Ο περισσότεροι πάσχοντες καταφεύγουν στη λήψη πολλών φαρμάκων για να βρουν ανακούφιση, ενώ κάποιοι δοκιμάζουν και εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Η αντιμετώπιση για την οξεία οσφυαλγία

Μια κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων για την ανακούφιση κάθε είδους πόνου, από τον πονοκέφαλο μέχρι τον πονόδοντο, φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση του οξέος πόνου στη μέση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ευρήματα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα – 18 μελέτες με 3.478 ασθενείς.

Διαπίστωσαν ότι τα μυοχαλαρωτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά και γρήγορα τα συμπτώματα.

Η μεγαλύτερη βελτίωση, όμως, παρουσιάστηκε από τον συνδυασμό ΜΣΑΦ και παρακεταμόλης, σε σύγκριση με τη μεμονωμένη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων.

Τι λένε οι ειδικοί

«Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του οξέος πόνου στη μέση. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ασθενών, όπως η ύπαρξη αλλεργιών και συννοσηροτήτων», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Alice Baroncini, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου RWTH στη Γερμανία.

«Η περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό του τύπου των φαρμάκων που όχι μόνο προσφέρουν την καλύτερη και ταχύτερη ανακούφιση από τον πόνο, αλλά παρουσιάζουν και το χαμηλότερο ποσοστό επανεμφάνισης των συμπτωμάτων» καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Orthopaedic Research.

 

Πηγή