιών στο εθνικό πένθος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε την 8 Μαρτίου 2023 τα φαρμακεία της Περιφέρειάς του να παραμείνουν κλειστά. Για πρώτη φορά στα χρονικά, κάνουμε απεργία συνείδησης και όχι αιτημάτων. Κάθε υπεύθυνος θα πρέπει να πληρώσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να διασφαλίσει στο ακέραιο την ασφάλεια τωνσυγκοινωνιών. Ποτέ ξανά”!

Αττική

Στο μεταξύ, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε για αύριο τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Θεσσαλονίκη

Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε ομόφωνα κήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη, από τις 11:30 έως τις 14:30, σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Με τη συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί ‘ποτέ ξανά’ τέτοια τραγωδία. Σας καλούμε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία του Συλλόγου θα παραμείνουν αύριο ανοιχτά. Από τις 11:30 έως τις 14:30 θα είναι ανοιχτά μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο ανοίγουν ξανά μετά τις 14:30″.

ΠΦΣ

Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αναφέρεται πως ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και  τις οικογένειες τους, στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει.

Ο ΠΦΣ προτρέπει τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας