21 Μαρτίου 2023

Σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ για τη μετατροπή του Ογκολογικού Παίδων “Αγία Σοφία” σε ΝΠΙΔ

Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία την εβδομάδα αυτή, διεκδικώντας -μεταξύ άλλων- και τη μη μετατροπή του Παιδο-ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως αποφάσισε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας με το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση στη Βουλή στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ενημερώθηκε ότι σε εκδήλωση στις 15/02/23 που πραγματοποιήθηκε στα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού για την μέρα κατά του παιδικού καρκίνου ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα ογκολογικά τμήματα θα διαχωριστούν από τα παραπάνω νοσοκομεία και θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή. Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί ήδη προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24/02.

Οι ίδιοι, όπως λέει η ΕΙΝΑΠ, δηλώνουν ότι τα τμήματα θα έχουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια και ευελιξία με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με τώρα.

Όπως σχολιάζουν οι γιατροί, όμως, η “αυτοτέλεια” που προτείνει το Υπουργείο Υγείας, το μόνο που θα κάνει είναι “να ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα στον ιδιωτικό τομέα. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ογκολογικής θεραπείας αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται εσωτερικά του νοσοκομείου στις μονάδες παίδων. Η ευελιξία που ισχυρίζονται θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων, που πρακτικά θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας, εφαρμόζοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας”, σημειώνουν.

Τα νοσοκομεία, όπως λένε, ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα τους “λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτό μέρα και νύχτα. Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους θα σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης”.

Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ υποστηρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση κανενός τμήματος ή νοσοκομείου.

Και προαναγγέλουν σειρά κινητοποιήσεων

Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους:

  • Τετάρτη 22/02/23 8:00 το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου προχωρώντας σε στάση εργασίας (08:00 έως 15:00) και συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το Υπουργείο Υγείας.
  • Πέμπτη 23/02/23 13:00 συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων και συνέντευξη τύπου.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας