21 Μαρτίου 2023

Θ. Πλεύρης: Αυξάνονται οι ποιοτικοί δείκτες για την αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών – Τα πρώτα αποτελέσματα σε αξονικούς και μαγνητικούς

Nέους ποιοτικούς δείκτες για την αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, προωθεί το υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, άμεσα θα έρθει υπουργική απόφαση για τους ποιοτικούς δείκτες και τα κριτήρια για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους.

Ήδη, η πρώτη υπουργική απόφαση που ισχύει, βελτίωσε κατά 10% τα μηχανήματα που λειτουργούν στην αγορά και αφορά τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους της χώρας. Οι νέες υπουργικές αφορούν στην εισαγωγή ποιοτικών δεικτών για την αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, και θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως με την έκδοση και μόνο της υπουργικής απόφασης για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους «υπήρξε 10% βελτίωση των μηχανημάτων στην αγορά, ενώ υπήρξε μια σειρά από μηχανήματα τα οποία πρέπει να αποσυρθούν γιατί δεν έπρεπε να κυκλοφορούν». Ο κ. Πλεύτης εκτίμησε πως «μαγνήτες και αξονικοί θα είναι η κατηγορία που δεν θα υπάρξει clawback για το 2023».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που συνόδευσαν την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας Υγείας ανέφερε πως κλινικοεργαστηριακοί γιατροί «που τονίζω είναι βασικός συνεργάτης του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιώτες γιατροί τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, ενίσχυση του προϋπολογισμού ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας».

Και διευκρίνισε, πως για το 2023 στόχευση είναι στις κατηγορίες των παρόχων, οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες αυτομάτως, να υπάρχει και δραστική μείωση του clawback με σκοπό την πλήρη απάλειψη του.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας