21 Μαρτίου 2023

Αγωγή σε κλινική για εμφύτευση ωαρίου με γονίδιο που ευθύνεται για κληρονομικό καρκίνο

Πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να μπορέσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Ένα από αυτά τα ζευγάρια είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της επίστευτης ιστορίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζέισον και η Μελίσα Ντίας από την Καλιφόρνια κατέθεσαν αγωγή σε βάρος κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Την κατηγόρησαν για εμφύτευση ωαρίου με γονίδιο που ευθύνεται για κληρονομικό καρκίνο του στομάχου και για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης. Στην αγωγή τους κατά της κλινικής HRC Fertility, αναφέρουν ότι ο γιος τους… που τώρα ειναι ένός έτους, θα υποχρεωθεί σε νεαρή ηλικία να υποβληθεί σε ολική γαστρεκτομή.

Όπως λένε, ο λόγος που απευθύνθηκαν στην HRC Fertility ήταν για να αποφύγουν το ενδεχόμενο το παιδί να κληρονομήσει το γονίδιο από τον πατέρα του. Κάτι που δεν έγινε.

Ο Τζέισον Ντίαζ υποβλήθηκε σε γαστρεκτομή το 2018 αφότου διαγνώστηκε με κληρονομικό διάχυτο γαστρικό καρκίνο (ή καρκίνο του στομάχου). Δύο θείες του έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο του στομάχου σε ηλικία περίπου 40 ετών.

«Απευθυνθήκαμε στην HRC Fertility για να σπάσουμε αυτήν την οικογενειακή κατάρα» αναφέρει το ζεύγος, κατονομάζοντας ως υπεύθυνο τον γιατρό Μπράντφορντ Κολμπ. «Το να εμπιστευθούμε τον δρ Κολμπ και την HRC αποδείχθηκε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μας», υπογραμμίζει.

Η Μελίσα Ντίαζ προχώρησε σε ωοληψία το 2020 και τα ωάρια χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη εμβρύων που ελέγχθηκαν για την παρουσία του επικίνδυνου γονιδίου.

Ο δρ Κολμπ μετέφερε στη μήτρα της Μελίσα Ντίαζ ένα έμβρυο που αποδεδειγμένα δεν έφερε το γονίδιο, αλλά η εγκυμοσύνη κατέληξε σε αποβολή.

Η κλινική διαβεβαίωσε τη Μελίσα πως είχε και άλλο έμβρυο χωρίς το γονίδιο και το ζευγάρι ήταν αποφασισμένο να προσπαθήσει ξανά. Όμως, εξαιτίας «λάθους», το έμβρυο που μεταφέρθηκε είχε το επίμαχο γονίδιο, κατήγγειλαν οι γονείς.

Η εμβρυομεταφορά έγινε τον Ιανουάριο του 2021. Η οικογένεια Ντίαζ υποστηρίζει ότι διαπίστωσε το «λάθος» μετά τη γέννηση του Τζέισον τον Σεπτέμβριο, από «χειρόγραφες σημειώσεις» στον ιατρικό φάκελο.

Η Μελίσα Ντίαζ ζήτησε τον ιατρικό φάκελο από την HRC και τον έλαβε «παραποιημένο», σύμφωνα με την αγωγή, στην προσπάθεια της κλινικής να συγκαλύψει το ιατρικό λάθος.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας