21 Μαρτίου 2023

Νέος… υπολογισμός για το clawback: Συμψηφισμός αυτόματης επιστροφής με ποσοστά επί των επενδυτικών δαπανών

Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υγείας διευρύνει τις ελαφρύνσεις που μπορεί να πετύχει μια φαρμακευτική εταιρία για τη μείωση του clawback. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως μια φαρμακευτική εταιρία θα μπορεί στο εξής να συμψηφίζει επενδυτικές δαπάνες, όχι μόνο με το clawback το οποίο θα της αναλογεί, αλλά και με μέρος από τις εκπτώσεις που δίνει κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την τιμή των σκευασμάτων της. Ειδικότερα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται:

«Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και δαπάνες επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, σύμφωνα με την παρούσα, θεωρείται και η έκπτωση, την οποία χορηγούν οι Κ.Α.Κ. ή οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που καταλογίζεται σε βάρος τους».

«Η παρούσα καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις συμψηφισμού των Κ.Α.Κ. ή φαρμακευτικών εταιρειών με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και δαπάνες επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, σύμφωνα με την τροποποιούμενη/συμπληρούμενη με την παρούσα απόφαση».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας