21 Μαρτίου 2023

Ζαούτης για στρεπτόκοκκο Α: Κοινό μικρόβιο αλλά σπάνιοι οι θάνατοι – Συστάσεις προς τους γονείς

Το αντιβιοτικό μετά από θετικό strep test, θεραπέυει τον ασθενή, καθώς “σκοτώνει” το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου. Αυτό δήλωσε σήμερα στο ertnews, ερωτώμενος για τον θάνατο του 6χρονου κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε απευθυνόμενος προς τους γονείς, για τη λοίμωξη από στρεπτόκκοκο Α, o πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος, είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο και σπανίως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε συγκεκριμένα άτομα» σημείωσε για τη λοίμωξη που πριν από μερικές ημέρες προκάλεσε το θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού από σηπτικό σοκ.

Είναι σπάνιο το νόσημα, δεν το επιτηρεί ο ΕΟΠΥΥ, γιατί είναι τόσο συχνό μικρόβιο στην κοινότητα, είπε.

Αυτό που συνέστησε στους γονείς «εάν ένα παιδάκι έχει συμπτώματα φαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας ή εμείς οι ίδιοι θα μιλήσουμε πρώτα με το γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί ένα strep test και εάν αυτό είναι θετικό, να χορηγηθεί αντιβιοτικό που θεραπεύει και καλύπτει το μικρόβιο αυτό. Δεν αναμένεται κάποια αύξηση σε σοβαρή νόσο από αυτό το μικρόβιο, βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή».

 «Στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν δύο μήνες είχαμε παραπάνω από το αναμενόμενο, διασπορά και αριθμό θανάτων» διευκρίνισε.

Ζαούτης: COVID και εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Όσο για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού ενημέρωσε πως σημειώνεται μείωση, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Όσο για τον κορονοϊό ενημέρωσε πως «λόγω της υψηλής ανοσίας που έχει ο πληθυσμός στον κορονοΪό, είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση, βλέπουμε μια σταθερότητα στις νοσηλείες και στους θανάτους. Δεν βλέπουμε κάποια αύξηση και αυτοί οι σκληροί δείκτες πάνε προς βελτίωση. Θεωρούμε πως θα συνεχίσουν να μειώνονται»

Προφύλαξη από τον συνωστισμό στις αποκριάτικες εκδηλώσεις συνέστησε σε «παπούδες,γιαγιάδες και ηλικιωμένους»

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας